I HARDT VÆR: Vår Staude og TV2 utviste kunnskapsløshet i sitt intervju med Arshad Maimouni, mener VGs kommentator. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Kommentar: Synd og skam, TV2!

Synd, men sant; TV2s kunnskap om musikk innen islam begrenser seg til Talibans politikk.

Artikkelen er over fem år gammel

Mange fikk morgenkaffen i vrangstrupen mandag da «God morgen, Norge»s Vår Staude mildt sagt var uheldig med formuleringene i intervjuet med den norske r&b-kometen - og muslimen - Arshad Maimouni.

Maimouni fikk ikke snakket så mye om musikken sin, men måtte derimot forholde seg til Staudes hjelpeløst klønete spørsmål om «hvor han kom fra», «hvor han har vært hen» (på Grønland i Oslo...) og om noen «synes det er synd og skam» at han både er muslim OG driver med musikk.

Tenk det'a - en norsk muslim som spiller og synger...

Riktignok har Maimouni selv bidratt til forvirringen gjennom et intervju i Utrop der han uttaler at «det er ingen hemmelighet at musikk ikke er tillatt i islam».

Jeg håper denne setningen er løsrevet fra kontekst eller at han er feilsitert, for det stemmer selvsagt ikke, med mindre du var utøvende artist under Taliban i Afghanistan eller raï-musiker i Algerie på 1990-tallet.

Du må med andre ord søke deg til temmelig ytterliggående muslimske miljøer før du opplever et forbud mot å være profesjonell musiker. Selvfølgelig utgjør muslimske artister en multi-millionindustri på linje med kristne artister; fra Afrikas Youssou N'Dour via pakistanske Junoon og britiske Cat Stevens (nå Yusuf) til amerikanske Lupe Fiasco og Q-Tip for bare å nevne noen eksempler på interkontinentale stjerner som også er muslimske.

Maimounis uttalelse i Utrop var da også bakgrunnen for Vår Staudes intervju, ifølge hennes sjef i TV2, Gerhard Helskog.

I så fall burde dette vært klargjort og nevnt i intervjuet. Det ble det ikke.

I stedet sender Vår Staude av gårde et spørsmål som lyder:

«Vi har såvidt nevnt det, Arshad - du er muslim. Og sist jeg sjekka var det å være profesjonell musiker, slik du nå satser på, ikke helt forenlig med den troen. Hva slags reaksjoner har du fått?».

Det er da man tar seg i å undre på hvor Staude og hennes researchere i «God morgen, Norge» har sjekket fakta.

Det hadde vært ønskelig om Arshad Maimouni selv kunne uttale seg om både Utrop-sitatet som startet hele denne saken, samt hvordan tiden etter det allerede herostratisk berømte intervjuet har vært.

I går haglet nemlig støtteerklæringene inn på Twitter-kontoen hans, og jeg har vanskelig for å tro at en så samfunnsbevisst - inntil det politiske - unggutt er så uberørt etter en slik seanse som han uttrykker via sin manager Gunnar Greve.

Snarere tvert om, der «frikjennes» både Vår Staude og TV2 i en slik grad at det nesten kan virke som om Greve selv også vil beskytte kanalen han jobber aktivt i.

– Det gir meg ingen glede at Vår Staude og TV 2 får masse trøbbel for dette, men det jeg tror folk reagerte på er at vi snakket mer om religion enn musikk i forbindelse med intervjuet om min platedebut. Noe jeg for så vidt er enig i, men også noe jeg allerede har glemt.

Slik lød Maimounis uttalelse til VG onsdag kveld, gjengitt via sms fra Gunnar Greve.

Men TV2 slipper nok ikke unna. I samme VG-sak henviser Gerhard Helskog til journalistiske plikter i sitt forsvar av Vår Staudes spørsmål. Det er helt fint, men det er også en journalists plikt å sjekke holdbarheten og sannhetsgehalten i utsagn som så åpenbart faller på sin egen urimelighet.

Om ikke annet så for å fylle hull i egen kunnskapsløshet.

Kun med en marginal kunnskap om musikk innen islam, ville jeg nok - som journalist - ha stusset over at en hel verdensreligion forbyr sine medlemmer å være musikere.

Sist jeg sjekket - for å bruke Vår Staudes egne ord - var iallfall ikke dette tilfellet på Grønland i Oslo, der Arshad Maimouni er oppvokst.

Med en smule research hadde jeg også funnet ut at islam faktisk har vært til stede i norsk populærmusikk i over tyve år, helt fra Sabri og Solveig - barna til Yasir Arafats mann i Oslo på den tiden, Omar Kitmitto - ledet an den nye hiphopgenerasjonen på 1990-tallet med henholdsvis Flava To Da Bone og Da Eastside Flow.

Hadde jeg fulgt den tråden helt frem til i dag, ville jeg kommet til en annen Omar som både er muslim og som har vært helt sentral i norsk musikkliv de siste årene, nemlig Magdi Omar Ytreeiede Abdelmaguid i Karpe Diem.

Men der Vår Staude og TV2 trodde de hadde en god vinkel på et intervju med en ung, norsk artist som også er muslim, avslørte de i stedet et historieløst gangsyn som ikke korresponderer med sin egen samtid.

Det er både synd og skam, for nok en gang å bruke Vår Staudes egne ord.

STEIN ØSTBØ

Les også

 1. Plateanmeldelse: Arshad Maimouni - «Verdi(er)»

  Valuta for pengene.
 2. Vår Staude beskriver sine 20 år i TV 2

  BERGEN (VG Nett) Vår Staude skrev tidligere i sommer ned noen ord om sine 20 år med TV 2, som vi nå gjengir på VG Nett.
 3. Vår Staude i hardt vær etter tabbeintervju

  «God morgen Norge»-programlederen får kritikk etter å ha vinklet intervjuet med artisten Arshad Maimouni (21) på hans…

Flere artikler

 1. TV 2-Staude får både støtte og refs

 2. Vår Staude i hardt vær etter tabbeintervju

 3. Alan Walker-manager Gunnar Greve slår tilbake mot Eldar Vågan

 4. Lærdommen fra Orlando

 5. Alan Walker-manager Gunnar Greve slår tilbake mot Eldar Vågan

Fra andre aviser

 1. Ikke min programleder!

  Aftenposten
 2. Ikke min journalist

  Aftenposten
 3. - Taliban-leder mulla Omar er død

  Aftenposten
 4. Trump gjør Orlando-massakre til valgkamp

  Bergens Tidende
 5. – Jeg har jo ikke lyst til å bli redd

  Bergens Tidende
 6. Ingen kan fortelle meg at den kjærligheten og stoltheten jeg føler for mannen min, er synd

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder