BUENOS AIRES: VG møter a-ha ved Magne Furholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy i Luna Park hvor de skal ha konsert 24. september. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Kommentar: a-ha: En nygammel suksess

BUENOS AIRES (VG) En ting er sikkert når man lander i Argentina og oppdager at det fremdeles finnes et mini-hysteri rundt a-ha; verden har ikke glemt Norges største popgruppe gjennom tidene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den trofaste fansen skapte velkjente popstjerne-tilstander da Morten Harket og Magne Furuholmen landet i Buenos Aires tidligere i uka. Torsdagens konsert på Luna Park – kapasitet 10.000 – var utsolgt. Argentinerne er både pasjonerte og trofaste i sin dyrking av gamle helter.

Kaos i Argentina: a-ha ankom til hylende fans

Hjemme i Norge trekkes det litt likegyldig på skuldrene over det tredje kapittelet i historien om a-ha. Er det noen som vil ha dem da, tredve år etter at de var virkelig store?

Vi har lett for å glemme at da a-ha ga seg sist, i 2009, var de større enn de noensinne var i kjølvannet av «Take On Me»-suksessen i 1985, men rekordfremganger i stormarkeder som England og Tyskland betyr liksom ikke så mye for den amerikaniserte norske befolkningen.

I Norge er det Billboard som gjelder, men der har a-ha ikke vært – i likhet med tilgangen på deres plater – i dette årtusenet.

a-ha: Et «brand», ikke et band

En god målestokk på eksempelvis den engelske fremgangen er at Duran Duran – som ga ut ny plate uken etter a-has comebackplate «CastIn Steel» – bare debuterte marginalt høyere enn a-ha på den britiske albumlista (femte- og åttendeplass) som regnes for verdens nest viktigste hitliste.

Det til tross for at Duran Duran var et langt større og mer varig navn i Storbritannia på 1980-tallet og utover.

a-ha – som så mange andre av sine samtidige kolleger – lider under den digitale tidsalderen. Da a-ha slo gjennom, var det listeplasseringer som målte suksess. I dag er det streams. Og der taper forrige generasjons popstjerner, både fordi deres trofaste fans ikke er de ivrigste digitale brukerne, og ikke minst fordi den oppvoksende generasjonen snart knapt vet hvordan de skal sette på en cd-plate.

CD – hva er det, liksom?

Men når pop-storhetene fra forrige generasjon fremdeles tenderer å skape kunst, blir det automatisk blest rundt dem. Overalt i verden. Som med a-ha. De har faktisk ikke tatt et skritt tilbake publikumsmessig, men skal fylle de største arenaene i Brasil, England og Tyskland det nærmeste halvåret før de avslutter i Oslo Spektrum på vårparten 2016.

Norge: a-ha avslutter turneen hjemme

Lakmustesten på denne turneen – «Ending On An Ever Higher Note Tour», som Morten Harket spøkefullt har kalt den – skjer i Buenos Aires før det reelle comebacket finner sted under Rock i Rio kommende søndag.

Den konserten er det historisk sus over. Men glem nå ikke at det suset i a-has tilfelle allerede er der.

LES VGs ANMELDELSE AV KONSERTEN I BUENOS AIRES PÅ VGNETT FREDAG MORGEN!

STEIN ØSTBØ

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder