KRITISERER NRKS HÅNDTERING: Jostein Pedersen. Foto: KLAUDIA LECH Foto: ,

Jostein Pedersen: Grand Prix i vanry

Grand Prix-veteranen tror at publikums rettferdighetssans utfordres når en artist som blir tatt i juks får ny sjanse.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag ble det kjent at Melodi Grand Prix-bidraget fra artisten og hitprodusenten Freddy Kalas blir diskvalifisert fra årets konkurranse.

Les også: Tatt for Grand Prix-juks

NRK nøyer seg imidlertid med å diske låten, eller nærmere bestemt: Refrenget. Artisten får være med videre.

Nå forteller Grand Prix-general Jan Fredrik Karlsen at Freddy Kalas får stille med låten «Feel Da Rush», som erstatter den forkastede «Happy Rush».

– Halvparten av låten er den samme som den var opprinnelig, men de har skrevet et helt nytt refreng. Og da er det null problem for oss å ta med låten i Grand Prix, sier Karlsen.

Jostein Pedersen, NRKs Grand Prix-kommentator fra 1994 til 2007, er ikke imponert over løsningen.

– Etisk er dette selvfølgelig ikke riktig, sier Pedersen til VG.

Fikk du med deg? Hadde selvmordsplaner – kunne ikke bidratt uten erfaringen

OMSTRIDT: Fredrik Auke, bedre kjent som Freddy Kalas. Foto: NTB SCANPIX Foto: ,

Han er i utgangspunktet positiv til at Grand Prix har med en så populær og aktuell artist som 25-åringen fra Drammen.

– Men en artistkonkurranse er noe helt annet enn en sangkonkurranse. Grand Prix er en sangkonkurranse. Her har man prioritert artisten.

Bakgrunn: Freddy Kalas – den nye DJ Broiler

Pedersen har forståelse for at NRK har dårlig tid med å få puslespillet på plass, men mener også at statskanalen kunne gått for andre løsninger – for eksempel å avholde finalen 27. februar med kun de ni øvrige finalistene.

– Jeg tror folks rettferdighetssans blir satt på prøve her, og det fortjener ikke Grand Prix i sitt 60. år. Det er en risiko NRK løper og må ta konsekvensen av. Å stille et slikt programs renommé i vanry er ganske alvorlig.

Sjekk: Alle Grand Prix-deltagerne i 2016

Grand Prix-veteranen synes heller ikke at Freddy Kalas' plagiatmanøver er noe å være stolt av.

– Når man først melder seg på en slik konkurranse må man respektere reglene.

TROR KALAS FÅR SPESIALBEHANDLING: Morten Thomassen i Den norske Grand Prix-klubben. Foto: NTB SCANPIX Foto: ,

Morten Thomassen, leder i den norske Grand Prix-klubben, påpeker at Kalas er blant artistene NRK har henvendt seg til for å få med i konkurransen, i motsetning til de hundrevis av håpefulle som sender inn bidrag.

– Da har du kanskje litt greiere regler enn om du ligger i «innsendt bidrag»-bunken.

Thomassen tror også at Kalas som profesjonell låtsnekker har en annen fordel.

– Hvis dette gjaldt en annen, mindre artist ville denne kanskje slitt med å komme opp med et nytt låtbidrag på 24 timer. Jeg går ut fra at artister som Kalas har noen låter på bakrommet. NRK vil jo ha en låt i den sjangeren, og de vet hva de får av ham.

– Hvordan tror du folk oppfatter dette, at man blir tatt i juks i en konkurranse og likevel får fortsette?

– Av det jeg har lest på nett virker det som om noen synes det er greit, andre synes det er veldig urettferdig. Jeg tror også det kan bli mer bråk rundt dette hvis han vinner Grand Prix.

FORSTÅR BEHOVET: Margaret Berger Foto: MATTIS SANDBLAD Foto: ,

Margaret Berger vant Grand Prix i 2013 og tok Norge til fjerdeplass i Eurovision Song Contest. Hun mener å skjønne hvorfor NRK vil ha Kalas med på festen.

– Jeg tenker at NRK gjerne vil ha Kalas med fordi han har gjort stor suksess på streaming og har mange fans. Han er en viktig artist å ha med for Grand Prix nå, fordi han når et ungt segment.

En av Norges ivrigste Grand Prix-entusiaster, Anders Tangen, har skrevet et blogginnlegg om situasjonen.

«Freddy Kalas bør etter min mening ikke få delta med en annen låt når hans opprinnelige er diskvalifisert», skriver han.

«For å sitere Jan Fredrik Karslen på pressekonferansen 19. januar: «Melodien trumfer artisten». Jeg er enig. Derfor blir det merkelig at artisten får stille med en annen låt, når låten blir diskvalifisert. Av respekt for alle de andre låtskriverne som har sendt inn ett av de 1000 innsendte låtene bør en av disse velges.»

Jan Fredrik Karlsen er imidlertid lite lydhør for kritikken.

GRAND PRIX-GENERAL: Jan Fredrik Karlsen. Foto: NTB SCANPIX Foto: ,

– Det er topp at Jostein Pedersen engasjerer seg i dette, men her er han helt ute og sykler. Nå snakker han uten egentlig å ha kunnskap om det dette dreier seg om.

– Hva tenker du om hvordan dette oppleves av bidragsyterne som ikke er anmodet om å være med i Grand Prix av deg?

– Min oppgave i Grand Prix er å finne de beste låtene, og finne artistene som best kan fange de låtene på scenen. Og den nye Freddy Kalas-låten danker ut alt det andre som er sendt inn uansett, så det er ikke noe problem.

– Ser du ikke noe problematisk i at en av artistene blir tatt i juks og likevel får være med?

– Du kan godt bruke ordet juks, men det er ingen som har gått inn i dette og prøvd å lure noen. Det har vært en uheldig situasjon som gutta har lagt seg langflate og beklaget. Og når de nå har kommet opp med dette nye refrenget er vi happy.

– Er det spesielt viktig å ha med Freddy Kalas i Grand Prix fordi han er så populær?

– Freddy er med fordi jeg har motivert ham til å se Grand Prix som en mulighet. Det omfavnet han og hans folk med stor entusiasme. Det gir en troverdighetseffekt at han tar med seg dagens brede populærmusikk inn i MGP-sirkuset, og det er vi dødstakknemlige for.

Freddy Kalas selv medgir at det diskvalifiserte bidraget var et forsøk på å forbedre hans fem år gamle låt «Cannabus».

– Det vi prøvde var å skape noe nytt av et gammelt verk, en låt vi hadde lyst til å freshe opp litt, men så dreit vi oss litt ut her. Den er hundre, nei, tusen prosent original nå.

Om kritikken forøvrig sier han:

– Helt enig med Karlsen!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder