PÅ PLASS: Jarle Bernhoft er her på den røde løperen før Grammy-utdelingen. Dessverre ble det ingen pris for nordmannen, som var den første ikke-amerikaner som ble nominert til prisen noen sinne. Foto:Valerie Macon,Afp

Grammy-nominerte Jarle Bernhoft mener hans siste plate er en flopp

Har ankommet Grammy-utdelingen - vant ikke pris

– Utrolig gøy å være her og være nominert

OSLO/ LOS ANGELES (VG) Jarle Bernhoft (38) er Grammy-nominert for sitt album av fjoråret. Men han er ikke imponert over hva han fikk til med platen i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Natt til mandag kunne Bernhofts tredje soloplate skjenke ham USAs største musikkpris, i kategorien for Beste R&B-album. Men til slutt var den den amerikanske sangerinnen Toni Braxton som vant prisen for albumet «Love, Marriage & Divorce»

Men den positive oppmerksomheten «Islander» får i verdens største musikkmarked står i skarp kontrast til hvordan albumet gjorde det her hjemme.

– Skiva traff ikke i Norge i det hele tatt, i hvert fall målt mot forgjengeren, sier Bernhoft.

– «Islander» er blitt kvisen på «Solidarity Breaks»' rumpe. «Solidarity Breaks» gikk jo så mye bedre enn noen kunne forvente, men «Islander» har til gjengjeld gått tråere enn noen hadde forventet, inkludert meg selv.

En titt på VG-lista demonstrerer forskjellen. I likhet med gjennombruddsplaten fra 2011 har «Islander» toppet Norges offisielle salgsliste.

FRA TOPP TIL FLOPP: Jarle Bernhoft. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto: ,

– Ikke kjempe-grobunn i Norge

Men der «Solidarity Breaks» lå på Topp 40 i 61 uker, takket «Islander» for seg etter skarve syv.

– R&B-musikk har jo ikke kjempe-grobunn i Norge, påpeker Bernhoft.

– Den norske smaken er veldig indie og country – mer Neil Young enn Stevie Wonder. Samtidig betyr det at jeg alltid er i angrepsposisjon, og det liker jeg.

STORT TAP: Bransjegiganten Per Eirik Johansen var Bernhofts manager, og artisten tilskriver Johansen nesten all ære for suksessen. Foto: ITROMSØ Foto: ,

I forkant av «Islander»-slippet døde Bernhofts manager Per Eirik Johansen brått og uventet. Artisten tror selv at mentorens bortgang var til skade for lanseringen.

– Platen var ferdig, den skulle bare ut. Det var bare å skyte ballen i mål – og så var foten plutselig borte.

Bernhoft om tapet: – Jeg mistet en jævlig god kompis(krever innlogging)

I motsetning til i 2011 fikk Bernhoft heller ikke anledning til å turnere så mye i Norge som han hadde ønsket. Han er for tiden bosatt i New York, slik manageren også var da han gikk bort.

– Plutselig skulle jeg være mange flere steder på en gang, og det kan ha påvirket. Jeg hadde også et rikere arsenal av våpen forrige gang; det var veldig mye radiospilling, og det nye med hvordan jeg fremførte disse låtene live. I tillegg kom YouTube-greiene og Ellen DeGeneres-showet.

– Gøy å være nominert

Bernhoft hadde før utdelingen en nøktern holdning til eventuell seier på Grammy-utdelingen. Han mener at han som en av fem nominerte har 20 prosent sjanse rent matematisk, men at det reelt sett er enda mindre sjanse for at han vinner.

– Det er bare utrolig gøy å være her og å være nominert, sa han til VG i Los Angeles før prisutdelingen.

Bernhoft er en ettertraktet mann i Los Angeles om dagen. Rett etter Grammy-utdelingen må han forte seg videre til en eksklusiv spillejobb som han ikke kunne takke nei til.

– Jeg ser det som ganske usannsynlig at jeg får prisen, men hvis jeg gjør det, blir det nok hektisk ettersom jeg skal spille konsert rett etter utdelingen, sier han til VG.

Det er ingen andre ikke-amerikanske artister som har vært nominert i r&b-kateorien tidligere.

I den beslektede kategorien «urban contemporary» finner man storselgere som Beyoncé og Pharrell Williams.

– Er du glad du ikke er nominert der i stedet?

– Størrelsesmessig setter jeg ikke likhetstegn mellom Sharon Jones og Beyoncé, men kvalitetsmessig ser jeg ikke noen stor forskjell. Jeg tenker ikke at konkurransen er mindre skarp i min kategori. Samtidig ser jeg ikke på det som en konkurranse. Om du ser på det som en konkurranse har jeg allerede oppnådd mer der enn jeg kunne håpet på.

Må jobbe i Oslo

FORNØYD MED NOMINASJONEN: Jarle Bernhoft gleder seg til Grammy-kvelden, men forventer ikke å vinne. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto: ,

Bernhoft er den eneste av de norske nominerte som er i Los Angeles for å delta på prisutdelingen.

Kordirigent Vivianne Sydnes var nominert for beste koropptreden med Nidaros domkor for albumet «Duryd: Out Of Darkness», men hadde ikke mulighet til å reise.

– Det hadde vært utrolig gøy å være der og se showet, men jeg må være i Oslo for å jobbe. Jeg kommer til å sette på vekkerklokka i natt og følge med fra sofaen.

– Hva tror du om vinnersjansene deres?

– Det skal mye til for at vi vinner. Gjør vi det, blir jeg veldig overrasket. Jeg er spent på en morsom måte, men blir ikke skuffet hvis vi ikke vinner, sa Sydnes til VG før utdelingen.

Dessverre ble det ingen Grammy-pris på Sydnes, som måtte se prisen gå til Craig Hella Johnson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder