SAMMEN PÅ FEST: Bilder av Alexander Rybak på privat middag hjemme hos den mektige russiske popstjernen og overdommeren Philipp Kirkorov (t.v) har satt sinnene i kok. Bildene i denne artikkelen er tatt ved en annen anledning. Foto: AP/SIMEN GRYTØYR
SAMMEN PÅ FEST: Bilder av Alexander Rybak på privat middag hjemme hos den mektige russiske popstjernen og overdommeren Philipp Kirkorov (t.v) har satt sinnene i kok. Bildene i denne artikkelen er tatt ved en annen anledning. Foto: AP/SIMEN GRYTØYR

Rybak på vodkafest hos Grand Prix-overdommeren

Kan gi Grand Prix-krise

MUSIKK

NRK: - Vi visste ingenting

MOSKVA (VG) Alexander Rybak (22) er i sentrum av en GP-dommerskandale, etter å ha skålt i vodka og spiste kaviar hjemme hos overdommeren i den russiske juryen.

Publisert: Oppdatert: 13.05.09 13:30

Det er den danske avisen Ekstra Bladet som i dag slår stort opp bilder av Rybak hjemme hos popstjernen Philipp Kirkorov (42), som også er overdommer i den russiske MGP-juryen.

I årets Eurovision teller som kjent de individuelle deltagerlandenes jurystemmer for halvparten av landets totale stemmer. Og som overdommer har dermed Kirkorov siste ord. På den annen side spekuleres det om avsløringen av Rybaks hjemmebesøk kan slå negativt ut for andre lands stemmegivning på storfavoritten.

MGP-Alexander fyller 23 år i dag:Gratulér ham!

Les også:Sverige, Island og Finland finaleklare

Ifølge Ekstra Bladet skal Kirkorov ha sett Rybak i aksjon første gang under en lydprøve på Olympisky arena, hvor alle finalene i Eurovision avvikles. Han ble så imponert at han inviterte den norske sangfuglen til sin private luksusleilighet i sentrum av Moskva.

Visste ikke

Ifølge private bilder spilte Rybak også piano og sang sammen med den russiske overdommeren. Hjemmekonserten ble deretter feiret med russisk kaviar og vodka. Møtet er tidligere blitt omtalt i norske medier, uten at det da var kjent at Kirkorov var overdommer.

Representanter for NRK og Alexander Rybaks manager Kathrine Synnes Finnskog hevder de ikke visste at Philipp Kirkorov var i den russiske MGP-juryen, da de hygget seg hjemme hos ham.

- Hadde vi vært klar over at han var overdommer, ville vi selvfølgelig revurdert avtalen, sier Stian Malme, sjef for den norske delegasjonen.

Ifølge Malme og manager Synnes Finnskog kom middagsavtalen hos popstjernen til via NRK og GP-kommentator Synnøve Svabø allerede i februar, i forbindelse med et vorspielprogram som skal sendes på NRK1 like før finalen 16. mai.

Blogg:GP-Jostein blogger fra Moskva

Først etterpå, via offisielle Eurovision-møter, fikk de vite at Kirkorov var overdommer.

- Vi var ikke klar over det. Han henger jo backstage og omgås med flere av de andre deltagerne også, i tillegg til å være dypt inne i Eurovison. Så det er han som burde vært tydelig på at han er dommer, sier Synnes Finnskog.

- Men Alexander er den eneste deltageren som har vært hjemme hos Kirkorov?

- Ja, det er han, fortsetter Synnes Finnskog.

Da hun fikk greie på Kirkorovs dommerjobb konsulterte hun med representanter i Rybaks russiske plateselskap.

- De mente det ikke var problematisk.

En smekk

NRK-sjef Stian Malme mener det er Philipp som må få svi for rolleblandingen - ikke Rybak.

- Det er Philipp som bør få en smekk for dette. Ikke Norge. Vi kan ikke bebreides for at han ikke informerer om sin dommerrolle. Intervjuavtalen hjemme hos han har stått siden februar, understreker Malme.

- Tror du dette vil få betydning for den russiske stemmegivningen i forhold til det norske bidraget?

- Alexander er allerede superpopulær blant det russiske publikumet og vil få noen gode publikumsstemmer. Så får vi håpe juryen gir oss en fair behandling. Philipp har som alle andre signert en kontrakt om at han vil opptre uavhengig som dommer, og da tar for det gitt, sier Stian Malme.

- Vil granske saken

Den europeiske kringkastingsunionens (EBU) offisielle representant, Sietse Bakker innrømmet at han hadde hørt om middagsmøtet mellom Rybak og Kirkorov da VG møtte ham på Olympski Arena i Moskva går kveld.

- Jeg har hørt om dette, ja, men jeg er nødt til å vise til reglene i Eurovision. Der står det at alle medlemmer av dommerkomiteen skal skrive under på at de kommer til å stemme uavhengig. Det er noe Kirkorov også har skrevet under på, forteller Bakker.

Diskutér:Hvem vinner Melodi Grand Prix 2009?

Han opplyser at de vil granske saken.

- Kan dette ha konsekvenser for Alexander Rybaks videre Eurovision-deltagelse?

- Nei, dette er en sak mellom dommeren og dommerkomiteen. De har det siste ordet i saker som dette, sier han.

Her kan du lese mer om