KLAR FOR NY MGP-SESONG: Jostein Pedersen (50) mener de sju låtene i første delfinale på Ørland holder høyt nivå. Foto: Frode Hansen
KLAR FOR NY MGP-SESONG: Jostein Pedersen (50) mener de sju låtene i første delfinale på Ørland holder høyt nivå. Foto: Frode Hansen

GP-Jostein om låtlista: - Du store all verden!

Melodi Grand Prix-eksperten vurderer alle bidragene

MUSIKK

(VG Nett) Jostein Pedersen (50) har lagt en tøff tid bak seg. Nå har han full MGP-tenning etter å ha sett dagens låtliste.

Publisert: Oppdatert: 28.11.09 15:07

Melodi Grand Prix-veteranen og VG Netts MGP-kommentator de siste årene sprudler nærmest over når VG Nett ringer ham for å få en kommentar til den stjernespekkede MGP-låtlisten som ble kunngjort i dag. Høy musikk dundrer i bakgrunnen når VG Nett får Jostein på tråden fra London.

- Ja, her er det full fart. Nå var det bare å kaste seg på YouTube og spille gamle klassikere! sier en tydelig inspirert GP-Jostein.

LES JOSTEINS VURDERINGER AV ALLE BIDRAGENE I BUNNEN AV ARTIKKELEN

- Så du er tent på en ny MGP-sesong nå etter å ha sett lista?

- Ja, nå har jeg fått tenning! Det ingen hvile på meg før 1. juni, ler MGP-generalen.

TETT PÅ NETT: JOSTEIN SVARTE

PROTOKOLL: Si DIN mening om lista

Spår balladekrig

Jostein forklarer at hans første reaksjon på lista i dag tidlig, var «Du store all verden!».

- Det er så mange artige kombinasjoner her. Dette lover veldig godt. Uten å ha hørt en tone, er jeg er imponert over bredden. Alle er flinke på sitt felt. Det er egentlig et spørsmål om hvor vinden blåser, sier MGP-eksperten.

Han tror ut fra navnene og titlene på låtene at det kan være duket for en balladekrig.

- I så fall avhenger det av vokalistene hvem som vinner, hvem som kommer gjennom ruta, sier Jostein.

- Perler for svin?

- Dette er så mange sterke navn på samme liste at jeg håper ikke det blir perler for svin. Jeg håper noen av låtene er dårlige også, ler Jostein.

Jostein synes at den mest spennende kombinasjonen er «Yes Man»-låten til Simone Larsen,Simen Eriksrud og Bjørn Johan Muri.

- Jeg håper Bjørn Johan skal synge låten. Han var bare 16 da han var med i Idol, nå er han 18, sier Jostein som heiet på Bjørn Johan i Idol og som fortsatt har stor tro på artisten.

Mira møter eks-manager i duell

Les også: Slik kåres vinneren

Tøff tid privat

MGP-eksperten har lagt en tung tid bak seg. Tirsdag denne uken ble det kjent at Jostein tidligere i høst var innlagt på en klinikk med alvorlige depresjoner. Nå er han imidlertid i god form og klar for en spekket MGP-sesong.

- Det er kjempeartig å være i gang igjen. Man vil jo jobbe og ha det gøy. Arbeid er også en god medsin. Det er bare å hoppe ut i det, sier Jostein som forteller at han siden nyeheten om sammenbruddet ble kjent, har mottatt nesten 200 eposter med hilsener.

- Det er snakk om lange brev med mange personlige historier, sier en takknemlig GP-Jostein.

Selv om komponistene og titlene på låtene er klare, er det ikke opplyst om hvilke artister som skal fremføre dem. Det har lekket ut navn, men NRK har ikke bekreftet noen.

HER ER GP-JOSTEINS VURDERING AV LISTA

The Touch/ Rolf Løvland
I følge Løvland selv blir dette en ballade som bygger seg opp - skrevet spesielt for vokalisten. Løvland er Komponisten med stor K i MGP som tidligere har evnet å fange samtiden perfekt. Dette blir tre gjennomkomponerte minutter, jeg tipper litt i Robbie Williams-leia, men trolig med kvinnelig vokalist. Venke Knutson? Eller Maria Haukaas Storeng?

Tokyo Night/Aggie Peterson
Tromsø-elektronika med japansk lydbilde, sikkert rytmisk. Det hadde gjort seg med noe skikkelig pumpete for dansegulvet med fengende allsangrefreng. Noen som husker Anekas Japanese Boy (nr.1 i Storbritannia høsten '81) - det var en herlig Tokyo Night!

Don't Want To Lose You Again/ A1 og David Eriksen
Tittelen tilsier boyband-ballade. Er den like god som deres Everytime (nr. 3 i Storbritannia '99) er det bare å glede seg. Både A1 og Eriksen kan dette med fengende refrenger som klistrer seg til trommehinnene enten man vil eller ei.

Rewind Love/Julian Berntzen
Litt av en joker, der mye avhenger av selve arrangementet. Jeg tipper en melankolsk stemning sånn midt mellom ballade og raskt som handler om kjærlighet som engang var. Berntzen er en kresen låtskriver og det skal bli spennende å høre om han mestrer det krevende treminutts-formatet med krav til fengende refrenger.

Life Is Here Today/Arne Hovda
Siden Stavanger-gruppen The Getaway People trolig var det beste fra pop-Norge etter a-ha, har jeg store forventninger til denne. Håper det blir litt skitten funkbass som får mellomgulvet til å vibrere og et drivende refreng som The Getaway People var så flinke til. Heia Stavanger!

My Heart Is Yours/ Hanne Sørvaag og Fredrik Kempe
Årets mest bisarre par. Sørvaag har mildt sagt en katastrofal GP-historie bak seg, bl.a som låtskriver for Tyskland '08 - jentegruppa No Angels med den redselsfulle Disappear - som gjorde nettopp det på en 23.plass. Kempe skrev fjorårets svenske vinner Malena Ernmans La voix - en hitkonstruksjon mellom Sarah Brightman og Pet Shop Boys som ble nr. 21. Men han skrev også Måns Zelmerlöws Cara Mia som aldri vant i Sverige, men som ble en kjempeslager og som er en klassiker. Hva kan dette bli, mon tro? Jeg tipper svensk/tysk discoschlager med dramatiske partier innimellom. Men hvem skal synge herligheten? Jeg tipper kvinnelig vokalist, kanskje Maria Haukaas Storeng?

Don't Stop/ Mariann Thomassen og Lars Erik Westby
Surferosa-Mariann stiller sikkert med skramlepop, raslende gitarer, høyt tempo og høy feststemning. Hun burde synge selv, for ingen gjør frøken Thomassen bedre enn frøken Thomassen!

I'll Take You High/ Mira Craig
Kjærlighetsballade som er NRK-redaksjonens favoritt og som fikk de statsansatte til å gråte. Craig kan dette med treminutterssanger og fengende refrenger - så her er alt avhengig av vokalisten. Jeg tipper Amy Winehouse-stil og en sterk jentestemme.

Be Good To Me/ Tommy LaVerdi og Peter Ställmark
Dette smaker av fisk for LaVerdi vet å snekre en god popsang og har hatt ditto suksess på listene. Jeg håper på en rask sang med refrenget minst fire ganger!

Make My Day/ Merethe La Verdi
Velkommen Merethe! Hun debuterer i MGP og dette blir svært, svært spennende! Som tidligere popstjerne med noen ufattelig fengende radiohits bak seg, vet hun hva som skal til. Jeg håper og ber om en rask låt i eurodisco-stil som fyller dansegulvene fra Dublin til Minsk, fra Reykjavik til Tel Aviv!

European Girl/ Matias Tellez, Håkon Njøten og Axel Vindenes
Her er jeg helt blank, altså. Komponist Tellez vant «Årets urørt» i 2008, men han er 20 og bergenser og har forhåpentligvis fått med seg litt av alt det flotte som skjer i hjembyen akkurat nå. En ny Bergens-bølge i MGP? Ja, hvorfor ikke?

Primadonna/ Lene Alexandra Øien, Jarl Aanestad og Simon Walker
Jeg formoder at frøken Øien skal synge selv, det er vanskelig å tenke seg andre med en slik tittel - samme som Russlands bidrag i '97 fremført av deres største primadonna, Alla Pugacheva. En meget krevende tittel der melodi, tekst og fremførelse må stå i stil. Jeg tipper fest, fart og farver og en Lene Alexandra som går for gull!

Synk eller svøm/ Gaute Ormåsen, Laila Samuelsen og Kim Bergseth
Gaute er en skikkelig go'gutt og kan bli min svigersønn når som helst! (Han må vente noen år). Jeg tipper at han synger selv, siden dette er på norsk, og Gaute er best på norsk. Han kan også dette med fengende refrenger og har denne x-faktoren (unnskyld, TV 2!) der han smelter fjernsynsskjermer, hjerter og ører. Heia Brumunddal!

Rocketfuel/ Elisabeth Carew og Thomas Eriksen
Et nytt bekjentskap for det store publikum. Tittelen indikerer at dette ikke er en ballade og Carew har sine røtter i r'n'b/MTV-pop. Thomas er Davids lillebror, så har han rotet i og lært av brorens platesamling kan dette bli forfriskende, fengende og poppete med r'n'b-futt.

The Best Of Me Is You/Heine Totland, Hans Petter Aaserud og Arne Hovda
Artig trio og tittelen avslører ikke om dette er dur eller moll, raskt eller sakte. Totland har en formidabel stemme, de to andre kan treminuttspop så her kan alt skje.

Barracs On The Hill/ Olaf Øwre og Fred Endresen
«Brakker på bakken»? Håper for all del dette ikke er no' krigsromantiserende visvas. Endresen kommer fra herlige Publiners, så dette blir nok irske lyder. Tør jeg tippe mer Gary Moore enn The Pogues?

The Dragontower/ Arnt O. Grønbech, Torbjørn Schei, Vegar Larsen og Robin Isaksen
Garantert årets tyngste med Arnt Ove (Obsidian) Grønbech fra tungrockgruppa Kalessin sterkt involvert. Bare de husker refrengene og en ikke alt for lang gitarsolo, kan dette bli kjempemoro!

Give It To Me/ Alexander Stenerud
Regn med lett-elektronika, Pet Shop Boys-rytmikk, Air-atmosfære og mannsstemme. Det er bare et tidsspørsmål før Zuma-Stenerud får full klaff, for han HAR det et eller annet sted, og det kan godt være i år.

Yes Man/ Simone Larsen/Simen Eriksrud/Bjørn Johan Muri
Dette er årets mest spennende kombinasjon: Simone fra D'Sound og Simen Eriksrud (bl.a. produsent for Sie Gubba) og vidunderlige Bjørn Johan Muri som ble nr.2 i Idol '07. Fra hvert sitt felt har de utsøkt smak og vet hvordan en poplåt skal høres og fremføres. Jeg tipper at Simones jazz-smak må vike litt for popen her, og jeg drømmer om en Paolo Nutini-preget sang i samme stil som New Shoes. Og jeg ber til de høyere makter om at Bjørn Johan synger selv. Heia Ålesund!

Million Dollar Baby/ Robin Nordahl, Frode Andersen og Gerard James Borg
Jeg virkelig elsket Nordahls I'm In Love fremført av Svein Garås i fjor med Far Away og King of Trolls. Når de har fått med seg maltesiske Borg, som var med på Queentastics Absolutely Fabulous, er det ikke godt å si hva denne sviskekompotten kan ende i. Men tittelen minner faretruende om noe skikkelig fjollete eurosøl, så la oss håpe jeg tar feil!

Her kan du lese mer om