VANT MELODIFESTIVALEN: Robin Bengtsson gikk til topps med melodien «I Can't Go On». Foto: Claudio Bresciani/tt NTB scanpix

Sinnene i kok etter svenskenes MGP-finale

Hvis det svenske folket hadde blitt hørt, ville ikke Robin Bengtsson blitt sendt til den internasjonale finalen i Kiev.

  • Atle Jørstad Wergeland

Artikkelen er over tre år gammel

Flest stemmer fra det svenske folk fikk nemlig Nano. Men på grunn av svenskenes valgsystem gikk likevel Robin Bengtsson av med seieren - til stor forargrelse for mange.

Aftonbladet gjengir lesere og seere på Twitter som er forbannet for at ikke den artisten med flest stemmer fra folket vant konkurransen. Bengtsson var favoritten til den internasjonale juryen.

Slik var Norges finale: VG kastet terning på alle låtene

«Den internasjonale juryen - på tide å skrote hele konseptet», skriver en bruker på Twitter. En annen skriver at Nano vant det svenske folkets hjerter, og burde vunnet.

Deres kommentator Markus Larsson kaller finalen for en av de sprøeste finalene noen sinne.

– Selvsagt skal det svenske folk synes at deres favoritt burde vinne, sier Melodifestivalgeneral Christer Björkman til avisen.

Til forskjell fra i Norge, hvor den tilsvarende panelet bare har noe å si for hvem som kommer til gullfinalen, har den internasjonale juryen makt når vinneren skal kåres i Sverige.

Les også: Jowst feiret med datteren på fem uker i natt

Björkman er fornøyd med svenskenes løsning, som de har brukt de seks siste årene. To av disse har svenskene faktisk stukket av med seieren i den internasjonale Eurovision-finalen - Loreens «Euphoria» (2012) og Måns Zelmerlöws «Heroes» (2015).

Bengtsson ville faktisk kun fått en tredje plass om det hadde vært opp til det svenske folket, også bak Wiktoria Johansson.

«TV-seerne reagerte meget sterkt på dette», skriver Expressen. De siterer også brukere som reagerer på SVTs Facebook-side.

Hviler ikke på laurbærene: Slik vil vinnerne endre showet til den internasjonale finalen

Også flere av deltagerne reagerer.

– Jeg synes Robin er en verdig vinner, men jeg synes det er Sveriges bidrag, og det skal ingen andre bestemme, sier artist Anton Hagman til Expressen.

Vinneren selv, Robin Bengtsson, sier han er takknemlig for den internasjonale juryens støtte. Han anser juryen som relevant.

– Det gjør jeg nok. De gir forhåpentlig et lite bilde på hva resten av Europa vil se i Eurovision, sier han.

Artisten som hadde vunnet, hadde det ikke vært for den internasjonale juryen, sier følgende:

– Jeg vant Sveriges stemmer, hva mer kan man begjære? Det er klart jeg ville vinne, hvem vil ikke det? Så har Sverige et system hvor man tar inn internasjonale stemmer. Det er litt rart, men det er som det er.

Les også

Mer om

  1. Melodi Grand Prix

Flere artikler

  1. Sverige videre til «Eurovision»-finalen

  2. Disse er videre til «Eurovision»-finalen

  3. Sverige holdt Eurovision-avstemning: Norge fikk null poeng

  4. JOWST fikk 10. plass i «Eurovision»

  5. Carola Häggkvist raser mot Melodifestivalens Hall of Fame

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder