- hit40 har ingen verdi

MUSIKK

Etter en historisk høst for norsk musikk, er kritikken skarp mot at suksessen ikke gjenspeiles på den offisielle norske radiolista, hit40.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:28

Heldal mener at det kompliserte vektingssystemet for å utarbeide radiolista er skyld i at norskprosenten på hit40 i oktober har ligget på en tredjedel av det som faktisk selges av norsk musikk. Eller som hans musikksjef i NRKP1, Per Ole Hagen, sier det:

- Dersom hit40 hadde vært reellt vektet etter de enkelte kanalenes størrelse i radio-universet, hadde lista sett helt annerledes ut - ikke minst i forhold til norsk musikk. For P1 er det ikke så nøye, men når hit40 gir seg ut for å reflektere radiospilling av norsk musikk, seiler de under falskt flagg, sier Hagen.

Som en hit-orientert liste «diskvalifiserer» GGF - som utarbeider hit40 - blant annet lyttere over 70 år. Dette er en lyttergruppe som er sterk hos P1, derfor tillegges P1 mindre vekt når hit40 lages, bekrefter Sæmund Fiskvik i GGF.

- Syttiåringer og oppover er ikke definert som en hit-hørende gruppe, påpeker Fiskvik, som sier det aldri har vært reist en relevant totalkritikk mot hit40-lista.

- Radiosjef Heldal skjønner ikke hvorfor vi må ha en formatert radiovirkelighet?

- Men det er da radioene selv som formaterer, ikke vi. Vi lager listene ut fra faktisk radiospilling - formateringen må de selv ta ansvaret for, sier Fiskvik, som sier at spørsmålet om vekting trolig blir justert i løpet av nær fremtid.

- Vi står foran en større gjennomgang i disse dager rundt prinsippene med vektingen. Vi justerer dette rutinemessig etter hvert som det kommer inn ny radiotall. Men listen er virkeligheten i mye større grad enn kanalenes egne a- og b-lister, ettersom vi registrerer den totale spilleflata, sier han.

Så får vi se om de nye reglene imøtekommer NRK-sjefene Nils Heldal og Per Ole Hagens felles hjertesukk:

- Vi er lei av å forsvare oss fordi en slik liste brukes som sannhetsvitne, både av journalister og politikere, for å påpeke hvor lite norsk musikk vi spiller. Det er ikke slik, sier de.

Her kan du lese mer om