SPILLER JESUS: Hank Von Helvete alias Hans-Erik Dyvik Husby spiller hovedrollen i »Jesus Christ Superstar». Hovedrollen er tidligere også blitt tolket av rockestjerner som Ian Gillan fra deep Purple. Foto: Scanpix

SPILLER JESUS: Hank Von Helvete alias Hans-Erik Dyvik Husby spiller hovedrollen i »Jesus Christ Superstar». Hovedrollen er tidligere også blitt tolket av rockestjerner som Ian Gillan fra deep Purple. Foto: Scanpix

- «Jesus Christ Superstar» er ikke en musikal i vanlig betydning

Om kort tid står Hank von Helvete på scenen i Det Norske Teatret ikledd en rolle som har forandret hans liv.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Hank, alias Hans-Erik Dyvik Husby, har gjort karriere som rockemusiker i forkynnelse av det mørke i verden. I «Jesus Christ Superstar» har han tatt på seg selve lysets rolle, et lys han også selv har opplevd.

Dagen før vokalisten fikk tilbudet om rollen bestemte han seg for å bli medikamentfri, og skuespillerjobben har hjulpet med å holde motet oppe.

- Jeg tror at denne jobben er et resultat av min beslutning om å bli helt rus- og medikamentfri. Det har vært en gjensidig inspirasjon mellom meg og stykket om å finne en kraft som kan drive det hele, sier Dyvik Husby til NTB.

Rockeopera

SAMMEN PÅ SCENEN: Frank Kjosås spiller rollen om Judas i «Jesus Christ Superstar» med Hank Von Helvete i hovedrollen. Foto: Scanpix

Oppsetningen på Det Norske Teatret har satt seg som mål å ta vare på opprøret i stykket. Både opprøret til Jesus og opprøret som opphavsmennene Tim Rice og Andrew Lloyd Webber gjorde da de gjorde Jesus til rockestjerne for snart 40 år siden.

Hovedrollen er tidligere også blitt tolket av rockestjerner som Ian Gillan fra deep Purple.

VG Nett-leser:- Fyren er dritkul, og lever bare opp til sitt image

- Det går ikke an å si at «Jesus Christ Superstar» er en musikal i vanlig betydning. Stykket kom som en spesifikk type rockeopera med en rockeartist som Jesus. De gangene man setter det opp slik, blir det bra. De gangene man har satt gamle musikalstjerner i rollen, blir det litt platt, sier hovedrolleinnehaveren hvis vanlige jobb er å stå fremst på scenen når Turboneger spiller.

- Så det er ikke nødvendigvis slik at vi kommer til å se deg i andre musikaler når du er ferdig?

- Nei. Jeg kommer ikke til å spille Garfield i Cats eller noe annet sånn, sier Dyvik Husby og rister på hodet.

Brukte egne erfaringer

Et liv i rockens tjeneste kan være en forbannelse for noen, det vet Hans-Erik Dyvik Husby. Han henter fra virkeligheten på gatene utenfor teateret i Oslo til scenen.

- Jeg har fått bruke min historie og kunnskaper om hva som foregår på gatenivå i her i byen. Mitt liv er både et skrekkeksempel og et eksempel til etterfølgelse nå som jeg er ferdig med medisinering og narkomani, sier han og håper stykket vil ha en effekt på publikum.

- Jeg håper at ansvarsnivået skal øke rent åndelig og mentalt hos hver enkelt. Det behøver ikke å være slik som nå at folk går på narkotika og gatene er fulle av fortvila og fattige folk som ingen bryr seg om.

Turbojugend i salen

Med bandet Turboneger er Dyvik Husby godt vant med at bandets fanskare, også kalt Turbojugend, møter opp mannsterke. Ifølge frontmannen blir det nok heller ikke fritt for jugend på Det Norske Teatret når «Jesus Christ Superstar» har premiere 3. september.

- Det kommer en del fans fra hele verden faktisk. Jeg håper at det ikke tar helt av i salen slik som det gjør på Turboneger-konsert. Samtidig er jeg vant med ti tusen personer som går helt amok. Det kan bli en utfordring å ikke tenke at det går dårlig dersom folk bare sitter og lytter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder