PLASTER PÅ SÅRET: Russiske Julija Samojlova fikk ikke delta i tirsdagens semifinale i Kiev, men opptrådte i stedet på den annekterte halvøya Krim. FOTO: REUTERS

Utestengt fra Eurovision, opptrådte på Krim-halvøya

PARIS (VG) Etter at Russlands representant ble nektet å delta i Eurovision i Kiev, arrangerte Russland sin egen konsert på det annekterte Krim.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tirsdagens semifinale i Eurovision Song Contest gikk av stabelen uten bidraget fra Europas største land, Russland.

Den russiske representanten, Julija Samojlova (27), ble nektet å delta av den ukrainske sikkerhetstjenesten, fordi hun nylig har besøkt Krim-halvøya, et politisk betent område i Ukraina som i 2014 ble annektert av Russland.

Samojlova har nå innreiseforbud i Ukraina i tre år, til stor forargelse for russiske myndigheter. Selv om ikke Samojlova fikk fremføre sitt bidrag «Flame Is Burning» i Ukrainas hovedstad Kiev mandag, laget Russland sitt eget, meget symbolske arrangement tirsdag denne uken. De inviterte til en stor konsert – midt i stridens kjerne: I Sevastopol, Krims største by.

I russisk media hylles Samojlovas opptreden.

– Tusenvis av publikum tok varmt imot artisten, helt uanfektet av det sterke regnet på den åpne plassen der konserten foregikk, skriver det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Fikk du med deg? Sverige videre til «Eurovision»-finalen

Symbolsk dag

Konserten den 9. mai falt på selveste Seiersdagen, en minnedag for Sovjets seier over Nazi-Tyskland, som feires med militærparader og stor patriotisme over hele Russland. Den utviste Eurovision-artisten hadde også den spesialkomponerte sangen « Seiersdagen» på repertoaret tirsdag kveld, til stor jubel fra de mange tusen tilskuerne, skriver RIA Novosti.

Bakgrunn: Alt du må vite om Krim-konflikten

Artisten unngikk å nevne Eurovision, og takket publikum for å ha invitert henne til å tilbringe den symboltunge dagen, ifølge Reuters.

SEIERSDAGEN: I Sevastopol fremførte Julija Samojlova den sangen hun skulle deltatt med i Eurovision i Kiev, i tillegg til den patriotiske sangen " Seiersdagen". FOTO: AP

Problemer for Portugal: «Eurovision»-favoritten ble nektet å delta på prøvene

Politisk betente opptredener også tidligere

I de tidligere Sovjetlandene ligger det mye prestisje i å gjøre det godt i Eurovision, så Russlands arge respons lot ikke vente på seg da utestengelsen ble kjent i mars.

UTESTENGT: Russiske Julija Samojlova har opptrådt blant annet under Paralympics i 2014. Den folkekjære artisten sitter i rullestol. FOTO: REUTERS

– Dette er enda en forferdelig, kynisk og umenneskelig handling fra myndighetene i Kiev, sa viseutenriksminister Grigorij Karasin til nyhetsbyrået Interfax.

Samojlova (27) ble tilbudt å fremføre sitt bidrag via satellitt, men det nektet det russiske statlige kringkastingsselskapet å gå med på.

Norske Jon Ola Sand, Den europeiske kringkastingsunions sjef for Eurovision Song Contest, håpte i det lengste at alle de 43 landene skulle få delta.

I mars sa Sand til VG at det «er avgjørende at konkurransen holdes fri for politikk».

Her hjemme: Per Sundnes kastet ut av MGP-fagjuryen

Dette er ikke første gangen politikk blander seg i musikkonkurransen. I 2009 deltok Georgia med sangen «We Don’t Wanna Put In», hvor de hevdet at det var tilfeldig at «put in» høres ut som «Putin». I 2013 var Finlands bidrag «Marry Me» en protest mot at landet ikke tillot ekteskap mot homofile.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder