OVERRASKET: På tampen av Apples iPhone 6-lansering dukket U2 opp, sammen med nyheten om at deres nye album plutselig var tilgjengelig. Her er Bono (t.v.) og Larry Mullen Jr. i aksjon. Foto: AP Foto: ,

Det nye U2-albumet er ute nå: Kommentar: U2rolig smart

Med sitt overraskende slipp av nytt album sørger U2 for at
den nye stjernen innen musikk får skinne: Selve lanseringen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

U2 har vært et sørgelig syn de siste årene. Selv med en rekordsettende turné i kjølvannet av sitt siste album, har det vært noe stakkarslig over dem

Selvtilliten har åpenbart vært lav i etterkant av den skuldertrekkende mottagelsen av albumet «No Line On The Horizon» (2009). Bono har spekulert høyt om hvorvidt U2 fortsatt kan være relevante.

Tirsdag kveld ble de endelig det igjen – om ikke musikalsk, så i alle fall bransjemessig.

SLO TIL I FJOR: Beyoncé satte en ny standard for sjokklansering med sin selvtitulerte plate i desember 2013. Foto: AP Foto: ,

Sjokklansering er den nye rocken. Det ble ettertrykkelig slått fast da ingen ringere enn Beyoncé i desember i fjor slapp et 17 låter langt album helt ut av det blå, endog med videoer til hver låt. Hyllesten lot ikke vente på seg.

David Bowie greide også å overrumple de fleste med sitt comeback i fjor.

Men det er bare de virkelig store som har muskler til å få noe lønnsomt ut av slikt. Og det er ikke enkelt å finne opp hjulet for hver nye dinosaurlansering.

Prince så ut til å få det til i februar i år, da han plutselig teppebombet London med forrykende konserter på små klubber, annonsert kort tid i forveien. Albumet «Plectrum Electrum» lå og vibrerte i luften.

Men så feiget han ut, signerte en dønn tradisjonell platekontrakt (endog med sitt gamle plateselskap), og platen har nå et allerede glemt momentum samt en spikret slippdato 29. september. Gjesp.

Når U2 nå via Apple og iTunes simpelthen gir bort albumet gratis, kan det virke som et paradigmeskifte. Effekten av Beyoncé-slippet i fjor var et formidabelt salg, ikke minst via nettopp iTunes, som hadde enerett på å selge albumet den første uken.

Man kan bare spekulere i hva som ligger bak Apples spandering av U2-platen, men det er lett å tenke at de nå hinter om at salg av filer nærmer seg slutten og at «nærmest gi bort» – altså streaming – er det iTunes vil fokusere på fremover.

Det faktum at «Songs Of Innocence» også er tilgjengelig på Apples nyervervede Beats Radio styrker mistanken; for dem handler dette mye om å vise muskler.

For U2 handler nok dette mest om å få ut musikken til bandets viktigste inntektskilde: konsertgjengere.

Og det må sies – for en stakket stund føles bandet bitte litt sexy nå. Men det har ingenting med musikken å gjøre.

De er simpelthen det siste hete innen lansering. Og det er der artister ønsker å være i 2014.

THOMAS TALSETH

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder