DUKKET PLUTSELIG OPP: Jay Z (Shawn Carter) og kona Beyoncé Knowles, her på vei ut fra Wimp/Tidals kontorer i Grensen i Oslo. Superparet holdt tale til de ansatte og hadde flere møter hos Tidal. Foto: PRIVAT Foto: ,

Bransjen jubler for Jay Z-besøket

En av Norges mest innflytelsesrike artistmanagere applauderer Jay Zs Oslo-besøk og musikktjenesten han har kjøpt.

  • Thomas Talseth

Artikkelen er over fire år gammel

Det vakte stor oppsikt da raplegenden Jay Z og hans like poplegendariske kone Beyoncé plutselig befant seg i Norge tirsdag denne uken.

Anledningen var et besøk hos streamingtjenesten Wimp, som tidligere i år ble kjøpt opp av Jay Z, omdøpt til Tidal og lansert med brask og bram i USA.

I kjølvannet av dette har advokat Morten Andreassen, manager for blant andre Marit Larsen og Karpe Diem, skrevet et innlegg på sin Facebook-side, hvor han like gjerne utroper Tidal til Norges eget Volvo.

– Hva gjorde den smarteste fyren i musikkbransjen når han ikke var smart nok? Han ringte Norge. Dette er vanvittig rått, og vanvittig viktig. Gårsdagens besøk beviste at dette ikke bare er viktig for oss, men for Jay Z også, skriver Andreassen.

Les også: Dette gjorde Jay Z og Beyoncé i Oslo

Tidal har imidlertid møtt mye motbør siden lanseringen, ikke minst i USA. Bruken av kjendiser ble regelrett latterliggjort på sosiale medier.

BEGEISTRET: Artistmanager Morten Andreassen. Foto: HELGE MIKALSEN Foto: ,

Manageren omtaler Wimp/Tidal som en kulturaktør - i motsetning til Facebook og Google.

– Jeg er sikker på at det er kulturaktøren og hjertet som fikk Shawn Carter til å legge en halv milliard på bordet for et lite stykke Norge, fremfor å kjøpe noen identitetsløse programmeringskoder av noen andre.

Andreassen understreker at det er Norge selv som må sørge for å spre suksesshistorien:

– Jeg håper virkelig at næringsminister, kulturminister og Innovasjon Norge sitter og skriver den historien as-we-speak. Og til alle dere Zuckerbergs i Aspiro, Platekompaniet og Tidal. Dere har vært noen masekopper helt siden 2009, men nå skjønner vi hvorfor dere maste, avslutter han.

Innlegget får støtte i stor stil, fra en rekke profilerte navn i norsk musikkbransje, som NRK P13-sjef Kristin Winsents, managerne David Eriksen og Jan Fredrik Karlsen, og artistene Lise Karlsnes og Susanna Wallumrød.

Amanuel Kidane, manager for suksessduoen Nico & Vinz, sier det slik i kommentarfeltet:

– Veldig bra skrevet Morten. Så sant så sant!

VGs musikkanmelder og -kommentator Tor Martin Bøe er ikke villig til å stemme i med hurraropene.

– Det er mye godt tenkt i Andreassens innlegg, men jeg er mer usikker på realitetsorienteringen hans. Jeg er helt enig i at Tidal/Wimp har mer hjerte enn de fleste det er naturlig å sammenligne med, men det er ikke derfor Jay Z har kjøpt selskapet. Det er for å blåse det opp og videreselge, slik Dr. Dre gjorde med Beats.

Til VG sier Andreassen at han tror realitetsorienteringen hans er fullt på høyde med VG-kommentatorens.

– Jeg skjønner at Tidal nå er solgt, amerikansk, og at det er mye som skal fullføres. Men initiativet var uansett norskt. Hva Jay Zs plan med Tidal er vet bare han, men er planen å selge det for mye mer enn han kjøpte det for, så betyr det også at historien blir enda bedre, utdyper Andreassen.

– Freia ble kjøpt for 22 år siden av amerikanere, men melkesjokoladen er fremdeles norsk. Hvis vi greier å spre historien om at Tidal er norsk, er jeg sikker på at det vil bety mye for norsk identitet, kultur og teknologi, i overskuelig fremtid.

Jay Z har uansett passet på å gi et lite nikk til en norsk artist i etterkant av norgesvisitten. Natt til torsdag la Tidal ut dette på sin amerikanske Twitter-konto:

Aurora Aksnes er imidlertid godt vant med prominent skryt fra før av. Tidligere i år fikk hun lovprisning av Katy Perry, som har verdens mest populære Twitter-konto. Den passerte 70 millioner følgere denne uken.

Til sammenligning har Tidal ennå et stykke igjen til 100.000.

Mer om

  1. Hollywood

Flere artikler

  1. Dette gjorde Jay Z og Beyoncé i Oslo

  2. Beyoncé og Jay Z i Norge

  3. Beyoncé og Jay-Z overrasket med fellesalbum: Disser norsk avsløring

  4. Jay Z fjerner norsk toppsjef

  5. Taylor Swift refser Apple Music

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder