a-ha klare med nytt album i høst

Ingen konserter i Norge annonsert – men 13 i Tyskland, en i Wien og en i Zurich

Slik fant a-ha sammen igjen, og derfor gjorde de det

BERLIN (VG) Med nytt album, konsert i Rio og en internasjonal turné til neste år er a-ha tilbake – i alle fall for to år.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag var det duket for pressekonferanse på den norske ambassaden i Berlin, hvor Paul Waaktaar-Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen fortalte om gjenforeningen.

Allerede minutter før pressekonferansen startet, sendte Universal ut en pressemelding med følgende budskap:

«Først kom nyheten om at a-ha gjenforenes for å spille på Rock In Rios 30-årsjubileum, og nå har vi gleden av å bekrefte at bandet kommer ut med nytt album denne høsten og legger ut på internasjonal turné i 2016.

Det nye albumet, Cast In Steel, blir bandets tiende studioalbum og den første nyskrevne musikken de gir ut siden salgssuksessen Foot of the Mountain fra 2009. Cast In Steel kommer ut 4. september 2015, tre uker før bandet spiller på Rock In Rio i Brasil og 30 år etter at deres første singel Take on Me ble nummer 1 påhitlister verden rundt».

Morten Harket hadde på seg solbriller da han entret podiet, men ble bedt om å ta dem av seg da pressefotografene begynte å knipse. Alle tre er uformelt antrukket.

Journalistene og fotografene ropte i munnen på hverandre.

– Vi er nå offisielt blinde, ropte bandet etter blitsregnet, og forsvant ut på siden.

Vil lage meningsfull musikk

a-ha skal holde 15 konserter til neste år – 13 i Tyskland, i tillegg til en i Zürich og en i Wien. Foreløpig er det ikke annonsert noen konserter i Norge, men ifølge pressemeldingen vil flere konserter bli annonsert etter hvert.

– Vi har ingen planer om konsert i Norge. Vi har gjort så å si at vi kan gjøre der, fra stort til smått. Men Norge er hjemlandet vårt, så det er noe vi tenker på, svarte Furuholmen på spørsmål om turné i Norge.

PÅ SCENEN: A-ha bekrefter at bandet gjenforenes og forplikter seg til et to år langt samarbeid. I dag holdt de pressekonferanse på den norske ambassaden i Berlin. F.v. Paul Waaktaar-Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen. Foto:Andrea Gjestvang,VG

Da bandet kom tilbake på scenen ble de intervjuet av forfatter Tom Bromley.

– Jeg forventet ikke å sitte her i dag, sier Furuholmen på pressekonferansen.

– Det må komme fra innsiden, alle disse tingene. Hvis jeg aldri var en del av a-ha, og bare var meg selv, ville Magne og Paul vært to jeg gjerne ville jobbe med. Men jeg er ikke så sikker på den tredje personen, fleipet Harket.

Waaktar forteller om prosessen med å lage en nye platen «Cast In Steel»:

– I dag finnes det så mange måter å lage proff musikk ved hjelp av datamaskiner, men det har vært viktig for meg at alt skal være håndlaget.

– Vi håperat vi har laget musikk som er meningsfylt for andre enn bare oss, sier Furuholmen om det nye materialet, sier Furuholmen om det nye albumet.

Det er Alan Tarney, mannen som produserte de tre første albumene deres, som nå har produsert «Cast In Steel».

Bandet fikk spørsmål om hvorfor de er tilbake etter at de la opp i 2010:

– Vi har mer og si, og mer å gi. Hvorfor skal vi da gi oss? Hvis bandet har mer å si, så må vi bare gjøre det, svarte Waaktar.

Slik fant a-ha sammen igjen

Ifølge pressemeldingen skjedde gjenforeningen på en tilfeldig og naturlig måte.

«Det begynte helt i det små med at Morten stakk innom studioet mitt av og til, og jeg spilte noen av de nye låtene mine for ham. Så la han på vokal på de låtene han likte, og de andre droppet vi. Sånn fortsatte det bare til vi hadde ti tolv sanger.»

Det å kunne jobbe uten ytre forventningspress og stramme tidsfrister ga en stor frihetsfølelse og minnet Paul om hvordan det var i begynnelsen:

«Det var utrolig deilig at vi kunne holde på med dette under radaren; vi hadde ikke inngått noen avtaler, ingen kontrakter, ikke planlagt noen turné, ingen tidsfrister hang over oss … det var bare våre shadow endeavours. Det var akkurat sånn vi holdt på i hytta til foreldrene mine på 80-tallet. En låt med instrumenter og vokal.»

Forpliktet i to år

KØ: 30 minutter før pressekonferansen med a-ha starter har fans allerede stilt seg opp utenfor den norske ambassaden. Foto:Stein Østbø/VG,

Opprinnelig la bandet opp i desember 2010, etter at de hadde holdt en avskjedskonsert i Oslo Spektrum, men allerede året etter samlet de seg for å gjøre en opptreden på minnekonserten for terrorofrene i august 2011.

VG+:Den indre striden i a-ha

I fjor ble det kjent at Waaktaar-Savoy, Harket og Furuholmen skal spille på den største scenen under Rock in Rio-festivalen i Brasil i september, og for fire dager siden meldte Dagbladet at bandmedlemmene har underskrevet en samarbeidsavtale som forplikter til nye a-ha-engasjementer i to år.

Bandets manager Harald Wiik fortalte i helgen at vetoretten i bandet er fjernet, for å unngå stridigheter om kreative valg, økonomisk fordeling og mer trivielle spørsmål, noe som har vært en utfordring tidligere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder