UT AV TIDEN: Munnspill-legenden James Cotton er død, 81 år gammel.
UT AV TIDEN: Munnspill-legenden James Cotton er død, 81 år gammel. Foto: Darrin Phegley AP

Blueskjempen James Cotton er død

MUSIKK

En av bluesens siste sanne legender, munnspillvirtousen James Cotton, er død, 81 år gammel.

Publisert:

Det melder plateselskapet Alligator Records i en pressemelding på sin hjemmeside. Han sovnet inn på St. David's Medical Center i Austin, Texas etter å ha pådratt seg en lei lungebetennelse.

Les også: Blueslegenden B.B.King er død

Dermed tynnes det for alvor ut blant de ikoniske Mississippi-legendene som hadde en så vital og avgjørende påvirkning på 1960-tallets hvite, europeiske rock-spirer. Rolling Stones og deres samtidige britiske kolleger hadde neppe definert moderne rock'n roll på samme måte uten innflytelsen fra James Cotton og hans Mississippi-kolleger.

Grammy-vinnende James Cotton ble født i Tunica, Mississippi i 1935 og ble profesjonell musiker allerede som niåring. Munnspill lærte han direkte fra mesteren selv, Sonny Boy Williamson, som han også turnerte med i årene som kom.

Etter en periode i bandet til Howlin' Wolf, fant James Cotton bokstavelig talt tonen med Muddy Waters som tyveåring, og de holdt sammen i tolv år og ble også gjenforent på Waters' plater utover 1970-tallet.

Husk denne!: The Rolling Stones med rent bluesalbum - les anmeldelsen!

I 2006 ble James Cotton innlemmet i Blues Hall Of Fame i 2006. Hans siste album - etter en karriere på syv tiår og der han ga ut et tredvetalls soloplater ved siden av å bidra på utallige andre - ble Grammy-nominerte «Cotton Mouth Man» fra 2013.