FØLGES AV MANGE: Astrid Smeplass. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto: ,

Smeplass: – Hvorfor synes folk Astrid er så interessant?

Oppmerksomheten rundt 18-åringen er så stor at hun tar seg i å lure på hva den kommer av.

Artikkelen er over fire år gammel

I dag slipper Rennebu-jenta sin andre singel som Astrid S – artistaliaset hun har adoptert i etterkant av «Idol»-deltagelsen i 2013.

«Hyde» kommer ganske nøyaktig et år etter «2 AM», og er allerede lovpriset av VGs anmelder.

Sjekk anmeldelsen: Astrid S – «Hyde»

Den sparsommelige produksjonen til tross: Smeplass er en av Norges desidert mest populære artister. På Instagram har hun over 150.000 følgere. Og nylig ble hun stemt videre av fans i en MTV-konkurranse hvor storselgere som Kygo og Madcon var blant rivalene.

Les også: Astrid Smeplass danket ut Sandra Lyng

– Hvorfor er du så populær?

– Det er et godt spørsmål, som jeg også har stilt meg selv noen ganger – «hvorfor synes folk Astrid er så interessant?», ler Smeplass.

– Men jeg synes det er veldig spennende med interessen og å se utviklingen. Noe riktig må jeg ha gjort.

Selv føler hun i alle fall at «Hyde» er riktig.

KVALITETSKONTROLLØR: Astrid Smeplass synes det er viktig at alt hun gir ut holder høyt nivå. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto: ,

– Det er lenge siden jeg lagde låten, så det skal bli godt å få den ut. Jeg er enig i at det går litt sakte! Men det er viktig for meg at det jeg gir ut er bra, jeg vil ikke gi ut noe bare for å gi ut noe – selv om jeg kan merke at både fans, familie og venner blir rastløse.

Fikk du med deg? Astrid Smeplass kritiserer sex-slakt

VGs anmelder påpeker at singelen er ganske annerledes enn hva mange nok forventer av Smeplass. Det trives hun med.

– Jeg tror mange forventer mer «poppete» musikk fra meg. Men den er spennende, og jeg synes den er både mørk og catchy.

Lydmessig gir låten rikelig plass til Smeplass' lyse vokal.

– Det liker jeg godt! Jeg vil ikke at stemmen min skal forsvinne i masse produksjon. Jeg håper at folk får øynene opp for meg som vokalist og låtskriver. En ting er folk i bransjen, men jeg vil gjerne også at folk flest skal vite at jeg gjør dette på ordentlig – ikke minst at jeg skriver sangene mine selv.

Skriver sanger gjør også Smeplass' venninne Julie Bergan (21), som var siste ukes beste nykommer på VG-lista.

Les også: Astrid Smeplass' samboer gjør suksess

– Det er veldig koselig, vi har det veldig bra sammen! Det er supert å ha noen å snakke med om hvordan det er å være ung popartist i Norge.

Jentene har ikke greid å dy seg for å harselere med medieomtalen rundt dem.

– Vi har det litt artig med det på sosiale medier, humrer Smeplass.

– Vi unner hverandre alt godt. Jeg skjønner at folk kan tro det blir konkurranse oss i mellom, men jeg unner Julie all suksess hun kan få.

Selv har Smeplass nytt en ny type suksess den siste måneden, på sin første norgesturné.

– Det har gått veldig bra – masse folk og utsolgt overalt. Det har vært supert å få så god feedback på den nye musikken min.

Et par konserter i et av verdens største musikkmarkeder, Tyskland, har hun også gjort unna – hvor den internasjonalt signerte 18-åringen ble bivånet av nøkkelpersoner i bransjen.

– I Tyskland var det ekstra gøy at folk kom og sang med på «2 AM». De synes Skandinavia er veldig eksotisk! Det er helt klart positivt å være en ung norsk artist der nede. Det er jo så mange som er i vinden nå – Kygo, Nico & Vinz, Aurora, Susanne Sundfør.

TRAVEL KONSERTHØST: Astrid Smeplass er på sin første turné. Foto: TROND SOLBERG, VG Foto: ,

Smeplass lover forøvrig å øke sin utgivelsesfrekvens på nyåret. Da er planen å slippe en EP.

– Jeg gleder meg veldig til å slippe en «pakke»! «Hyde» skulle jo egentlig gis ut for et halvt år siden, men ting tar tid. Jeg tror EP'en kommer på våren.

PRODUSERER SMEPLASS: Peder «Lido» Losnegård, her på Spellemannprisen 2013. Foto: JØRGEN BRAASTAD Foto: ,

Smeplass jobber i det stille med musikkprodusenter fra Sverige så vel som USA. På «Hyde» er det imidlertid norske Peder Losnegård – bedre kjent som både Lido og LidoLido, nå i full sving i den amerikanske popbransjen – som har styrt spakene.

– Han har absolutt satt sitt preg på «Hyde». Jeg håper vi kan lage mer sammen. Men jeg liker også å jobbe med mindre kjente produsenter, gjerne folk som bare har 50.000 avspillinger på Spotify.

– Blir dette en hit?

– Vi får se! Noe av det spennende ved musikk er at det er så uforutsigbart hva som kan bli stort, og det har vi jo sett flere eksempler på de siste årene – som Lordes «Royals» eller Gotyes «Somebody That I Used To Know».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder