GOD STEMNING: Kygo fikk den nye eksportprisen, et samarbeid mellom organisasjonen Music Norway, Spellemannprisen og kulturdepartementet. Linda Helleland delte ut. Foto: GEIR OLSEN

Kulturminister Linda Helleland er «stor Kygo-fan» – men kunne ikke navngi sin favorittlåt

Måtte ha hjelp av sin rådgivers telefon for å komme på sangen som er Kygos største hit.

  • Thomas Talseth

Artikkelen er over tre år gammel

Fredag ble Kygo hedret med en nyopprettet eksportpris.

Les også: Gir bort storstipend

Til stede for å dele ut prisen var kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H), hvis departement bidro med en sekssifret sum til stipendet som fulgte med prisen.

Det var en begeistret minister som delte ut heder til Kyrre Gørvell-Dahll (24), en av de største norske musikalske eksportvarene noensinne – kanskje den største siden a-ha.

Sjekk: Nye artister til VG-listeshowet på Rådhusplassen

Her følger VGs intervju med kulturministeren ved tilstelningen.

POSERTE FOR FOTOGRAFENE: Kygo og kulturministeren. Foto: GEIR OLSEN

– Jeg er veldig glad, sier en solblid Helleland.

– Jeg er en stor Kygo-fan, så dette gleder meg veldig.

Så du denne? ABBA gjenforent på scenen

Kygo er nå en av våre fremste unge musikere, som har tatt verden med storm, påpeker hun.

KONSERTKONGE: Kygo spiller på store festivaler verden over. Her ved Summerburst på Nya Ullevi i Gøteborg i slutten av mai. Foto: NTB SCANPIX

– Det gjør at også andre norske musikere blir sett, norsk musikk blir hørt på, og Kultur-Norge blir satt på verdenskartet. Så han gjør nå en viktig jobb også for å markedsføre Norge og norsk kultur internasjonalt.

– Hvor viktig er det for politikere å være synlige sammen med våre store popstjerner?

– Jeg ble bedt om å dele ut denne prisen fordi vi også gir penger til denne prisen, som vi har vært med på å opprette. Så det er derfor jeg er invitert, forklarer Helleland.

Fikk du med deg? Kygo-nabo tar av i USA

– Og så er jo Kyrre en veldig hyggelig gutt! Vi har veldig mye å snakke om. Han fortalte om hvordan han startet med pianotimene sine som seksåring og interessen for musikk og hvordan han har kommet dit han er i dag. Så det var en veldig fin historie å få høre.

FORTALTE HISTORIEN: Kulturministeren spisset ørene da Kygo fortalte om sin bakgrunn på utestedet Gaasa i Oslo Sentrum. Foto: GEIR OLSEN

– Hva er din favoritt-Kygo-sang?

– Å du, det er ganske mange! Altså, nå har han jo … de nye, de synes jeg er veldig bra, selv om ikke norske anmeldere har likt dem like godt. Men hvis jeg skal peke på én … hva tror du da, Maria?

(Her henvender Helleland seg til sin politiske rådgiver, Maria Göthner.)

– Skal vi se på Spotify'en min eller? Hvilken er det liksom som er mest eeeh …?

JUBEL: En tydelig fornøyd Kygo og en tydelig fornøyd Linda Helleland da artisten kunne løfte trofeet. Foto: GEIR OLSEN

– Hver gang jeg går inn på kontoret ditt er det jo …, begynner Göthner, uten å fullføre setningen.

– Men er det den eeeh … jeg har ganske mange Kygo-sanger på Spotify-listen, så jeg tror det er litt vanskelig å si. Se på Spotify'en min, sier Helleland.

– Hvis jeg hadde vært TV-reporter nå hadde jeg bedt deg synge.

– Hahaha!

– Men det er jeg ikke, så …

– Hehe, du er snill da! Veldig snill.

Maria Göthner tar frem sin telefon.

– «Firestone», tror jeg! Det er i hvert fall den jeg har hørt mest på i det siste, avslutter Helleland.

STJERNETREFF: Vincent Dery, bedre kjent som Vinz i duoen Nico & Vinz, har i likhet med Kygo stor internasjonal suksess på CV'en, og var med på feiringen. Foto: GEIR OLSEN

VG har i dag kontaktet Linda Helleland for å få svar på om hun som kulturminister ikke burde ha bedre kjennskap til Kygos musikk.

Hun ber VG gjøre det klart at spørsmålet hun fikk var om hennes favorittlåt med Kygo, ikke et spørsmål om hvorvidt hun kunne navngi noen av hans sanger.

– Hva er din favoritt-Kygo-låt?

– De som er veldig mye spilt på min spilleliste er «Firestone», «Cut Your Teeth» og «Stole The Show». Så det er de tre favorittene.

– Bør ikke du som kulturminister være såpass kjent med Kygos virke at du kan svare på hva som er din favorittsang på rappen?

FAMILIEN VAR MED: Kygo og søsknene Jenny (t.v.), Sondre og Johanne Gørvell-Dahll. Foto: GEIR OLSEN

– Som nordmenn flest hører jeg mye på Kygo via radioen, og jeg spiller ham mye selv på Spotify – så når du stiller meg spørsmål om hvilken som er min favoritt vil jeg gi deg et ordentlig svar, så da måtte jeg tenke meg litt om, på hva som topper blant mine Kygo-favoritter. Men jeg har kommet frem til at det er «Firestone», da.

– Jeg stusser over at du måtte tenke så mye over det og komme frem til at det var «Firestone». Det er jo hans eldste og største hit, den har vært en hit i halvannet år og er spilt 413 millioner ganger på Spotify – en god del av disse via deg?

GA PENGENE VIDERE: Kygo valgte å gi bort stipendet til BRAK, et kompetansesenter for musikk i Hordaland og Sogn og Fjordane, her representert ved Karen Sofie Sørensen. Foto: GEIR OLSEN

– Det er riktig, men i det siste har jeg hørt ganske mye på hans nye, og så en del på de gamle igjen, men så var det liksom «Firestone» som kom best ut. Hadde du stilt meg et spørsmål om å navngi Kygo-låter skulle jeg gitt deg dem, men du ga meg et spørsmål hvor jeg måtte tenke gjennom hvilken jeg liker aller, aller best.

– Hva ville du tenkt om du så et intervju med den norske kulturministeren i 1987, halvannet år etter at «Take On Me» ble en verdenshit, hvor vedkommende måtte tenke seg lenge om på spørsmål om sin favoritt-a-ha-låt, og sjekke på telefonen – for så å svare «Take On Me»?

– Da var det vel ikke spillelister hvor man fikk spilt mange av sine favoritter. Det er vel forskjellen nå, at jeg ville fortelle deg hvilken låt jeg hadde spilt mest. Jeg ville gi VG riktig svar, og derfor måtte jeg tenke meg om.

Les også

Mer om

  1. Kygo
  2. Norsk musikk

Flere artikler

  1. Kygo hedres med eksportpris – gir penger videre til lokalmiljøet

  2. Seeb slår Kygo på Spotify

  3. Kygo har kjøpt bolig for tosifret antall millioner kroner

  4. Kygo har tidenes beste norske plassering på USAs albumliste

  5. Kygo setter ny Facebook-rekord

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder