PERSONLIG: Lene Marlin håpet at hun med sin åpenhet kunne hjelpe andre som hadde det tungt. Nå hedres hun.

PERSONLIG: Lene Marlin håpet at hun med sin åpenhet kunne hjelpe andre som hadde det tungt. Nå hedres hun. Foto:Trond Solberg,VG

Lene Marlin om prisen: Svært ydmyk

Lene Marlin (34) hedres med pris, etter at hun i en kronikk skrev om at hun forsøkte å ta sitt eget liv.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I begynnelsen av september skrev Lene Marlin en kronikk i Aftenposten om tomheten og presset hun følte, og om flere selvmordsforsøk.

«Jeg lever med det hver dag og kommer til å bære det med meg for resten av livet. Så da kan jeg like godt si det høyt:
At jeg prøvde å ta mitt eget liv. At jeg ikke fikset det konstante presset», skrev hun.

Hun har blitt hyllet for åpenheten, og så hedres hun av Verdensdagen for psykisk helse med en åpenhetspris, for at hun «ved å være åpen rundt dette, bidrar til å gjerne stigmatisering knyttet til selvmord. Vi vil hedre Lene Marlin for å formidle håp til de som har det tungt, og for at hun oppfordrer dem til å søke hjelp og ikke gi opp», skriver Rikke Philippi i Verdensdagen for psykisk helse i en e-post til VG.

– Svært ydmyk

– Jeg er veldig takknemlig for å motta denne prisen sammen med Eline Midbøe! Det har vært noen fine sterke uker etter kronikken, og det er helt tydelig at mange har blitt berørt! Jeg får høre historier fra alt fra veldig unge til de som er mye eldre, både at de har vært der selv eller at de kjenner noen. Åpenhet hjelper og jeg kjenner meg svært ydmyk som får pris for nettopp det; åpenhet, sier Lene Marlin via hennes manager Jan Erik Haglund, til VG.

Tekstilkunstneren Eline Midbøe blir også hedret med samme pris, etter prosjektet «Minneteppe», hvor hun samlet etterlatte etter selvmord, slik at pårørende fikk møte likesinnede og dele erfaringer.

I Norge ligger antall årlige registrerte selvmord relativt stabilt mellom 550 og 600. Det er vanlig at det er omtrent to-tre ganger så mange menn som kvinner som dør ved selvmord.

Få unge mennesker under 15 år tar livet sitt, og relativt få mellom 15 og 19 år, men fra 20 år er forekomsten betydelig høyere, skriver Verdensdagen for psykisk helse på side sider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder