GRATTIS MÅNS!: Han var forhåndsfavoritten og innfridde hundre prosent; Måns Zelmerlöw og Sverige vant Eurovision lørdag kveld. Foto:Dieter Nagl,Afp

Eurovision-kommentar: Banket gul og blå igjen...

Sverige vant, Norge på åttende

WIEN(VG)Alt gikk som ventet Sveriges vei i Eurovision, men Norge skal ikke henge med hodet for en åttendeplass - som i fjor!

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Vi skal selvfølgelig være de første til å gratulere vårt gode naboland med sin sjette seier i Eurovision - det beviser bare hvilket tak svenskene har på musikk, enten det er på kommersielle hitlister eller i Eurovision.

Men jeg gjentar det gjerne; helst skulle jeg ha sett et annet land helt øverst, ettersom Sverige i år har lent seg vel mye på lånte fjær, både i toner og show. Likevel er ikke dette tiden for smålighet. Måns Zelmerlöw hadde finalens klart beste showopptreden, og han gjennomførte den helt etter planen i samspill med sin etter hvert så berømte strekgubbe.

BAKGRUNN:Sverige fant Eurovision 2015

Det lå lenge an til å bli close race helt til siste slutt mellom Sverige og Russland, men da Litauen midtveis ga sine høyeste poeng til Sverige og Latvia - ikke til sine russiske naboer - benyttet svenskene anledningen til å stikke av.

Siden så de seg ikke tilbake.

Sverige sanket høye poengsummer jevnt og trutt, mens Russland altfor ofte måtte ta til takke med småpoenger, slik Norge fikk mange av etter hvert og nesten ubemerket snek seg opp på 102 poeng og en svært så hederlig åttendeplass, akkurat som Carl Espen i fjor.

Om vi er skuffet over det? Egentlig ikke.

KOPIERTE FJORÅRET: Som i fjor, kom Norge på åttendeplass i Eurovision. Her har Kjetil Mørland og Debrah Scarlett akkurat avsluttet sin finaleopptreden. Foto:Dieter Nagl,Afp

På forhånd var jeg fornøyd om Mørland & Debrah Scarlett tangerte eller overgikk fjorårsresultatet. Det holdt stikk. «A Monster Like Me» ble ofte nevnt som en av finalens beste låter av fans og presse her nede i Wien, men ble aldri egentlig ansett som en vinner.

Og jeg er sikker på at Kjetil Mørland og Debrah Scarlett - når inntrykkene har sunket inn - vil se tilbake på oppholdet i Wien med takknemlighet og stolthet over måten de har håndtert Eurovision-sirkuset på.

LES OGSÅ:Her er resultatlisten for Eurovision 2015

Det er én ting til som Kjetil Mørland skal ta med seg videre etter sin Eurovision-debut, og som Sverige neppe kommer til å få med seg i seiersrusen. Noen timer før finalen på lørdag vant han nemlig Marcel Bezençon Award som komponist.

Hvilken pris, sa du?

Marcel Bezençon var mannen som for nøyaktig seksti år siden sådde frøet til en internasjonal musikk-konkurranse som ble hetende Eurovision Song Contest. Vinneren av komponistklassen kåres av alle de andre låtskriverne i Eurovision, og i selveste jubileumsåret var det altså Kjetil Mørland som ifølge konkurransens øvrige låtskrivere hadde komponert det beste bidraget.

Og Eurovision er jo egentlig en konkurranse for nettopp låtskrivere. Men da har vi vel en vinner da, har vi ikke?

Sees i Sverige neste år!

STEIN ØSTBØ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder