Lars Bremnes med ny plate: Refser seg selv

Lars Bremnes (41) tar et oppgjør med sin egen likegyldighet på sin nye plate «Hjertekaptein».

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Av Håvard Prestegården og Nils Bjåland (foto)

HJERTEKAPTEIN: Lars Bremnes (41) slipper sin femte soloplate i dag. Foto: Nils Bjåland

Minstemann blant Bremnes-søsknene slipper i dag sin femte soloplate. Nå er det vår likegyldighet til krigen som opprører visesangeren. Låten «Kirgisistan» handler om norske jagerflygere på hemmelig oppdrag.

Sinne og raseri

- Jeg føler sinne og raseri. I flere år har Norge hatt krigsfly på tokt i et land vi nesten ikke vet noe om. Det virker som om noen på et kontor bare har tatt en administrativ avgjørelse om at sånn skal det være. Men det er jo vi som sitter i godstolen, som svikter mest. Så raseriet er like mye rettet mot meg selv, understreker han.

Lars Bremnes er kanskje ikke veldig original når han synger om «krigen mot terror».

- Men tekstene trenger ikke bare handle om denne krigen, understreker Bremnes - som mener dette er den modigste platen han har laget til nå.

- Jeg har klart å slippe opp litt i tekstene og skrive om ting jeg ikke har tort å skrive om før. Enten det gjelder politikk eller kjærlighet, den gode så vel som den vonde, sier Bremnes.

Vi bemerker at det er den vanskelige kjærligheten som virker mest fremtredende på platen.

Fortsatt gift

- Jeg er fortsatt gift! Sangene handler ikke nødvendigvis om egne opplevelser. Men jeg tar ofte utgangspunkt i en følelse jeg har hatt. Så bygger jeg denne følelsen ut til en historie, en lignelse.

«Hard verden» heter singlen som surrer jevnlig på radio om dagen. «Det e en hard verden / kor hen du går / så tråkke du på is».

- Foruten å være en presis beskrivelse av vær- og føreforhold på Østlandet om dagen, hva handler låten om?

- He he. Den startet faktisk som en vintersang og et forsøk på å være helt konkret. Men den endte opp som en sang om å bli voksen, noe jeg alltid har sett fram til. Folk skriver i kontaktannonser at de er en «gutt på 45» og sånne ting. Det synes jeg er trist, sier Bremnes.

Fra Span

Lars Bremnes har sammen med produsent Georg Buljo brukt et bredt spekter av instrumenter og musikere på platen. En av dem som bidrar, er Jarle Bernhoft fra det nylig oppløste og hyppig utskjelte rockbandet Span.

- Han er et talent av Guds nåde! jubler Bremnes.

- Jarle synger og spiller mandolin og bass på platen. Han er ufattelig begavet og kommer til å leve lenge i landet, spår Lars Bremnes.

Han har satt av tid til turnering i juni og juli, men mye avhenger av responsen på platen. Ny plate sammen med søsknene Kari og Ola kan komme til neste år:

- Men først må vi rase fra oss litt på egen hånd, sier Lars Bremnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder