TAR GREP: Den svenske musikkgiganten Spotify fjerner musikk med rasistisk budskap fra flere band. Foto:Jan Johannessen,VG

Spotify og Wimp fjerner musikk med rasistisk budskap

Helt frem til tirsdag denne uken var band som No Remorse og Brigade 96 tilgjengelig på Spotify. Nå har den svenske musikktjenesten fjernet bandene. Wimp følger etter.

 • Jennifer Bråthen

Artikkelen er over fem år gammel

I går meldte flere svenske medier, deriblant DN.se, om at streamingtjenester som Spotify, Google Play Music og norske WiMP hadde rasistisk innhold og låttekster med ‹hvit makt»-tematikk i sine musikkbibliotek.

Band som No Remorse, Skrewdriver og Brigade 96 er band som på ulike måter fremmer rasistiske budskap i sine tekster.

«Vi lar de ta over, vi lar de bare komme. En gang var vi et imperium, nå er vi bare slum. Hvit makt! For England. Hvit makt! I dag.», er et utdrag av Skrewdrivers tekster den svenske avisen trekker frem.

Tirsdag bekreftet Spotify at musikk med rasistisk budskap skulle fjernes fra deres servere. Selv om musikktjenesten har fjernet musikk fra Skrewdriver tidligere har band som No Remorse og Brigade 96 fremdeles var tilgjengelige.

– Bandene er fjernet og kommer ikke til å være tilgjengelige hos oss, sier Malin Cumzelius, kommunikasjonsansvarlig på Spotify til DN, da avisen konfronterte de med hvorfor musikken var tilgjengelig.

LES OGSÅ: Nico & Vinz soper inn millioner på Spotify

Cumzelius la til at det er vanskelig å holde oversikt over all musikken.

– Det finnes over 20 millioner av låter på Spotify og vi laster opp over 20 000 nye låter hver dag. Musikken i vår katalog kommer fra hundretusentalls ulike plateselskap og aggregatorer over hele verden, de har også et ansvar for hva de leverer. Ulovlig innhold tolereres ikke på musikktjenesten, sier hun og påpeker at musikktjenesten tar ned musikk de blir gjort oppmerksomme på.

Norske Wimp følger etter

I dag bekrefter også norske Wimp – som også hadde musikk fra blant annet Skrewdriver og No Remorse på sine servere – at musikken fra de nevnte bandene er fjernet.

– WiMP respekterer selvsagt ytringsfriheten, men vi forbeholder oss retten til å slette musikk med ulovlig innhold. Siden det er over 25 millioner sanger og tusenvis av nye som kommer til hver dag, er det bra at vi blir gjort oppmerksomme på dette, slik at vi lettere kan ta affære, sier Kristin Eldnes, kommunikasjonssjef hos WiMP Music, til GAFFA Sverige.

Positivt tiltak

Shoaib Sultan i Antirasistisksenter synes det er bra at Spotify og Wimp tar grep når de blir gjort oppmerksomme på hva slags musikk som befinner seg i musikkbibliotekene.

– I enkelte land er det ulovlig med disse tekstene – blant annen i Tyskland – så det er veldig naturlig at dette fjernes også her. Det at det nå tas et aktiv valg om at sjikane i musikk er noe de ikke vil viderebringe synes jeg er et positivt tiltak av musikkleverandørene. Det er en del av friheten alle har -friheten til å si at dette vil vi ikke formidle, sier Sultan til VG, og legger til:

– På samme måte som jeg ikke kan kreve at en avis skal trykke det jeg mener kan et band ikke kreve at musikken deres skal distribueres.

Les også

 1. Historisk rekord for Taylor Swift

  Aldri før har en kvinnelig artist vippet sin egen nummer én-hit i USA ned fra toppen med en ny låt.
 2. Nico & Vinz soper inn millioner på Spotify

  Nico & Vinz er inne på Spotifys liste over de mest avspilte artistene i verden.
 3. Spotify slår tilbake mot Taylor Swift: Spotify-sjefen: Swift tjener over 40 millioner kroner

  I et åpent brev slår Spotify tilbake mot Taylor Swift. De 40 millionene som popstjernen har tjent på Spotify årlig, står…

Flere artikler

 1. Rihannas nye singel streames ikke

 2. Nye «Avicii-låter» lastet opp ulovlig på Spotify

 3. Van Morrison tillater streaming

 4. Tirsdag åpner Apple Music

 5. Tidal-artistene latterliggjøres i sosiale medier

Fra andre aviser

 1. Facebook og Spotify kaster ut høyreekstreme

  Bergens Tidende
 2. Apple Music kommer 30. juni

  Aftenposten
 3. Apple Music henter seg inn på sjarmen

  Bergens Tidende
 4. - Tidal trenger millioner av brukere for å overleve som strømmetjeneste

  Aftenposten
 5. Apple Music henter seg inn på sjarmen

  Aftenposten
 6. Kampen om musikkstrømmen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no