– pluss ny bok skrevet av 15 forfattere

AKTIVE: Motorpsycho holder koken, fra venstre: Bent Sæther, Kenneth Kapstad og Hans Magnus «Snah» Ryan. Her er de fotografert i 2010. Foto:Mattis Sandblad,VG

Motorpsycho gir ut samlealbum

Selv om rockebandet Motorpsycho har holdt på i over 25 år er de ikke lei. Nå vil de nå ut til ungdommen.

 • Elise Alexandra Gulbrandsen

Artikkelen er over fem år gammel

Samleplaten, som er det norske rockebandet Motorpsychos første, skal inneholde 15 låter. Den slippes i forbindelse med utstillingen «Supersonic Scientists» på Rockheim.

Det vil si at såkalte «psychonauts» og andre rockeglade kan glede seg til nyutgivelse i midten av oktober. Dobbelt-skiven har fått navnet «Supersonic Scientists: A young person’s guide to Motorpsycho».
– Det er en introduksjon for ungdommen. Vi har aldri hatt noe hits, så «Greatest hits» funker ikke. Om du spør 100 forskjellige fans om hva som er «Best of», vil du få 100 forskjellige svar på hva som er best, så det funker heller ikke, sier vokalist og bassist Bent Sæther til VG og forteller at de har jobbet mye med hvordan platen er løst.

Stor katalog

26 år etter at eventyret startet har Motorpsycho for alvor spilt seg inn i historiebøkene. Bandet ga ut sin første plate i 1991. Siden den gang har det kommet en jevn strøm av album, og bandet kan nå telle hele 26 album. Samleplaten vil inneholde musikk helt fra 1993 til 2014.

– Vi holder på med vårt, og har bestandig gjort det. I gamledager var man ferdig som rockeartist da man var 23 år, men nå kan man holde på til man er død og vel så det. Vi akter ikke å gi oss med det første, fortsetter Sæther.
I tillegg til samleplaten, som er et samarbeid mellom Falck Forlag og Motorpsycho, skal det også slippes en bok. I boken skal 15 forfattere skal skrive historien om bandet i essayform gjennom 15 låter. Blant de som skal bidra er Lars Ramslie, Johan Harstad og Nils Henrik Smith.
Tidligere trommeslager Håkon Gebhardt forteller også om hvordan det var å høre Motorpsycho for første gang uten at han selv slår på trommene.

Favner bredt

I 2012 ga det samme forlaget ut boken «Motorpsycho: Blissard» som handlet om albumet som forandret forfatterens liv. Da bandet kom med ideen om å lage den nye boken var det ikke tvil.

– Da vi ble spurt om å bli med en gang til, var det lite å lure på. Motorpsycho er både mitt og redaktør Marius Liens favorittband, sier forlegger og rockeentusiast Christer Falck til VG.

De første 500 bøkene legges ut for crowdfunding, såkalt digital kronerulling fra publikum, fra fredag.

Bandet består i dag av Bent Sæther på bass og vokal, Hans Magnus «Snah» Ryan på gitar og vokal samt Kenneth Kapstad på trommer.

Rockebandet har vunnet tre Spellemannpriser. Lørdag spiller de på Slottsfjellfestivalen som ett av trekkplastrene. Der skal de fremføre gjennombruddsplaten «Demon Box» i sin helhet.

– Det virker som det her blir det store retrohalvåret for oss. Vi har aldri spilt hele skiva, så vi gleder oss. Vi har øvd og syness det høres bra ut, sier Sæther med et smil.
Bandet spilte også på Øyafestivalen i 2010. Da var VGs anmelder så imponert at han klinket til med en sekser på terningen.

PÅ SCENEN: Her er Motorpsycho under den kritikerroste konserten på Øyafestivalen i 2010. Foto:Espen Braata,VG

Flere artikler

 1. Utstilling: Motorpsycho - motorsonisk vitenskap

 2. Pluss content

  10 ting du må ha: Nok et mesterverk fra elektronika-prinsen

 3. Pluss content

  Big Hands sirkel er ubrutt

 4. Rockebandet Kvelertak om kranglingen i bandet: – Mye skriking og hyling

 5. Pluss content

  Kvelertak om kranglingen på turné: - Det var slåing, skrik og hyl

Fra andre aviser

 1. Trippelaktuelle: Motorpsycho lanserer samlealbum, Rockheim-utstilling og antologi samtidig

  Aftenposten
 2. Essensen av Motorpsycho

  Aftenposten
 3. Nytt album fra Ole Paus: «Langt over grensen til oppglødd»

  Aftenposten
 4. Nytt album: «Så fett som bare Motorpsycho kan levere»

  Aftenposten
 5. Storartet fra Motorpsycho – som alltid

  Bergens Tidende
 6. Seks år etter at han la ordene på hyllen, er Ole Paus tilbake. Sammen med rockerne i Motorpsycho.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder