DØD: Grethe Kausland ble bare 60 år. Foto: Scanpix

Grethe Kausland er død

Benny Borg: - Jeg er sjokkert

(VG Nett) Grethe Kausland tapte kampen mot kreften.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Grethe Kausland

Nyheten om at den folkekjære artisten er død ble kjent i ettermiddag. Kausland ble 60 år gammel.

Skriv i VG Netts kondolanseprotokoll

- Det er et stort tap for familien, vennene og alle som var glad i Grethe, og det var vi alle, sier Jørg Fr. Ellertsen til nettstedet seher.no, som først meldte om dødsfallet. Impressarioen har jobbet med Grethe Kausland helt siden 1972.

Tilbakeslag

Grethes lungekreftdiagnose ble kjent for offentligheten i fjor. Etter å ha blitt operert og vært sykemeldt i en periode, returnerte hun til revyscenen. Tidligere i år fikk hun et tilbakeslag og måtte avlyse en rekke planlagte show.

Grethe og Ole Paus (60) skulle bli sommerens store underholdningsradarpar med forestillingen KAUSPAUS. Det ble det ikke noe av. Heller ikke planene om å kjøre showet senere på høsten.

Borg: - Sjokkert

I mange år delte Grethe scenen med Dizzie Tunes og med Benny Borg.

- Jeg er sjokkert. Jeg visste jo at hun var syk, men at det skulle gå så fort, kommer som et sjokk, sier mangeårig artistkollega av Grethe Kausland, Benny Borg, til VG Nett.

Den svenske artisten ble kjent med Kausland kort tid etter at han flyttet til Norge i 1969.

- Har betydd alt

- Hun har betydd alt for norsk underholdningsbransje, sier Borg.

KJENT SMIL: Grethe Kausland (60) på et bilde fra et par år tilbake. Foto: Karin beathe Nøsterud

- Grethe og jeg vant norsk Grand Prix sammen med låten «Småting» i 1972, så jeg følte meg litt ansvarlig for å ha dratt henne frem i rampelyset igjen etter at hun hadde vært «lille Grethe», forteller Borg til VG Nett.

Siden har han jobbet sammen med Kausland i suksessgruppen Dizzie Tunes i 18 år.

- Vi kjente hverandre veldig godt, vi var som søsken, sier Borg.

Barnestjerne

Grethe, som ble født 3. juli 1947 i Horten, ble kjent for hele Norge som «Lille Grethe» allerede i 1955 da hun lanserte barneplate med blant annet «Teddyen min».

Hun har også spilt i flere spillefilmer og TV-serier, blant annet Ivo Caprinos første spillefilm «Ugler i mosen» i 1959.

De siste årene har hun vært aktuell i barne-TV-seriene «Jul i Blåfjell», «Jul på Månetoppen» og «Brødrene Dal og mysteriet med Karl XIIs gamasjer».

KONDOLANSEPROTOKOLL

Over 50 år i rampelyset

Forestillingen «To+to=sant» i 2005 ble belønnet med terningkast 5 i VG og markerte Grethes 50-årsjubileum som artist. 60 forestillinger ble spilt i Stavanger og Rogaland samme året.

I forkant av forestillingen, hvor det ble solgt 10.000 billetter, uttalte Grethe til VG:

- Det eneste jeg tenker, er at i et lite land som Norge er jeg stolt over å ha holdt på såpass lenge. At det fortsatt er bruk for meg, og at jeg får lov til å være med på ting. Det er fryktelig moro.

Grethe etterlater seg to voksne barn.

Les også: 50 år med lille Grethe

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder