HITMAKER: Prince har hele 30 egenproduserte Topp 40-singler på CV'en, men vier nå mye plass til sine forbilders materiale på sine konserter. Her fra Roskilde i fjor. Foto: AP

HITMAKER: Prince har hele 30 egenproduserte Topp 40-singler på CV'en, men vier nå mye plass til sine forbilders materiale på sine konserter. Her fra Roskilde i fjor. Foto: AP

Nå er Prince cover-kongen

Skal du forberede deg til denne ukens Prince-konserter er det ikke bare hans egne låter du bør lytte til.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Prince Roger Nelson (53) har gitt ut 33 studioplater. Han er en av tidenes mestselgende artister, og viden kjent for sin enorme låtproduksjon.

Men når han besøker Oslo Spektrum i kveld og i morgen, vil han høyst sannsynlig vie store deler av konserten til å spille andre artisters materiale.

QUIZ: Prøv Christer Falcks Prince-quiz

Ikke nødvendigvis låter man hører på karaokebaren hver helg, men likevel signert av ruvende størrelser i musikkhistorien, som Bob Dylan, Sly Stone, Jimi Hendrix og Chic.

Trenger variasjon

- Jeg tror at en artist som Prince, som også er en veldig god musiker, kan bli lei av å spille de samme låtene i de samme arrangementene år etter år, sier musikkprofessor Anne Danielsen, ekspert på funk generelt og Prince spesielt.

- Dette er både en formidlingsgreie for å markere hvor han kommer fra og samtidig plassere seg, fortjent, sammen med de store, mener VGs musikkanmelder Tor Martin Bøe, som ga terningkast 6 til Prince-konserten i Bergen i fjor høst.

Audun Vinger, musikkanmelder i Dagens Næringsliv, er enig.

- Han føler seg vel, rettmessig, som en del av denne musikkhistorien, sier Vinger.

- Dessuten tror jeg han synes det er utfordrende og gøy, og gjør det kjekkere å spille de obligatoriske hitene, sier Bøe.

MUSIKKEKSPERT: Musikkanmelder i Dagens Næringsliv, Audun Vinger, fotografert på Øyafestivalen i fjor. Foto: Espen Braata/VG

Stort repertoar

De selvsamme hitene blir imidlertid sparsommelig utporsjonert. Prince har 30 Topp 40-singler å vise til; etter de siste settlistene hans å dømme kan publikum neppe vente seg mer enn 10-12 av dem. (Selv «Purple Rain» kan han finne på å droppe.)

Vinger tror at det først og fremst er disse publikum vil ha.

- Personlig foretrekker jeg hans egne låter. Det optimale vil være 40 prosent hits og 45 prosent obskure fanfavoritter, pluss en laaang funk / soul-medley, sier Vinger, som selv gjerne vil høre «She's Always In My Hair» og «Money Don't Matter 2 Night».

Og muligheten for dét er til stede. I et intervju med The Guardian, rett før starten på den pågående europaturneen, fortalte Prince at han og bandet har øvet inn rundt 300 sanger - både hans egne og andres - som sørger for at han kan skifte repertoar så ofte han vil, og som gjør det sannsynlig at morgendagens konsert vil bli en helt annen enn kveldens.

Prince forklarer at han må ha det slik for å ha det moro, og tenker med gru tilbake på da han var på toppen av sin karriére kommersielt, i 1984.

Annerledes avslutning

- Den turneen bestod av hundre konserter. Publikum ville ikke ha noe annet enn det som var med i «Purple Rain»-filmen. Og hvis vi ikke spilte alle de låtene, ble det trøbbel. De konsertene føltes fryktelig lange, fordi man hele tiden visste nøyaktig hva som ville komme til å skje. Da vi hadde gjort 75 av dem holdt jeg på å bli gal. Jeg måtte hales ut på scenen. Nå spiller jeg hver konsert som om det var den siste, sier han til The Guardian.

Princefans er ikke uvant med at ting skjer på hans premisser. Da han spilte i Oslo Spektrum i 1993 var det en typisk hitparade - frem til ekstranummerne. Sekvensen de fleste artister benytter til å fyre av de virkelig publikumsvennlige kanonene, benyttet Prince til å presentere en håndfull splitter nye sanger.

Da han besøkte Oslo Konserthus i 2002 åpnet han kvelden med å si til publikum at de burde være forberedt på «å lære». Hvilket betydde store mengder jazzjamming og materiale fra hans minst bejublede tiårsperiode.

«Jeg var nok mer begeistret over at Prince var i Oslo enn over det han faktisk spilte», skrev Øyvind Holen i Dagsavisen.

«Magien melder seg først når han sveiper innom egne og andres popslagere», la han til.

Gled dere

VG-anmelder Bøe tror at publikum kan glede seg uansett hva «purpurdvergen» velger å spille.

- Prince er en så dyktig musiker og artist at så lenge låtene er bra og fungerer i settet er det uinteressant hvem som har laget dem. Må man absolutt høre én bestemt låt får man gå på flere Prince-konserter. Han endrer jo settlisten konstant.

PS!Denne artikkelen stod først på trykk i VG 23. juli. Prince-konsertene 23. og 24. juli ble utsatt til 2. og 3. august som følge av terroraksjonen i Oslo. I forkant av kveldens konsert er det mange som tror at Prince kommer til å gjøre en form for markering tilknyttet tragedien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder