HYLLES: OnklP får stående ovasjoner for sin nye, angstfylte sang. – Det kan være at låten fungerer som eksorsisme, det føles som å ha fått av seg en ryggsekk, sier rapperen. Foto:,

Åpen om angsten: OnklP: – Jeg har gått i Jokke-fella

Rapperen OnklP (30) hylles for sin nye låt, et vitnesbyrd om et liv levd hardt. Og han føler at klovnen i ham har overdøvet kunstneren – slik det var for avdøde Joachim «Jokke» Nielsen.

  • Thomas Talseth
  • Patrick da Silva Sæther

Artikkelen er over fem år gammel

– Du kan enten ta bilde av meg ved Tinghuset eller på glattcella, det passer bra, sier Pål «OnklP» Tøien humrende til VGs fotograf.

Vi møter en rapper i medvind. Singelen «Styggen på ryggen» er allerede lovprist til himmels – en sang som beskriver en tilværelse hvor man «starter alle dager i et badekar av svette» og hvor løsningen er å «få på alle drogene og drekke».

– Låten handler om å ha det kjipt, forklarer OnklP.

– Alle har styggen på ryggen i større eller mindre grad, alle har det i alle fall i seg. Selv om ikke alle nødvendigvis kan relatere seg til livet jeg lever, eller har levd.

HYLLET: Joachim «Jokke» Nielsen ble feiret behørig rundt 8. september, da han ville fylt 50. Han døde av en heroinoverdose 17. oktober 2000. Foto: JAN PETTER LYNAU/VG Foto: ,

OnklP bestiller pils nummer to. Han understreker at det er slik fordi plateselskapets representant og kredittkort er med.

– Hva er klokken? 11.40? Kan du ikke skrive at intervjuet blir gjort 16.40, siden jeg drikker øl, hehe.

Siden OnklP dukket opp med rapmakker Jaa9 i 2002 har han jevnlig vært hyllet som Norges beste rapper, og som en unik ordkunstner. Like jevnlig har skandalene dukket opp.

– Det er kult at folk har begynt å høre på hva jeg sier i sangene mine. Det er jo mye annet som har fått fokus, at jeg blir arrestert og driter meg ut. Selvfølgelig er det selvforskyldt at folk ikke tar meg seriøst. Jeg har aldri følt meg som en kunstner eller en poet. Men det er klart at klovnen Pål har overskygget det andre.

– Mange har beskrevet Jokke på den samme måten; har du gått i «Jokke-fella»?

– Ja, jeg har jo puttet meg selv i Jokke-kategorien, og det er mange rushoder som kommer og sjekker ut oss på konserter, sier OnklP, som for tiden opererer med backingbandet De Fjerne Slektningene.

Foto: ,

– Jeg har hørt at folk kastet mynter på scenen på slutten av karrieren hans, slik at han kunne kjøpe mer øl og bli fullere … De tingene Jokke sang om treffer oss alle, men han fikk ikke den typen respekt da han levde, og det er trist som faen. Den fella skal jeg i alle fall ikke gå i. Jeg skal ikke noe sted jeg altså, du skjønner hva jeg mener, jeg er her fortsatt.

– Hvor ille ute har du vært, helse- og rusmessig?

– Det har ikke vært gæernt, skjønner du. Jeg liker å rappe om disse tingene, men jeg liker også å bruke den brede penselen. Jeg har vært ute og syklet littegrann.

– Har det vært fare for liv og helse?

– Nei, så ille har det aldri vært.

– Hva burde du latt være å gjøre?

– «Firestjerners middag»! Hehe. Det er mye jeg skulle latt være, men skulle vi snakket om det hadde vi blitt sittende her til i morgen. Hvis jeg skulle gjort noe på nytt, ville jeg fokusert mer på viktige ting, mennesketing, papirer, penger. Jeg har bare gått inn for å ha det mest mulig gøy, leve drømmen, og det gjør jeg fortsatt. Men det har sin pris, da. Jeg angrer ikke på en dritt, men jeg skulle gjerne ha fulgt litt mer med i timen.

En ting vil OnklP gjøre klart:

Ingen har hatt det så gøy som meg, jeg har det fortsatt gøyest av alle. Historie på historie, du ville ikke trodd det engang.

Foto: ,

OnklP har lenge vært åpen rundt sitt liberale syn på narkotika generelt og cannabis spesielt.

– Men jeg synes det er meget privat, hva slags laster og gifter folk har og bruker. Jeg går ikke i noe «hasjmarsj», men jeg vil ikke ljuge til folk heller.

30-åringen forteller at hans mor er fornøyd med ham om dagen, og stolt.

– Men hun liker ikke å høre at jeg rapper om å titte ned i løpet på geværet.

– Har du vært suicidal på noe tidspunkt?

– Nei, jeg vil ikke si det. Litt for glad i livet. Det er jo mye moro også, mener OnklP, som nevner sin nye kjæreste på plusslisten.

– Jeg har en jente som er helt kick-ass. For første gang på så lenge jeg kan huske, har jeg det fredelig og rolig i livet mitt.

På nyåret vil han antagelig få det mindre rolig, når fjerde sesong av «Hver gang vi møtes» sendes på TV2. Der er rapperen i selskap med Inger Lise Rypdal, Jonas Fjeld, Bjarne Brøndbo, Lene Nystrøm, Thom Hell og Silje Nergaard – og han elsker det.

– Det gode selskap, smiler han.

Foto: ,

Før han takket ja konfererte han med vennen Øyvind «Vinni» Sauvik, som gikk fra å være rap-rabagast til folkets favoritt i første sesong. OnklP benekter dog at han skal «ta en Vinni» nå.

– Du kan ikke gjøre det der bedre enn Vinni gjorde det. Men jeg kommer inn med min egen tilnærming, og jeg gleder meg skikkelig til folk får se det.

Tidligere i år ble OnklP slått konkurs for annen gang, etter en ubetalt skatteregning på 863.376 kroner. I 2007 var regningen på 300.000.

– Etter den første i 2007, ga jeg strengt tatt bare opp. Men den siste har heller fungert som en tupp i ræva. Jeg slapp plate, fylte 30 og ble konk i løpet av tre dager. Det var mange inntrykk på én gang. Det er kanskje litt sent å våkne opp i en alder av 30, men de pengeproblemene var bare bra for meg, konkluderer OnklP.

Les også

Flere artikler

  1. OnklP om tenårene: - Det rakna litt

  2. OnklP og Sandra Lyng hyller kjærligheten sammen

  3. OnklP-slageren hylles – på engelsk

  4. OnklP gir ut narkotika-låt på sjokkutgivelse

  5. «Hver gang vi møtes»-vennene hyller ærlig OnklP: Bjarne Brøndbo: - Han bergtok meg

  6. OnklPappa!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder