Har ligget innelåst i tolv år

GODT BEVART: Sten Randers Fredriksen har tatt vare på kjærligheten på pinne som traff David Bowie i øyet. Foto: Jan Petter Lynau ,

Her er kjærligheten som skadet David Bowie

I snart tolv år har festivalarrangør Sten Randers Fredriksen hatt kjærlighet på pinnen som traff David Bowie i øyet under Norwegian Wood i 2004 innelåst på et hemmelig sted.

 • Stein Østbø

Artikkelen er over fire år gammel

Det var han som plukket opp lollipopen etter den smått absurde hendelsen i 2004.

LOT SEG IKKE STOPPE: David Bowie var slett ikke langsint i Frognerbadet. Han spilte en halvtime lenger enn planlagt, sier Jørgen Roll. Foto: Line Møller , VG

– Den lå ved sidemikseren, og det slo meg at den skal ikke kastes. Det var jo et minne, for å si det forsiktig. Så den har ligget avlåst sammen med en del andre viktige ting i disse årene, sier Fredriksen til VG.

Han er en av tre gründere av Norwegian Wood-festivalen og har jobbet med musikkfestivaler i flere tiår. Men denne kalde og våte junikvelden i 2004 glemmer han aldri.

LES OGSÅ: David Bowie - det siste bildet

– Alltid når det er et så stort navn og det er utsolgt, så skal jo også konserten gjennomføres. Avlysningsspøkelset er alltid der, og vi kjente til at Bowie hadde hjerteproblemer. Jeg husker Jørgen (Roll) og jeg tok hverandre i hånda og pustet letta ut da han gikk på scenen; nå kan det ikke skje noe liksom. Men dét verdensbildet endret seg jo bare noen minutter senere, sier han.

Festivalsjef Jørgen Roll stoppet også å puste et lite øyeblikk da Bowie avbrøt og tok seg til øyet.

– Han var forbanna da han kom ut på scenen igjen, men det gikk fort over. Da hadde han bestemt seg for en kollektiv avstraffelse ved først å spille en Pixies-låt, deretter lovte han å spille en halvtime lenger enn planlagt. Konserten ble jo bare bedre og bedre etterpå, sier Roll til VG.

LES OGSÅ: Holdt kreftsykdommen skjult

TRAFF BOWIE: Denne kjærlihgeten på pinne traff David Bowie i øyet under Norwegian Wood-festivalen i 2004. Foto: Jan Petter Lynau ,

– Det løste seg fort, men det som var litt spesielt – dette var jo svært tidlig i sosiale medier-tidsalderen – var at dette spredte seg veldig fort, og at det var feilinformasjon som at Bowie var blitt angrepet på scenen. Før konserten hans var ferdig hadde jeg allerede lagt ut et innlegg på hjemmesiden vår som fikk lagt den død, at her var det kun et fan som hadde vært svært uheldig, sier Sten Randers Fredriksen.

Det kvinnelige fan'et har aldri uttalt seg offentlig, men beskriver episoden anonymt i boka til festivalens tyveårsjubileum, «Norwegian Wood 1992 - 2011» av Tom Stalsberg. Der er også bildet av David Bowie med en lollipop i øyet - tatt av Dagbladets Henning Lillegård, et så maksimalt blinkskudd at det senere ble diskutert om bildet var manipulert.

LES OGSÅ: Kommentar: Det moderne mennesket

Ifølge kvinnen fant hun kjærlighet på pinnen i lomma, men sto på det aller trangeste rett foran scenen. Da hun tok opp kjærligheten, merket hun et kraftig dult i ryggen og sukkertøyet flyr opp på scenen, rett i øyet på rock-ikonet.

«Det er som en sakte film, som går om igjen og om igjen. Jeg ser kjærligheten fly ut av handa mi og fremover, rett mot David Bowie. Sakte, sakte, men i virkeligheten veldig fort. Akkurat like før prosjektilet treffer, vrir Bowie litt på hodet. Det er maksimal uflaks. Jeg ser kjærligheten slå inn i øyet på ham. Jeg følte meg så skyldig. Det ble helt stille. Jeg følte at alle rundt meg trakk seg unna, og stirret på meg. Som om jeg sto alene. Det var absurd», står det å lese i boka.

Hva som skjer med den nå så verdensberømte kjærlighet på pinnen, er Sten Randers Fredriksen ganske så klar på.

– Det er mange som har spurt om å få holde den eller ta bilde av den. Det er greit, bare ingen prøver å smake på den.

Les også

 1. Anmeldelse: David Bowie – «Scary Monsters»

  David Bowie har med «Scary Monsters» levert en langt mer velprodusert og lettere tilgjengelig plate enn «Lodger».
 2. Anmeldelse: David Bowie – «Lodger»

  David Bowie har som regel vært ensbetydende med musikalsk nytenkning. Han har skapt nye trender og vært en fargeklatt i…
 3. Anmeldelse: David Bowie – «Stage»

  David Bowie gjestet Norge for første gang i juni i år. Konserten var en del av hans Europa-turné.
 4. Anmeldelse: David Bowie – «Hunky Dory»

  Bortsett fra at enkelte vil huske ham som den litt underlige fyren som laget en hit med «Space oddity» for et par år…
 5. Anmeldelse: David Bowie – «The rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars»

  Etter sitt come back med «Hunky dory» er David Bowie ute med nok en glimrende plate: «The rise and fall of Ziggy…

Flere artikler

 1. David Bowie er død - holdt kreftsykdommen skjult

 2. Norwegian Wood sliter tungt økonomisk - flytter festen

 3. Janove Ottesen: En mester har gått bort

 4. Kjendisene i sorg over David Bowie

 5. Pluss content

  Bowie bodde 22 år i New York: Knapt lagt merke til

Fra andre aviser

 1. David Bowies liv i bilder

  Aftenposten
 2. Norwegian Wood slått på hjemmebane

  Aftenposten
 3. Mine 40 år med Bowie

  Fædrelandsvennen
 4. 21 viktige øyeblikk i David Bowies karriere

  Aftenposten
 5. Kalvøya: Den første, største og viktigste festivalen

  Aftenposten
 6. Norwegian Wood flytter til Sukkerbiten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder