RAGGAE-KONGEN: Bob Marley (1945-1981). Foto: AFP

RAGGAE-KONGEN: Bob Marley (1945-1981). Foto: AFP

Sannheten om reggaekongen: Bob Marley ble mobbet på grunn av sin hvite far

... og utstøtt av sine hvite slektninger

LONDON (VG) En dårlig far og notorisk utro ektemann, med et sterkt ønske om å bli verdenskjent. En ny film tegner et brutalt ærlig bilde av reggaekongen Bob Marley.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
Bob Marley - hjemmesideBob Marley på YouTubeBob Marley - Facebook-sideOm Bob Marley på Wikipedia

Han var en av verdens største artister mens han levde, og er ett av verdens største ikoner i dag. Men mannen bak mytene har stort sett vært skjult.

I filmen «Marley» kombinerer regissør Kevin Macdonald gamle klipp med nye intervjuer med familiemedlemmer og venner, for å fortelle historien om både mannen og musikeren.

Hvit far

- Jeg har lest bøker og sett andre filmer om Bob Marley, men føler at de ikke har fortalt om den menneskelige siden av ham, forteller Macdonald da VG treffer ham i Soho i London.

Filmen begynner i «Nine Mile», Marleys fødested, og hans opphav dokumenteres i mer detalj enn noen gang tidligere:

Bob Marleys hvite far, Norval Sinclair Marley, var en seksti år gammel kvinnebedårer fra England, som gjorde hans mor gravid da hun var bare 16 år gammel.

Det forteller Bobs tante Mary, som aldri før har latt seg intervjue. Moren, Cedella Marley Booker, bekrefter leende historien om hvordan hun møtte ikonets far.

- Han red rundt på plantasjene, og ble en venn av faren min. Han så en liten jentunge han likte og sånn ble vi sammen. Han likte at jeg kalte ham «kapteinen».

Ble utstøtt

Som et barn av blandet herkomst ble Bob mobbet, regelrett utstøtt, av deler av lokalmiljøet, forteller vennen Bunny Wailer - som var med på å danne «The Wailers» med Bob og Peter Tosh.

Senere i filmen fortelles historien om hvordan den unge musikeren oppsøker sine hvite slektninger, bare for å bli avvist der også.

FAREN: Her er et av veldig få bilder av faren til Bob Marley, Captain Norval Marley. Foto: UNIVERSAL

Religiøs og politisk agenda

Hans første kone, Rita Marley, og flere av vennene, mener det var den doble avvisningen han opplevde som gjorde at han ble dratt mot rastafarireligionen.

- De kalte meg halvkaste, siden jeg er halvt hvit og halvt sort. Men jeg er ikke på de hvites side, og heller ikke på de svartes side. Jeg er bare på guds side, sier Marley selv i et klipp.

Med en stadig sterkere religiøs og politisk agenda, og en stigende musikalsk stjerne på Jamaica drar «The Wailers» til London og oppdages av produsent Chris Blackwell.

Etter å ha slått gjennom med «Catch A Fire» vil Bunny Wailer og Peter Tosh bryte med plateselskapet, men Bob har et brennende ønske om å nå ut til et større publikum.

Han bryter med vennene og danner «Bob Marley and The Wailers» - og blir den tredje verdens første superstjerne.

Den mest kjente musikerlegenden

- Den dag i dag er Bob Marley trolig den best kjente musikklegenden på verdensbasis. Han er utrolig godt kjent i vesten, og i Afrika og Asia, hvor ingen har hørt om Elvis og The Beatles, har alle hørt om Bob Marley, sier Macdonald.

Etter hvert som Marley dyrkes som idol i stadig nye land, blir forholdet til kona Rita satt på stadig flere prøver. Han er notorisk utro, og får i alt 11 barn med syv ulike kvinner.

Rita forble kordame for ektemannen mens han hadde et langvarig forhold med «Miss World» fra Jamaica, hvite Cindy Breakspeare - som også har en stor rolle i den nye filmen.

DATTEREN: Cedella Marley (44) er ikonets eldste datter, åpner hjertet sitt i den nye filmen. Foto: Universal

Mens Rita smilende forteller om hvordan hun ofte var den som Bob ringte for å få jenter til å forlate rommet sitt når han hadde fått nok, er datteren Cedella langt mer bitter:

Alle ble såret

- Mamma viste det ikke, men man merket at hun var såret. Det såret oss alle, forteller hun i filmen. Hun og broren Ziggy følte ofte at de bare kom i veien for sine kjente foreldre.

- Bob var en dårlig far og en dårlig ektemann som såret mange av sine nærmeste, konkluderer regissør Macdonald.

Han var også ufattelig høyt elsket verden rundt for sin musikk og sitt budskap, oppsummert i sanger som «One Love» og «Get up, stand up».

Døde av kreft

Da han døde som 36-åring skapte det grobunn for en rekke myter som lever den dag i dag:

- Noen mener han ble drept av CIA, av kona Rita eller av plateselskapet. Men sannheten er at han døde av kreft etter en fotballskade som forble ubehandlet, forteller Macdonald.

Også her forteller regissøren en del av historien som ikke er blitt vist før, da Bob kjemper mot kreften ved en holistisk klinikk i Tyskland.

- Da han mistet sine dreadlocks ble han så liten og tynn. Jeg kjente han nesten ikke igjen, forteller datteren.

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder