REISER TIL RIO: Neste sommer står a-ha på scenen i forbindelse med festivalen Rock in Rio. Fotografen som har tatt de ferske bildene av trioen er den samme fotografen som tok bildene til coveret på albumet «Hunting High And Low» for 30 år siden. Foto: Just Loomis
REISER TIL RIO: Neste sommer står a-ha på scenen i forbindelse med festivalen Rock in Rio. Fotografen som har tatt de ferske bildene av trioen er den samme fotografen som tok bildene til coveret på albumet «Hunting High And Low» for 30 år siden. Foto: Just Loomis Foto:,

A-ha gjenforenes til sommeren

Spilte på samme festival i 1991

MUSIKKNeste sommer står a-ha sammen på scenen i Rio. Den overraskende konserten er en del av bandets 30-årsjubileum.

Publisert: Oppdatert: 05.12.14 14:16

Torsdag kveld kom «Take on me»-stjernene med sin andre overraskelse til fansen - bandet gjenforenes i Rio til sommeren.

A-ha skal nemlig nok en gang spille på Rock in Rio-festivalen. At bandet står på scenen på nettopp denne festivalen er ingen tilfeldighet - Rock in Rio gikk av stabelen for første gang samme året som a-ha så dagens lys. Bandet slapp nyheten først på Twitter rett før klokken 22.00.

For å feire både festivalens og bandets 30-årsjubileum i 2015 er a-ha invitert til å spille på festivalen igjen. Sist Magne Furuholmen (52), Morten Harket (55) og Paul Waaktaar-Savoy (53) sto på scenen i Brasil var i 1991. Da spilte de for 198 000 fans på Maracanã stadion, og satte verdensrekord i antall solgte billetter til en konsert.

Nå gleder de middelaldrende mannfolka seg som små guttunger til å spille på festivalen igjen.

– Den store konserten på Maracanã stadion i 1991 er et av de absolutte høydepunktene i a-has karriere. Det var rett og slett umulig for oss å si nei til å feire festivalens 30-årsjubileum, sier Furuholmen i en pressemelding, og legger til:

– Jeg innbiller meg at det må være som å få vite at 1000-årsbølgen nærmer seg stranda; selv om du er pensjonert surfer må du bare børste støvet av brettet og kaste deg uti vannet.

Se bildene fra a-has karriere.

Griper sjansen

Da den norske trioen spilte i Rio i 1991, sto de på konsertprogrammet med Guns N´Roses, INXS, Prince, George Michael og New Kids on the Block.

– I det vi gjorde oss klare til å gå på scenen, ble jeg tatt til side av Mel Bush, som var bookingagent. «Vi teller fremdeles,» sa han, «men vi tror dette er verdensrekorden i antall betalende publikum. Vi nærmer oss 200 000 mennesker. Rekorden er 197 000. Det ser ut til at vi er over det, sier Harket.

Anledningen for en gjenforening er så god at VGs anmelder forstår hvorfor pop-trioen griper sjansen.

– På Maracanã satte de i sin tid verdensrekord i antall publikummere, det er jubileum både for a-ha og selve festivalen og a-ha har alltid vært enormt populære i Brasil og hele Sør-Amerika. Rock In Rio har dessuten vokst seg til å bli en global merkevare-festival, så vi snakker om det stikk motsatte av en bortgjemt konsert i et bortgjemt land. Fristelsen er overveldende, det må alle forstå, sier Stein Østbø.

Med seg på festivalen, har a-ha så langt Katy Perry, John Legend og System of a Down.

Nedtelling

I 295 dager har a-ha hatt nedtelling til en 30-årsmarkering på sin offisielle Facebook-side. Torsdag formiddag ble nedtellingen avsluttet med et brak - det kommer en nyutgivelse av «Hunting High And Low», som kom for 30 år siden.

For å feire 30-årsjubileet for plata, vil det komme en «Super Deluxe Edition» i juni, som er remastret og fylt med bonusmateriale, ifølge pressemeldingen på bandets Facebookside. Deretter vil det også komme luksusutgaver av «Stay On These Roads», «East of the Sun, West of the Moon» og «Memorial Beach». Også LP-utgaver av «Hunting High And Low» og «Scoundrel Days» loves.

– Dette viser jo at ingenting her i verden er endelig. A-ha var fast bestemte på å gi seg, men kanskje de angret litt? Etterpåklokskap er tross alt den mest eksakte vitenskapen vi har. Etter et fantastisk avskjedsår, er det lov å håpe at dette er kimen til et lite ekstranummer, altså en liten runde til i resten av jubileumsåret 2015. Den kan de godt kalle «Ending On An Even Higher Note Tour», sier Østbø om torsdagens to a-ha-nyheter.

Det var i 1982 Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy og Morten Harket ble medlemmer av a-ha.

A-ha har hatt 18 låter og 15 album inne på VG-lista. Åtte låter nådde 1.-plass og «Take On Me» lå 27 uker på singellista.

I 29 år var de det eneste norske bandet med en nummer én hit i Storbritannia, men i august gratulerte Furuholmen Nico & Vinz med å ha tatt over stafettpinnen etter «The Sun Always Shines on TV» med «Am I Wrong».

I 2010 hadde a-ha avskjedsturné, med finale i Oslo spektrum på dagens dato. Konserten fikk en 6-er på terningen fra musikkanmelder Østbø. Bandet ble også gjenforent for en opptreden på minneseremonien for 22. juli i spektrum året etter.

Da bandet slapp nyheten om gjenforeningen i sosiale medier torsdag kveld, krasjet bandets nettside.Her kan du lese mer om