Pink Floyd-legenden Syd Barrett er død

En gal diamant har sluttet å skinne

Syd Barrett, Pink Floyds første frontfigur, og en legendarisk soloartist på egen hånd, døde fredag 60 år gammel hjemme i Cambridgeshire øst i England.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

PINK FLOYD: Orginalbestningen i Pink Floyd. Fra venstre: Roger Waters, Nick Mason, Syd Barrett og Richard Wright. David Gilmour kom med i bandet senere. Foto: Ap

Sangeren døde i sitt hjem dit han trakk seg tilbake for 30 år siden da han fikk nok av musikkbransjen.

Ifølge den britiske avisa The Guardian skyldtes dødsfallet komplikasjoner i forbindelse med sukkersyke som han har lidd av i mange år.

- Han døde fredelig hjemme. Det vil bli arrangert en privat familiebegravelse en av de nærmeste dagene, bekrefter broren Alan.

Barrett bodde i kjelleren i moren Winefred Flack-Barretts delvis avdelte hus, hvor han blokkerte vinduene for å holde fans og presse borte.

Pink Floyds «Shine on You Crazy Diamond» fra albumet «Wish You Were Here» (1975) er en hyllest til ham. Den ble blant annet fremført av hans gamle bandkollega Roger Waters på Norwegian Wood i juni i år.

Nyskapende

Barrett var Pink Floyds leder fra 1965 til 1968, og hovedlåtskriver i bandet som tok navnet fra de gamle bluesmennene Pink Anderson og Floyd Council fra Georgia.
Han brakte med seg et psykedelisk lydbilde og eksperimenterte med feedback og elektronisk lyd fremført med flimrende film- og lysshow i bakgrunnen. Bandet ble Storbritannias hippeste og klubben The UFO Club ble sentral for den nye psykedeliske rocken.

Syd Barrett vil bli husket for låter som «Arnold Layne», «See Emily Play», «Astronomy Domine» og «Interstellar Overdrive» med Pink Floyd og solomateriale som «Golden Hair», «Late Night» og «Gigolo Aunt».

Han spilte inn to soloalbum, «The Madcap Laughs» og «Barrett», som begge ble gitt ut i 1970. I tillegg kom samling «Opel» i 1989 med seks alternative innspillinger og åtte tidligere ikke utgitte låter fra innspillingen av de to første platene.

Sammenbrudd

Syd Barrett ble født Roger Keith Barrett i Cambridge i 1946 og fikk økenavnet Syd 15 år gammel. Han forlot Pink Floyd i 1968 da bandet var i ferd med å få sitt store gjennombrudd og ble erstattet av Dave Gilmour. Han hadde da ledet bandet fra starten i 1965.

Barrett fikk et nervøst sammenbrudd forårsaket av psykedeliske stoffer, særlig LSD, da han hadde sitt kunstneriske høydepunkt.
Tidligere i år sa Gilmour i et intervju at han trodde Barretts sammenbrudd ville ha skjedd uansett.

- Det var noe som stakk dypt, men jeg vil hevde at den psykedeliske opplevelsen kan ha virket som en utløsende faktor. Likevel, jeg tror bare ikke han klarte å takle tanken på suksess og alt det som følger med det, sa gitaristen.

Gilmour ble hentet inn i bandet i en periode hvor Barretts oppførsel var uberegnelig. Han ble fritatt fra å turnere og skulle konsentrere seg om låtskriving. Få måneder senere sa han takk for seg og søkte tilflukt i foreldrehjemmet i Cambridgeshire.

Serena-sjokk

- Nei, å nei, sier en sjokkert Emil Nikolaisen, frontfigur i Serena Maneesh, når NTB forteller ham om dødsfallet.

Nikolaisen har først og fremst vært inspirert og opptatt av den perioden da Syd Barrett hadde en sentral plass i Pink Floyd.

- Han tilla en skrudd mystikk i musikken som alltid appellerte til meg. Lyden du hørte i hodet ditt og ikke forsto. Dynamikken som fantes i Pink Floyd når han var der, det mystiske og elegante du ikke kunne kontrollere eller plassere, har alltid vært det interessante aspektet for meg.

Beslektede temaer og estetiske idealer finnes i Serena Maneesh sin egen musikk.

- Pink Floyd gikk inn i en ny æra da han sluttet. Jeg sier ikke at det ble dårligere, men det er dette tidlige Pink Floyd og en plate som «Piper at The Gates of Dawn» jeg har vært opptatt av, sier Emil Nikolaisen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder