MOT I BRYSTET: Damenen i Brønnøysund takler fint litt sur havbris på bar hud for å få VG-lista til byen. Foto: Privat

Alle vil ha VG-lista

Aldri før har det vært så stort engasjement rundt et VG-arrangement.

  • Felicia Alvsing

Følg med når vi avslører hvilken by som vinner konkurransen i dag klokken 13.30!

47000 bilder er lagt ut på Instagram, og 28000 har likt de forskjellige bybildene på Facebook i forbindelse med konkurransen.

Ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG, Øyvind Solstad, har aldri sett maken til engasjementet som har vært rundt konkurransen «By X» de siste tre ukene.

BYR PÅ SEG SELV: Disse guttene vil også ha VG-lista til Brønnøysund. Foto: Privat

Mye kreativt

- VG-lista har alltid vært et populært arrangement i sosiale medier, på grunn av ungdommene som er vant til å bruke Facebook og Instagram - og artistene som har stor appell. Vi hadde håpet på stor respons, men at det skal bli så vilt som dette er over våre beste anslag. Folk har vært rå på å organisere, og har en utrolig fantasi Jeg tror juryen - som skulle ta hensyn til både engasjement og kreativitet - fikk en tøff jobb, sier han.

LES OGSÅ: Musikkvideoen ville kostet over 200.000 kroner

Konkurransen som startet den 30. april, ble avsluttet i går kveld. I løpet av konkurranseperioden har over 47000 bilder blitt «tagget» på Instagram, og bybildene som ble lagt ut er likt over 28000 ganger. Hele 137 videoer er lagt ut på YouTube i forbindelse med konkurransen.

SPORTY: Davu Wathne fra TV 2-sporten ble overfalt til promotere Finnsnes. Foto: Lone Martinsen

Byen som fikk flest likes på sin side på Facebook og på Instagram, er Sortland, med Troms-byen Finnsnes og Haugesund like bak. Men det er ikke antall «likes» som har vært avgjørende, men kreativiteten som byen og innbyggerne har vist i konkurransen.

Dansefester

Mange har valgt å vise sitt engasjement ved å følge den iskalde badetrenden, og rett og slett hoppet i havet for å få VG-lista til sin by. På Finnsnes har de arrangert «VG-lista-shake», mens blant annet Otta og Tønsberg har arrangert dansefest i byen hvor flere hundre mennesker samlet seg.

LES OGSÅ: Finnsnes-folket insisterer: De vil ha VG-lista til byen

Ordførerne i de forskjellige byene har også villig stilt opp, og i Østfold brøt ordføreren i Sarpsborg håndbak mot ordføreren i Fredrikstad, og tapte til innbyggernes store sorg.

Kjente profiler og politikere har også stilt opp for å hjelpe innbyggerne i de 75 kvalifiserte byene. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen stilte seg bak «#VG-lista til Finnsnes», mens kulturminister Torhild Widwey og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen stilte seg bak «VG-lista til Haugesund».

«Lilyhammer»-skuespiller Steven van Zandt ønsket VG-lista til sin «hometown», Lilyhammer og Else Kåss Furuseth mente at VG-lista skulle havne i Finnsnes.

- Jeg stemte på Finnsnes fordi jeg har en venn som er derfra, sier hun.

JURYEN: Fra venstre Camilla Forberg, Gabrielle Leithaug, Jan Fredrik Karlsen, Nina Hareide og Øyvind Solstad. Foran Christine Dancke. Foto: Frode hansen

138 videoer

Byer i hele landet har mobilisert seg, og konkurransen har skapt enormt engasjement rundt VG-lista. Det er blitt laget musikkvideoer, og avhold folkefester flere steder i landet de siste ukene. I Sortland fikk de, med hjelp av god dugnadsånd, laget en musikkvideo til en verdi av nesten 200000, og de er ikke de eneste. Også Vardø, Sandnessjøen og Hammerfest har lagt ut sine bidrag, og totalt er det laget 138 videoer i forbindelse med konkurransen.

VG-lista «By X»-konkurransen har også skapt blest i mange lokalaviser, og har fått både forside og spalteplass flere steder. Fredriksstad Blad, Brønnøysunds Avis og Agderposten er blant avisene som har viet sider til konkurransen.

I sommer skal VG-lista-turneen besøke Oslo, Trondheim, Stavanger, Bergen, Tromsø og «By X» som skal avsløres i dag.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder