Artisten om: ** Forholdet til niesen ** Vennens dødsfall ** «Gråhår-feminisme»

LYKKELIG OG BARNLØS: - Jeg er ikke redd for å snakke om det at jeg er barnløs. Jeg hadde forventet at jeg skulle få lyst på barn, men den lysten kom aldri. Og det er også normalt, det er bare ikke gjennomsnittlig, forteller Ingrid Bjørnov i kveldens «Trude». Her med programleder Trude Teige. Foto: TV 2.

Derfor valgte Ingrid Bjørnov bort barn

(VG Nett) Ingrid Bjørnov (47) og ektemannen Terje Holli (49) bestemte seg for å leve barnløst. Til gjengjeld er niesen Ingrid Brustad Bjørnov (12) den eneste som får artisten til å glemme seg selv.

 • Morten Hegseth

Artikkelen er over åtte år gammel

- Ingrid er spesiell fordi hun har Downs syndrom, og fordi hun er en fenomenal personlighet og et naturlig midtpunkt. Hun er en virkelig «showgirl», hun. Når man får et slikt menneske til verden så tenker man jo på hvor mange tilleggslidelser og hva slags liv hun får, og hva slags liv søsteren min og familien hennes ville få.

- Og så vokser det opp en personlighet og et fullverdig familiemedlem, og det vokser opp noe som gjør at vi andre slipper å tenke på oss selv: Hun har gjort familien annerledes, forteller Ingrid Bjørnov i kveldens utgave av TV 2-programmet «Trude».

Det sier Bjørnov om navnesøsteren og niesen Ingrid Brustad Bjørnov (12).

Hun går kraftig til angrep på diskusjonen rundt ultralyd i tolvte uke for å oppdage Downs syndrom, som hun mener vil resultere i et usunt sorteringsamfunn.

- En ressurs

- Siden Downs syndrom avviker fra normalen så er det et problem, som vi skal gjøre en innsats for å fjerne. Det byr meg sterkt imot. (...). Ingrid får meg til å glemme meg selv, og det skal litt til før jeg glemmer meg selv. Det er noe med det at hun rister meg ut av min egen selvopptatthet. Men det er noe mer enn det også: Hun rister meg ut av det synet jeg har på hva det er å være vellykket og hva det er å være menneske.

Hun mener man som samfunn må fokusere på mennesker med Downs syndrom som en ressurs - og mener blant annet at deres «kjærlighet, impuls og magi vil utrette stort innenfor et omsorgsyrke».

Les også: Nyseparert Benedicte Adrian starter artistkarrieren på nytt

- Jeg synes det er blodig urettferdig at man på den ene siden skal likestille dem og gi dem de samme rettighetene som andre og samtidig gi folk en mulighet som er en skjult oppfordring om å ta dem vekk. (...) Det er ikke likestilling, og gjør dem ikke til fullverdige mennesker i vårt samfunn, sier Bjørnov til Teige.

Vil ikke ha barn

Selv er Ingrid barnløs, og trives godt med det. Men mange har satt spørsmålstegn rundt hvorfor hun og mannen Terje ikke har fått egne barn.

- Hvis noen spør, så starter de alltid spørsmålet om hvorfor jeg ikke har barn litt forsiktig: Mange tenker at «noe kan ha gått galt som vi ikke vet om og som hun ikke har lyst til å fortelle om». Men sannheten er at jeg og Terje aldri har hatt lyst på barn, og utsatte spørsmålet frem til vi turte å snakke om det. Og da fant vi ut at vi antagelig er mennesker selv om vi ikke vil ha barn. Men det er jo klart, det er mange som har bekymret seg for eggstokkene mine.

Nyfeminist

I intervjuet viser også Ingrid seg frem seg som kortklipt og gråhåret. Hun mener kvinner må slutte å være gisler av sin egen ettervekst, og har anskaffet seg sin nye frisyre som en nyfeministisk fanesak.

- I kvinnesakens navn: Ærlig talt, vi går rundt og er grå alle sammen, hvorfor er det en trussel og hva er det vi holder på med? Jeg liker jo grå klær. Hvorfor er grått ensbetydende med at du da er gammel og at det er et nederlag? Det er ikke noe i mitt liv som var bedre før, og det er en ganske sterk erkjennelse å komme til. Jeg har det finere nå enn jeg noen gang har hatt det, så hvorfor skal håret mitt da holdes igjen i en tid som ikke er lenger? spør Bjørnov retorisk i programmet.

Læren om livet

I intervjuet kommer de også innom dødsfallet til Bjørnovs gode venn og musiker Marius Müller, som døde i en bilulykke i 1999. Det forandret Bjørnovs eget liv, og fikk henne og ektemannen til å flytte ut på landet.

- På en måte tenker jeg at det var da Marius døde at jeg ble voksen: Han døde, Ingrid ble født, vi giftet oss i tillegg til at to andre av oss også døde, så vi fikk himmelen litt i hodet. I tillegg var jeg gjeldstynget, saksøkt og i et ganske økonomisk friskt uføre.

- Det var kanskje det som er grunnen til at vi flyttet på landet, kjøpte småbruk og tok noen upraktiske valg. Fordi vi skjønte at dette er livet vårt, og vi kan ikke sitte og vente med det til vi blir pensjonister. Jeg skulle ønske at jeg ikke måtte miste en god venn for å lære det, men jeg tror det var livets lære som traff meg i hodet på det tidspunktet, sier hun i programmet.

VG har vært i kontakt med Ingrid Bjørnov som tillater at vi gjengir intervjuet, men hun vil ikke gi noen kommentarer utover det hun allerede har sagt.

- Det Ingrid og familien har å si er det hun sier i kveld på TV 2, sier Bjørnovs manager Lisbeth Wiberg Olsen til VG.

Les flere saker på vg.no/rampelys .

Flere artikler

 1. Pluss content

  Bjørnovs vei tilbake fra gjeldsmarerittet

 2. Pluss content

  Når et søsken har Downs syndrom

 3. Jeg skulle ønske sønnen min ikke hadde Downs syndrom

 4. Pluss content

  Bjørnovs snuoperasjon: Snudde gjeld til millionoverskudd

 5. Er livet mitt godt?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder