Kommentar Spellemannprisen: Hver gang vi verdsettes

Ole Paus «Årets Spellemann», Anne Grete Preus fikk hederspris

Vi unner Paus og Preus de gjeveste Spellemannprisene. Og det er åpenbart hvorfor de får dem nå.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er lett å tenke at «Årets Spellemann» ofte går til en gammel traver i Musikk-Norge. Og det er mange gamle travere som har fått den.

Men de fleste har vært på riktig side av middagshøyden når de har fått den. Åge Aleksandersen var eksempelvis 34 da han fikk sin.

Bjørn Eidsvåg var til nå en av de eldste som har mottatt den - med sine 43 år da han ble tildelt prisen for 1997.

Ole Paus, 66, er den eldste «Årets Spellemann» noensinne.

SPELLEMANNPAUSEN: Ole Paus ble «Årets Spellemann», i kjølvannet av fjorårets deltagelse i «Hver gang vi møtes». Foto: HALLGEIR VÅGENES

Spellemann bør som hovedregel bruke den største prisen til å dyrke artister i blomstringsfasen med et avgjørende gjennombrudd rett bak seg, som Alexander Rybak i 2009, Karpe Diem i 2010 og Jarle Bernhoft i 2011.

I 2013 var det imidlertid ingen tilsvarende prangende, unge stjerneskudd.

Kvelertak, har noen sagt - og ja, det hadde vært artig om et hardrockband for første gang ble «Årets Spellemann». Men fjoråret deres fremstår mest som en lett forsterket utgave av gjennombruddsåret 2011.

Paus har et strålende 2013 bak seg. Han har brukt det eldste trikset i boken - «jeg gir meg» - men har også ruvet i platelandskapet med «Avslutningen» (en tittel som forplikter), endog en trippelutgivelse.

Og hvordan ble han så pop i fjor?

Svaret ligger i det viktigste tilskuddet til reality-TV og salg av musikk de siste årene: «Hver gang vi møtes».

SPELLEMANNPREUSEN: Anne Grete Preus var ikke tilstede på Spellemannprisen, men fikk hederspris likevel. Her under innspillingen av «Hver gang vi møtes». Foto: Frode Hansen

«Avslutningen» lå tre uker på toppen av VG-lista, og 17 uker på Topp 40. Samleplaten «Hver gang vi møtes, sesong 2», med Paus tungt representert, lå imidlertid fire uker på førsteplass, og hele 28 uker på Topp 40.

I den populære TV2-serien inntok Paus lett rollen som den rause, kloke artistveteranen, slik Halvdan Sivertsen gjorde året før.

Det er noe publikum setter pris på - og noe de gamle veteranene vet å melke, ikke minst på livemarkedet.

Anne Grete Preus var på sin side med i første sesong av «Hver gang vi møtes». Hun har ikke brukt TV-serien som springbrett i samme grad som Paus, men har utvilsomt reaktualisert seg selv ved å ty til det som nå er den sikreste måten å nå norske TV-tittere og musikkjøpere på.

Lørdagskveldens hederspris til Preus og «årets» til Paus er nok et bevis på det.

THOMAS TALSETH

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder