TROSSET KULDEN: Agnete Johnsen slik hun fremstår i «Icebreaker»-videoen, filmet på Finnmarksvidda. Foto: ELLE MÁRJÁ EIRA/KEN ARE BONGO/DAVÁS FILM

Grand Prix-vinner Agnete Johnsen trosset sykdom for videoen sin

En influensaherjet Agnete Johnsen kjempet seg gjennom minusgradene for å visualisere sangen hun håper å bergta Europa med.

Artikkelen er over fire år gammel

12. mai står Agnete Johnsen (21) på scenen i Stockholm, i semifinalen til årets Eurovision Song Contest.

Fikk du med deg? Mest populære vinner siden 2013

Frem til da skal hun jobbe med å gjøre Melodi Grand Prix-vinnerlåten sin kjent for stemmegiverne. Til slikt trenger man musikkvideo.

– Jeg ønsker å formidle låten i en pakke som gjør den eksotisk og spennende for Norge og verden, forteller Johnsen.

Les også: Sverige knuser Norge

Med en låt titulert «Icebreaker» og en artist fra Nesseby i Varangerbotn ble det naturlig å filme videoen på Finnmarksvidda.

TIDLIG OPPE: For å få riktig lys var fotograf Ken Are Bongo og Agnete Johnsen på plass til opptak før soloppgang. Foto: ELLE MÁRJÁ EIRA/KEN ARE BONGO/DAVÁS FILM

– Det er her jeg har vokst opp, dette er mitt hjem. Det er viktig for meg å få frem hvor jeg kommer fra, sier hun.

– Som bonus er naturen og landskapet i fylket storslått og magisk, noe som tilfører dybde og en ekstra dimensjon i videoen.

Så du denne? Aurora går helt til topps

En mer uventet dimensjon var artistens helse. Johnsen forteller at hun hadde brygget på influensa i flere dager før innspillingen startet.

– Å være ute i minusgrader når man ikke er helt fri for influensa er en dårlig idé, medgir hun.

KVALITETSSJEKK: Opptakene testes underveis. Fra venstre: Thomas Alexander Bjørnstad, Gøran Harila, Stian Johansen, Agnete Johnsen, Henriette Lille og Elle Márjá Eira. Foto: ELLE MÁRJÁ EIRA/KEN ARE BONGO/DAVÁS FILM

– Men jeg hadde et brennende ønske om å lage videoen. Datoene var satt og produksjonsfolk booket. Jeg hadde ingen interesse av å la dårlig form stoppe meg, og kjørte på.

Sjekk: Norge invaderer den britiske hitlisten

Temperaturen under innspillingen var ifølge regissøren på rundt fem minusgrader, hvilket ikke er så ille på Finnmarksvidda – helt til vinden begynner å bite i øreflippene. Hvilket den gjorde.

Grand Prix-vinneren stiller heller ikke i sine tykkeste tekstiler i videoen.

– Men produksjonsselskapet sørget for å holde meg varm og ha nok pauser. De ga meg all den tid jeg trengte for å levere foran kamera, sier Johnsen, som understreker at det var hennes eget valg å gjennomføre innspillingen.

ICEBREAKDANCE: Agnete Johnsen gjør «Icebreaker»-bevegelsene under litt andre forhold enn i Oslo Spektrum. Foto: ELLE MÁRJÁ EIRA/KEN ARE BONGO/DAVÁS FILM

Like fullt ble tilstanden hennes såpass dårlig at hun måtte avlyse en planlagt opptreden på «Skavlan», i talkshowets sesongavslutning.

Der skulle hun fremføre en duett med sin rival, den svenske Melodifestival-vinneren Frans Jeppsson Wall (17).

Les også: Sveriges Eurovision-håp granskes

Riktignok ble veien fra innspillingssted til flyplass ufremkommelig, så hun hadde ikke rukket «Skavlan»-innspilling uansett.

Regissør Elle Márjá Eira forteller at hun og teamet hennes i Davás Film er stolte av å lage videoen som skal promotere Norges bidrag til Eurovision Song Contest.

PÅ MED MASKEN: Agnete Johnsen får litt kjærkommen innetid i sminkerommet med Henriette Lille. Foto: ELLE MÁRJÁ EIRA/KEN ARE BONGO/DAVÁS FILM

– Agnete er så dyktig. Hun tar regi veldig fort, og er veldig flink foran kamera. Hun er «arctic femme» med mye power, sier Eira.

– Og så var det veldig kult å snakke samisk på settet. Det er utrolig bra av Agnete å gjøre videoen hjemme i Nord-Norge, det passer også fint til sangen.

Johnsen har tidligere fortalt hvor viktig «Icebreaker» og dens tema er for henne. Videoen er også av det sårbare slaget, mener regissøren.

– Vi har prøvd å videreføre det de gjorde på scenen i Oslo Spektrum, og visualisere følelsene i sangen.

HÅRFIN: Sveis er viktig, også på vidda. Foto: ELLE MÁRJÁ EIRA/KEN ARE BONGO/DAVÁS FILM

Kostymedesigner Linn Henriksen forteller at Johnsens antrekk i videoen er inspirert av arktisk identitet.

– Jeg tenkte både på hvordan Agnete er og hvordan sangen er. Ekthet, originalitet. Noe som gjenspeiler hvor hun kommer fra, med en liten samisk touch.

21-åringen med en av Norges beste CV'er i TV-konkurranser trenger ikke mye staffasje, ifølge Henriksen.

TRO MOT SANGEN: Regissøren lover mye snø og is i videoen, som slippes 2. april. Foto: ELLE MÁRJÁ EIRA/KEN ARE BONGO/DAVÁS FILM

– Agnete har en fantastisk naturlig karisma jeg ville bygge videre på. Jeg jobber vanligvis med spillefilmer, men jeg ville gjøre dette fordi Agnete er en så fin representant for Finnmark.

Artisten selv svever fortsatt høyt etter Grand Prix-seieren, og gleder seg stort til den europeiske konkurransen.

– Jeg er virkelig heldig som får lov til å være en del av dette. Jeg må få takke for all støtte nok en gang, jeg er evig takknemlig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder