HETT PAR: Sondre Lerche og Linnéa Myhre er begge respekterte kunstnere. De fant hverandre i fjor.
HETT PAR: Sondre Lerche og Linnéa Myhre er begge respekterte kunstnere. De fant hverandre i fjor. Foto:Frode Hansen,

Nyskilt og nyforelsket: Sondre Lerche: – Rart å være kjendispar

MUSIKK

Sondre Lerche (32) bearbeider fjorårets skilsmisse på plate.
Samtidig er han lykkelig nyforelsket i forfatter Linnéa Myhre (24) – og han har ikke mistet troen på ekteskapet.

Publisert:

– Det er veldig rart å være «kjendispar», medgir Lerche.

– Det er nok noe jeg aldri blir verken vant til eller komfortabel med. Og det blir til at man føler at man må beskytte forholdet. Særlig når det er tidlig – man får følelsen av å måtte forsvare noe man kanskje ikke helt vet hva er ennå. Og vi har ikke noe behov for å være et tohodet troll.

Artisten fra Bergen har akkurat gitt ut den kritikerroste platen «Please», hvor fjorårets brudd med skuespiller og regissør Mona Fastvold står sentralt.

Samtidig har Lerche og hans nye kjæreste blitt stadig mer synlige i mediebildet.

– Er det ikke upassende å komme med gammel sorg nå som du er «profilert nyforelsket»?

– Altså, hvis platen hadde hatt en annen karakter – vært sutrende, anklagende, uavklart, ensidig – så hadde det vært ganske snålt. Men jeg føler at det er en ganske stor plate, som gjør stas på det som har vært. Det er jo dramatisk og ganske nært, samtidig er det mange forskjellige synsvinkler på platen. I og med at den er såpass mangfoldig, og har en grunnleggende varme og positiv energi, så blir det greit, mener Lerche.

– Et ekteskap er jo offentlig, og når ting skjer brått og man får nye forhold … hm, jeg har egentlig ikke tenkt så mye på om det er upassende!

– Hva synes Linnéa?

– Jeg tror ikke hun synes det er upassende. Hun har i alle fall retweetet smakebiter jeg har lagt ut på Twitter.

Lerche forteller at «Please» er en plate han strengt tatt aldri hadde tenkt å lage.

– Altså, jeg begynte på den lenge før skilsmissen var et faktum. Men så … skjer livet. Og jeg ser jo at det er fristende for folk å kalle det en skilsmisseplate, og det blir vanskelig for meg å nekte for tematikken, siden det er den som binder låtene sammen.

«Please» er ifølge Lerche et forsøk på å forstå, og komme seg videre.

– Men jeg tenker ikke døgnet rundt på tematikken, jeg bærer ikke rundt på den bagasjen hele tiden. Jeg har laget et stykke musikk jeg er veldig motivert til å dele. Det er viktig å omforme opplevelsene til poplåter.

Forholdet til Fastvold, som nylig ble mor for første gang, beskriver Lerche som godt. I januar tok han med seg Linnéa på premieren til eksens regidebut «Søvngjengeren» – som han laget filmmusikken til.

– Selv om ekteskapet er over har vi en vennekjerne som er veldig sterk, og den var samlet for å se filmen. Så det føltes helt naturlig å gå dit.

– En annen ekskjæreste av deg, Nathalie Nordnes, er med og synger i filmmusikken du laget for ekskona?

– Ja, haha, det var det Mona som foreslo. Jeg ser at det er et rart mønster her altså. Jeg er en irriterende grei fyr. Det er viktig å ha idealer for hvordan man skal være, ler Lerche.

– Jeg har alltid vært en romantiker. Ekteskapet handler jo om et ønske om å tro på noe; når man inngår ekteskap gir man jo løfter det er umulig å holde. Det blir på en måte som religion; du tror på det fordi du trenger å tro på det.

– Har du lyst til å gifte deg igjen?

– Det er altfor tidlig å si! Men jeg er ingen nederlagsdyrker som sier «aldri mer». Det ille ved å bli eldre er at man føler at man vet stadig mindre. Når man er ung tror man at man vet alt, det er ganske behagelig i grunn.

Linnéa Myhre entret offentligheten som den ramsalte bloggeren Linniiie i 2010. Hun utmerket seg som en skarp og uredd røst, og høstet samtidig mye ros for sin åpenhet rundt depresjon og spiseforstyrrelser.

Den senere tid har Myhre gått bort fra sitt «sinnablogger»-varemerke. Og i høst er hun med i det riktig så folkelige TV2-programmet «Skal vi danse».

– Hvilken effekt har du hatt på henne?

– Haha, jeg tar ikke ansvar for «Skal vi danse», altså! Jeg har alltid vært den strenge kunstneren som er opptatt av å bli tatt på alvor, samtidig har jeg entertaineren i meg, han som er sjarmerende, blid og positiv – enn så ekkelt det høres ut. Der er nok jeg og Linnéa litt motsatte.

– Hva er det beste du kan si om Linnéa?

– Nei, det kan jeg ikke si, da ødelegger jeg alt! Men hun er flink i paso doble og tango.

– Synes du hun er flink til å skrive?

– Ja, hun er vel egentlig bedre til det enn til å danse. Jeg beundrer veldig det hun lager.

Når det kommer til hva han selv lager, er Lerche enig med de som synes at de siste platene hans begynner å matche ambisjonene han luftet allerede i tenårene.

For den 19 år gamle debutanten var det helt naturlig å nevne Burt Bacharach og Cole Porter som forbilder.

– For meg var den forrige platen begynnelsen på noe nytt. Jeg skrev jo debutplaten da jeg var 16, og gikk «all in» for å være den litt freaky vidunderduden, hvor jeg skjøv masse store referanser foran meg, humrer han.

– Men de to siste platene mine er slik at jeg ikke aner hvilke artister som har inspirert dem. Til alle de fem første platene kunne jeg lage ganske fete spillelister med hva jeg prøvde å høres ut som. Med min stemme og mine låter kommer jeg til å høres ut som meg selv uansett – og det er helt greit.