TV-KLAR: Maria Arredondo, her på Fornebu tidligere i uken. Foto: Krister Sørbø/VG

Maria Arredondo: – Torstein lokket meg tilbake til musikken

FORNEBU (VG) Maria Arredondo (33) var sliten og nedbrutt og nær ved å legge karrieren på hylla. Nå er hun nybakt mamma og spent «Stjernekamp»-deltager.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Beklager ventingen, jeg er ikke vant med å rocke, så jeg måtte pudre meg litt! sprudler en svett og opprømt Arredondo når VG møter henne på lydprøve onsdag.

Hun har nettopp gått av scenen etter fem gjennomganger av Guns N’ Roses’ «Sweet Child O’ Mine». Det er den hun skal i ilden med i kveld.

– Heldigvis er det rock som er første utfordring. Da kan vi bare kline til!

På den tomme publikumstribunen i Telenor-lokalene sitter artist-ektemannen Torstein Sødal (41) med parets åtte måneder gamle sønn Elijah på fanget.

Sødal kaster stolte blikk mot kona på podiet.

– Dette funket jo som en kule! sier han.

– Jeg har pappaperm, så Elijah og jeg kommer nok til å følge mor i ukene fremover.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FAR OG SØNN: Torstein Sødal og lille Elijah følger med på lydprøvene – sistnevnte godt beskyttet. Foto: Krister Sørbø/VG

Lille Elijah kom til verden på selveste julaften – som Marias eget julemirakel. Det var ennå tre uker til termin.

– Det er helt vidunderlig at jeg skulle få oppleve å bli mamma. Fødselen var i gang mange timer før jeg egentlig skjønte det. Jeg skulle jo se «Kvelden før kvelden» og spise mammas gode julemat! Så ble det fødestue i stedet. Det ble en spesiell jul. Helt nydelig. Og det blir det fremover også. Vi skal sørge for at Elijah får både julaften og bursdag, sier hun.

Mye har skjedd de siste syv årene. Etter MGP-deltagelsen i 2010 befant sangstjernen seg i en følelsesmessig bølgedal, sliten og deprimert etter mange år med hardkjør og et samlivsbrudd. Vennesla-jenta, som ble oppdaget som 13-åring og flyttet til Oslo som 16-åring, hadde gått på en smell.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PAR: Torstein Sødal og Maria Arredondo i 2012 – to år før de forlovet seg. Foto: MARI GLANS

Sødal har mye av æren for at tilværelsen snudde.

– Jeg var klar for å legge musikken på hylla. Det var faktisk Torstein som lokket meg tilbake. Vi var ikke kjærester, men han spurte om jeg ville være med på turné. Vi hadde mange timer med samtaler i bilen. Torstein er trygg og kul. Nå er det musikk på heltid for oss begge, sier Arredondo som har nærmere 100 opptredener årlig sammen med ektemannen, som hun giftet seg med i 2015.

– Men vi er individuelle artister som gjør ting hver for oss også.

33-åringen mimrer tilbake til pangstarten på karrieren, som innebar fem album på kort tid, musikaler og turneer.

– Alt gikk i ett. Jeg måtte ta voksne valg veldig tidlig. Når VG-lista-showet med tusenvis med tilskuere er den første scenen du opptrer på, er det i overkant voldsomt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2004: Maria Arredondo på VG-Lista-show i Kristiansand som 19-åring. Foto: Nicolai Prebensen/VG

I ettertid ser hun at hun kanskje kastet seg ut i artistlivet litt for tidlig.

– Jeg er glad for den reisen jeg har hatt, men det er noe med det å være normal tenåring. Uansett – jeg hadde gjort akkurat det samme igjen. Men jeg håper ikke Elijah gjør det, smiler hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LYDPRØVE: Maria Arredondo lader opp. Foto: Krister Sørbø/VG

Arredondo holder på å trappe ned ammingen.

– Det føles godt å ha Torstein og Elijah her sammen med meg. Og så er det fint å vite at jeg kan reise hjem med dem hver lørdag etter sending.

Terningkast fra anmeldere skremmer ikke Arredondo. Selv om hun innrømmer at det har påvirket henne tidligere. Mens den aller første platen fikk terningkast seks i VG, fikk den ferskeste i 2013 kun terningkast 2.

– Jeg har alltid vært avslappet til anmeldelser, men akkurat da var det ikke så enkelt å takle.

Arredondo hadde lagt tre tunge år bak seg og albumet handlet om veien tilbake.

– Men jeg er tøffere nå. Nå er det dessuten seerne som skal stemme. Det er mer rettferdig. Trolig blir det lettere å ta kritikk under «Stjernekamp». Jeg er jo hverken rapper eller rocker, så det må jeg i så fall tåle, humrer hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPENT: Maria Arredondo skal trosse nervøsiteten. Her i TV-studio under oppvarming. Foto: Krister Sørbø/VG

Nådeløse kommentarfelt på nettet er Arredondo kjent med. Da lyden sviktet i 2013 mens hun sang nasjonalsangen, gikk det rett vest.

– Etter det har jeg fått et helt annet forhold til sosiale medier. For en kontrollfrik som meg, var det en øvelse i å gi slipp. Man vet jo selv når man har gått på trynet, så jeg skjønner ikke at folk har behov for å lire av seg.

Men nettet har også sine fordeler. Nylig ble Arredondo gjort oppmerksom på at den gamle balladen hennes «Burning» er strømmet 100 millioner ganger – i Kina. En av Kinas mest berømte spillkjendiser bruker nemlig låttittelen som sitt varemerke etter å ha blitt kjent med den norske stjernens låt tilfeldig for mange år siden.

– Det er helt utrolig og så vittig! Jeg skjønte ikke hvorfor jeg fikk så mange invitasjoner fra Kina, blant annet til store stadion-show. En dag håper jeg å reise.

– Du har vel fått en klekkelig utbetaling også, da?

– Jeg har ikke sett så mye til de pengene ennå, men de kommer nok, ler Arredondo.

STJERNEKAMP: F.v.: Chris Holsten, Heine Totland, Maria Arredondo, Ole Børud, Ulrikke Brandstorp, Alexander Pavelich, Samantha Gurah, Dag Ingebrigtsen, Hilde Louise Asbjørnsen og Ella Marie Hætta Isaksen Foto: Frode Hansen/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder