DEMONSTRERTE: Razika. Fra venstre: Marie Moe, Maria Råkil, Embla Karidotter og Marie Amdam Foto: RAZIKA

Razika gikk i tog for Israel-boikott: – Vi får draps- og voldtektstrusler

Bergensbandet brukte 1. mai-toget til å markere støtte til palestinerne. Det falt ikke i god jord hos alle.

 • Thomas Talseth

Artikkelen er over fire år gammel

De fire jentene forteller på Facebook at reaksjonene har vært sterke, etter at bandet søndag la ut bildet du ser øverst i denne saken.

«Vi gikk under parolen til Palestinakomiteen, fordi vi mener Israel er en okkupasjonsstat som undertrykker det palestinske folket og systematisk bryter med menneskerettighetene», skriver kvartetten.

Les også: Israel løslot 12-åring med knivangrepsplaner

Den profilerte bloggeren Suzanne Aabel delte Razika-bildet på sin Facebook søndag.

«Idiotjenter. Gratulerer med ARBEIDERNES dag. Boikott palestinske jobber til palestinerne. Like dumt som hvert jævla år. Blir for forbanna. Skal aldri gå i det hersens toget. Hva har Israel med 1. mai toget å gjøre!!! Ignorante morons», meldte Aabel.

REAGERTE: Suzanne Aabel. Foto: TV NORGE

Fikk du med deg? Her er Israels krigsplan

Reaksjonene i kommentarfeltet under Aabels post byr blant annet på dette utsagnet:

«De vakre jødehatere, minner meg om tyske jenter fra en tid tilbake, samme alder, samme smil, samme rå blindhet.»

En annen debattant kaller bandet «NAZICA».

Under bandets egen post heter det blant annet:

* «You all have faces of the next rape victims by muslim. Bravo.»

* «Bestefaren deres har sikkert samarbeidet med nazi tyskerne og det er bare naturlig at dere skal følge ham. Ny generasjon - samme gamle jødehat.»

* «Try to go to Gaza wearing your cool hypster Hippy gear.. It will take less than 5 min to the locals there to rape u and to stone u to death! Antisemitic stupid girls.»

* «Stuiped cows....i hope some arab rape you...ugly fat cowss»

* «Demanding yet another Muslim country where a raped girl's testimony doesn't count in a court unless it was verified by 4 men, and where gays are thrown off rooftops (Just a month or two ago a Hamas leader was murdered by his own people because he was gay). Great going, you deserve what's coming for you.»

Så du denne? Siktet for uaktsomt drap på palestiner

Ifølge Razika har bildet via Aabel spredt seg til tilhengere av «Med Israel for fred» (MIFF) og sionistiske miljøer verden over.

«For dem er vi nå blitt et felles hatobjekt. De oppfatter oss som et nazistisk og antisemittistisk band som støtter Hamas og IS. Dette er for oss helt absurd og har selvfølgelig ingenting med virkeligheten å gjøre», skriver de.

«Vi får draps- og voldtektstrusler i tillegg til hundrevis av hatmeldinger. Det at vi gir vår støtte til det palestinske folket betyr at vi står for like rettigheter for alle, uansett religion eller etnisk bakgrunn. Det at mange tolker dette som nazistisk, er for oss helt uforståelig. Vi tar avstand fra nazisme, fascisme, antisemittisme og vold.»

Suzanne Aabel sier til VG at hun ikke unner Razika den typen tilbakemeldinger de forteller om.

– Det er en kjip konsekvens av å uttale seg om politisk aktivisme. Men jeg liker ikke at de antyder at det har noe med meg å gjøre, sier Aabel.

– Ja, jeg delte linken deres, og jeg er jo litt rappkjeftet, og jeg synes det de melder er idioti, så jeg kalte dem idiotjenter. Den brutale sannheten er at slike tilbakemeldinger dukker opp når man snakker om dette temaet.

– Kaster ikke du bensin på bålet når du omtaler dem slik du gjør på Facebook?

– Det kan godt hende at jeg har kastet litt bensin på bålet, men jeg hadde ikke i min villeste fantasi forestilt meg at jeg skulle dras inn i loopen på alvorligere anklager enn å bli kalt idiot.

Razika presiserer overfor VG at de ikke mener Aabel er ansvarlig for alle kommentarene bandet har fått.

– Men vi synes hun startet en veldig usaklig diskusjon på sin Facebook-side. Og hun deler det jo fordi hun vil at andre skal få se det. Og når hun selv er jødisk og støtter Israel har hun selvsagt mange tilhengere som er pro-Israel, sier Embla Karidotter.

– Det var på Aabels side de første koblingene til antisemittisme oppstod. Vi synes kritikken hennes om at man ikke kan støtte Palestinakomiteen i 1. mai-toget er helt grei – men vi er helt uenige, sier Marie Amdam.

– Har dere anmeldt truslene?

– Nei, for alle draps- og voldtektstruslene er fra folk i Israel. Vi tar det ikke seriøst, det er tomme trusler fra sinte folk som ikke engang vet hvem eller hva vi er. Vi frykter ikke for sikkerheten vår, sier Karidotter.

Kvartetten sier seg fornøyd med å ha skapt oppmerksomhet rundt palestinernes situasjon, selv om det er mye oppmerksomhet rundt truslene i første rekke.

– Forhåpentlig vil det hele sørge for god diskusjon og at folk setter seg mer inn i hva debatten egentlig handler om – palestinske arbeidere som blir utnyttet av Israel, og må jobbe i fabrikker på ulovlig okkupert område, noe som er relevant på arbeidernes dag, mener Karidotter.

Mer om

 1. Israel

Flere artikler

 1. Razika raser mot Erna Solberg

 2. Amundsen hardt ut mot Krystallnatten-markering – får kraftig kritikk av leder

 3. MGP-boikott er en feig løsning for posører

 4. Billig av byrådet

 5. Vrengebildet av «muftien», muslimene og nazismen lever videre

Fra andre aviser

 1. Razika fikk drapstrusler etter 1. mai-bilde

  Bergens Tidende
 2. Lei av å bli kalt jødehatere

  Aftenposten
 3. «Det er ikke Razika som er idiotene, Suzanne Aabel.»

  Bergens Tidende
 4. Razika fikk drapstrusler etter 1. mai-bilde

  Aftenposten
 5. Venstresiden tror at antisemittisme er rasisme

  Aftenposten
 6. Boikott av menneskerettighetsbrudd, ikke jøder

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder