NATTENS VINNER: Kendrick Lamar mottar en av sine fem priser under nattens Grammy-utdeling. Foto: Robyn Beck , Afp

Kommentar: Grammy-fest uten West

...men vant han likevel?

Kendrick Lamar ble utvilsomt nattens Grammy-vinner med fem priser, men oppmerksomheten den siste uka vant likevel kompisen Kanye West.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Timingen for utgivelsen av Kanye Wests lenge varslede «The Life Of Pablo» - et album som har skiftet navn fire ganger de siste par månedene - og hans klodekringkastede motevisninger er alt annet enn tilfeldig. I Grammy-uka - dagene før USAs viktigste musikkpris blir utdelt - handler det om tilstedeværelse i det sosiale mediebildet.

Der har Kanye West vært suveren de siste dagene, på godt og vondt.

LES OGSÅ: Kanye West og Taylor Swift kuppet showet - igjen

Når PR-rådgivere erklærer West som genial gjennom den direktekommunikasjonen han har hatt med sine fans denne uka, er det en sannhet med klare modifikasjoner. For fremgangsmåten kan godt stamme fra et geni - innholdet er mer diskutabelt. Og til tider svært umusikalsk.

Kanye Wests Twitter-konto har vært like mye en kloakk som en vital informasjonskanal denne uka. Alle vet fra før at egoet hans er større enn en flyhangar, men West har virkelig overgått seg selv i disse dagene.

FORSTYRRET?: Kanye West har tatt det meste av oppmerksomheten i plateverdenen den siste uka med sine tidvis rabiate utfall på Twitter. Foto: Mario Anzuoni , Reuters

Innimellom nye opplysninger om sitt nye album, har West blant annet twitret forvirret om at Bill Cosby er uskyldig (uten å utdype) i overgrepsanklagene mot han og bønnfalt Facebook-gründer Mark Zuckerberg om å slette Wests angivelige gjeld på nesten en halv milliard kroner.

Kanye West har sågar kritisert Zuckerberg for at han heller vil bygge skoler i Afrika enn å støtte hans kunstneriske prosjekter. Av og til lurer jeg på om Yeezy selv tror på det han skriver.

Husker du denne?: Kanye West stormet scenen - igjen

Verst er kanskje hans nedlatende bemerkninger om Taylor Swift på låta «Famous» - en artistkollega han har hatt et elsk-/hatforhold til helt siden han stormet scenen da Swift mottok pris under MTV Video Music Awards i 2009.

«I made that bitch famous», Kanye? Vel, Taylor Swift klarer utmerket godt å bli berømt uten din hjelp.

I et år da Kanye West ikke er aktuell for Grammy - til tross for at han var nominert gjennom flere samarbeidsprosjekter, deriblant for en av prisene som Kendrick Lamar ikke vant - er det lett å trekke på smilebåndet over hans påstand om at han uansett kommer til å vinne over hundre Grammy-priser før han dør.

DETTE mener VG om «The Life Of Pablo»

Poenget her er hvor mye fansen tåler før det slår tilbake på Kanye West selv. Hans nærvær og kommunikasjon med fansen på sosiale medier den siste uka har vært intens og hyppig - og spennende på grunn av hans stadige navneskifter og utsettelse av «The Life Of Pablo».

Deler av fansen har forlatt han allerede, men da mest på grunn av arbeidsgiveren, strømmetjenesten Tidal, som har vært forsinket med nedlastningsversjonen av Wests plate.

Men med litt selvsensur hadde Kanye West kanskje stått igjen som kun genial også. Fremdeles stormannsgal og hybris-infisert, men tross alt smart.

Trykker han derimot videre på Twitters enter-knapp før han har tenkt seg om halvannen gang, trenger han derimot en rednings-West på vei ned kloakken.

Om ett år er det Grammy på nytt. Da blir det garantert bråk om ikke musikkindustriens selverklærte Pablo Picasso sanker en håndfull priser.

Ved nærmere ettertanke; bråk blir det vel uansett, kjenner vi Kanye West rett...

STEIN ØSTBØ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder