I FORGRUNNEN: Highasakite-vokalist Ingrid Helene Håvik i Dødens Dal i Trondheim torsdag kveld. Foto: Ole Martin Wold VG

Highasakite krangler om bandnavnet

Torsdag kveld holdt bandet sin siste planlagte konsert med nåværende besetning. Nå slåss medlemmene om rettighetene til navnet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Norges største nye bandsuksess på 2010-tallet avsluttet torsdag kveld en lang sommer/høst- turné, angivelig preget av at gruppen skal ha vært i oppløsning siden begynnelsen av året.

Les også: Oppbruddsstemning i Highasakite

Som VG tidligere har omtalt, søkte vokalist Ingrid Helene Håvik varemerkeregistrering av navnet Highasakite som privatperson i januar i år.

Dette har Håvik fått godkjent – men det foreligger nå en klage på registreringen, innsendt til Patentstyret.

Innsigelsen kommer fra bandets selskap, Highasakite DA. Alle de fem medlemmene eier 20 prosent hver av selskapet.

I BAKGRUNNEN: Highasakite-keyboardist Marte Eberson i Dødens Dal i Trondheim torsdag kveld. Foto: Ole Martin Wold VG

På papiret kan det dermed se ut som om Håvik selv er med på å klage på varemerkeregistreringen hun fikk godkjent 19. juni.

Advokat Ketil Sellæg Ramberg, som er innsigers fullmektige, bekrefter imidlertid overfor VG at det er Kristoffer Lo, Øystein Skar og Marte Eberson som står bak klagen.

Så du? Highasakite til USA – over halve bandet borte

De tre har med sine 60 prosent majoritet i Highasakite DA.

Som det har kommet frem i VGs tidligere saker om Highasakite-spliden, er det disse tre som er på vei ut av bandet, mot sin vilje.

Etter det VG kjenner til, står varemerkestriden om hvorvidt det er Håvik personlig eller Highasakite som band som har gitt Highasakite-navnet verdi i markedet, og da om hele bandet er innehaver av varemerket eller om Håvik personlig er det.

– Jeg skriver alle låtene. Merkevarenavnet er skapt og innarbeidet av meg. Ved å registrere patent formaliseres dette, har Håvik tidligere svart VG på spørsmål om hvorfor hun registrerte Highasakite-navnet som privatperson.

Sjekk: Lager ny plate på egen hånd

Patentstyrets pressekoordinator Jacob Calmeyer sier til VG at en innsigelsesprosess som dette normalt tar mellom fire måneder og to år å behandle.

I mellomtiden besitter Håvik de registrerte rettighetene til navnet Highasakite.

Calmeyer forklarer at «først til møllen»-prinsippet har betydning i varemerkeuniverset.

– Det er derfor et av Patentstyrets hovedbudskap til norsk næringsliv og kreative bransjer at man bør registrere og avklare rettighetene til det man investerer i – jo før jo bedre.

Kristoffer Lo, Øystein Skar og Marte Eberson ønsker ikke å kommentere innsigelsen de har levert til Patentstyret. Ingrid Helene Håvik har ikke besvart VGs henvendelser om kommentar til saken. Manager Glenn Larsen ønsker ikke å kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder