VGs popkanon (2000 - 2009)

VG kårer i dag tiårets beste norske plater. Der er det nesten unorsk i teten, faktisk.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Slike kåringer kan være en irriterende øvelse å være med på, men desto mer spennende å lese. Så lenge det ikke finnes objektive kriterier for å peke ut platen som absolutt alle kan enes om som 00-tallets beste, vil denne type kåringer føre til debatt, hoderysting, anerkjennelse og andre emosjonelle reaksjoner av ymse slag.

TIÅRETS BESTE ALBUM - LES OG STEM

TIÅRETS BESTE NORSKE LÅT - LES OG STEM

Noen vil alltid savne store og profilerte navn på en slik liste. VGs kåring gir likevel et treffsikkert speilbilde av norsk musikk det siste tiåret, ikke minst dens betydning også utenfor Norge.

For da Röyksopps «Melody A.M.» kom i september 2001 utløste den en inntil da ukjent nysgjerrighet på ny, norsk musikk. Med klar inspirasjon fra Biospheres allerede internasjonalt anerkjente arktis-elektronika maktet Svein Berge og Torbjørn Brundtland å kombinere klubbelementene med pop-estetikk på en måte som overrasket og gledet både publikum og kritikere verden over, ikke bare i Norge.

I 2001 hadde den da 18 år gamle Marit Larsen vært popstjerne utenfor Norge i to år allerede - i M2M med Marion Ravn. Hun lærte seg hvordan internasjonal bransje fungerer allerede før hun var myndig og holdt seg tålmodig i skyggene til tiden for en solokarriere var moden, noe hun drar veksler på nå som hun nyter stor Europa-suksess, ikke minst i Tyskland.

Duoen på VG-kåringens siste pallplass, Kings Of Convenience, kan på mange måter ta mye av æren for at internasjonale øyne var rettet mot Röyksopp høsten 2001, ettersom bergensernes «Quiet Is The New Loud» kom et drøyt halvår før.

Selv den feterte delen av internasjonal musikkpresse ga seg ende over av Kings Of Convenience som med sin geniale platetittel skapte en helt ny alternativbølge av rolig, akustisk pop - det første store stilskiftet i internasjonal musikkhistorie skapt av nordmenn etter black metal.

Det var mildt sagt et sjakktrekk at Röyksopp samtidig dro inn den ene Kings-halvdelen Erlend Øyes stemme til «Poor Leno» og «Remind Me». Synergieffekt av høy klasse!

Og selv om VGs kanonpall har den særnorske melankolien felles, er det bare å sprette champagnen og gratulere. Kjør debatt!

VGD:Diskuter musikk her!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder