Drapstruet og bannlyst

Vesle Yarom ble til divaen Dana

MUSIKK

BIRMINGHAM (VG) Hun er kåret til Israels mest populære kvinne. Men egentlig er divaen Dana International (25) en gutt.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:15

At Israel sender en kjønnsskifteoperert transseksuell som representant til Grand Prix-finalen med den disco-inspirerte låten «Diva», har ikke gått ubemerket hen:

I sitt hjemland er hun drapstruet. I Egypt er hun bannlyst. Og i GP-byen Birmingham skaper hun pressekaos.

Forsvant

I går levde den tidligere mannen opp til sin image som uberegnelig diva: Hun følte ikke for å stille på den annonserte pressekonferansen!

Dana kom til prøven, sang og forsvant sammen med sin forlovede, den israelske mannlige disc-jockeyen Ofer Nissim. Han har skrevet Danas bidrag. Men et hundretall spente og forventningsfulle pressefolk ventet forgjeves på et varslet pressemøte i etterkant.

Dana International er foreløpig den deltageren som har fått størst oppmerksomhet i Birmingham. Ikke så rart, siden det er den første kjønnsopererte som stiller i en GP-finale. Dessuten ble hun nylig kåret til Israels mest populære kvinne.

Yarom Cohen er hans/hennes døpenavn.

- Jeg har alltid følt meg som kvinne, sier Dana.

Lekte med jenter

Allerede som liten lekte han med dukker og var sammen med jenter. Han elsket å sminke seg, og laget morsomme frisyrer på seg selv og venninnene. Biler og fotball var ikke noe for Yarom.

Kvinneklær ble antrekket, og allerede i tenårene tok han piller for å utvikle bryster. For fem år siden tok han steget fullt ut og foretok kjønnsskifteoperasjon i London.

- Jeg liker kvinner, men bare som venner. Jeg liker å gre håret deres og utveksle skjønnhetstips. Jeg har aldri kysset en kvinne, sier Dana i et intervju med et israelsk ungdomsblad. Hun har to kvinnelige favoritter - supermodellen Cindy Crawford og den israelske artisten Ofra Haza.

Dana begynte å synge allerede som åtteåring, og er blitt megastjerne i hjemlandet. Hennes tre album har solgt til gull og platina, og hun har hatt omkring 20 låter på israelske hitlister. Dana International har også vært med i musicalene «Drag Queen» der hun imiterte favoritten Ofra Haza, og i «Saida» der hun blant annet parodierte Whitney Houston. Platene til Dana er vanskelig å få tak i i utlandet, og i nabolandene Egypt og Jordan er de forbudt og selges illegalt.

Djevelen

Hennes opptreden her i Birmingham har vakt sterke reaksjoner blant de ortodokse jødene i hjemlandet. De mener hun representerer djevelen selv.

Hun har også mottatt direkte drapstrusler, fortalte hun nylig i et TV-program.

Hun stiller på scenen i antrekk signert den franske moteskaperen Jean-Paul Gaultier, og har et stort mål med Grand Prix-deltagelsen: å skaffe seg en karriere i Europa.