DØD: Gitarist Glenn Frey i det amerikanske rockebandet Eagles har gått bort, 67 år gammel. Her er han under en konsert i Monaco i 2011. Foto: Benoit Tessier , Reuters

Eagles-gitarist er død

Bandkollega: – Han var som en bror for meg

Glenn Frey døde mandag etter lengre tids sykdom.

  • Ida Christine Johannessen

Frey var en av de originale medlemmene i The Eagles. Han ble 67 år gammel.

Frey har kjempet mot sykdom i flere månender og gjennomgikk en operasjon i november.

– Ord kan ikke beskrive vår sorg

På sin Facebook-side bekrefter Eagles at den tidligere bandkollegaen døde i New York mandag.

– Glenn kjempet en modig kamp over de siste ukene, men dessverre døde han på grunn av komplikasjoner fra leddgikt, akutt ulcerøs kolitt og lungebetennelse. Familien vil gjerne takke alle som deltok i Glenns kamp, og håpte og ba for hans bedring, skriver bandet.

Frey medforfattet bandets største hits, deriblant «Hotel California», «Take It Easy», «Tequila Sunrise», «Desperado» og «Heartache Tonight».

– Ord kan ikke beskrive vår sorg, ei heller vår kjærlighet og respekt for alt han har gitt oss, sin familie, musikkbransjen og millioner av fans verden over, skriver bandet.

Anmeldelse: Eagles: «The Complete Greatest Hits»

– Som en bror

Meldingen om Freys død avsluttes med teksten til låten «It's Your World Now» fra Eagles-albumet «Long Road Out of Eden».

I SORG: Don Henley startet bandet «Eagles» sammen med Glenn Frey tidlig på 70-tallet. Foto: Stephen Chernin , Ap

Frey låta skrev sammen med Jack Tempchin.

Eagles-medlemmet Don Henley er blant de som nå sørger over tapet.

– Han var som en bror for meg. Vi var familie, og som de fleste familier, så var det noe som ikke funket, skriver han i en offentlig uttalelse.
Han sier at båndet aldri ble brutt, selv om bandet slo sprekker i 1980 – og var oppløst i 14 år frem til 1994. Videre beskriver han gitaristen som en av de største drivkreftene for at Eagles fikk den suksessen de fikk.

– Jeg vil hver eneste dag være takknemlig for at han var i livet mitt. Hvil i fred, min bror. Du gjorde det du bestemte deg for, og litt til.

Spilte i Norge i 2011

Glenn Frey spilte for flere tusen norske fans med Eagles-medlemmene Don Henley, Joe Walsh og Timothy B. Schmit både i Oslo og Stavanger sommeren i 2011.

LEGENDARISKE: "The Eagles" fotografert i 1977. Fra venstre: Trommeslager Don Henly, gitarist Joe Walsh, bassist Randy Meisner, og gitaristene Glenn Frey og Don Felder. Foto: , AP

Da var de fortsatt på «Long Road Out of Eden»-turneen, som ble påbegynt i 2008 – året etter at de ga ut albumet som var deres første på 28 år.

Les også: Hellbillies-Aslag om Eagles

Etter bandets brudd i 1980 hadde Glenn Frey en suksessfull solokarriere og markerte seg også på egenhånd med låter som The Heat Is On og You Belong In The City.

The Eagles har hatt 2 låter og 9 album inne på VG-lista. New Kid In Town var den første sangen inne på lista i uke 10 i 1977.

Sangen med høyest listeplassering for The Eagles er Hotel California som nådde 5. plass i uke 27 i 1977. Flest uker på singlelista har Hotel California med 14 uker.

Hotel California er det albumet som har ligget lengst på VG-lista Topp 40, i 40 uker. Høyeste listeplassering på albumlista har The Eagles med Long road out of Eden og Hotel California, som nådde 1. plass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder