FIRE VISE MENN: - Vi kommer aldri til å slutte som Gitarkameratene, sier Lillebjørn Nilsen, Jan Eggum, Halvdan Sivertsen og Øystein Sunde. Men i år er det to konserter på sin egen nystartede visefestival i Sandefjord som blir deres eneste opptredener i år. Foto: Roger Neumann

Gitarkameratene starter visefestival

Til sammen er Gitarkameratene 56 år eldre enn Grunnlovsjubiléet på lørdag, men de nekter å trekke inn årene bare fordi de drar på dem.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nå starter de også Gitarkameratenes Visefestival på Midtåsen i Sandefjord. Første festival arrangeres den 8. og 9. august på Midtåsen som er skipsreder Anders Jahres tidligere hjem.

Gitarkameratene starter og avslutter selv festivalen.

- Allerede i 1988 sto det i en overskrift i Dagbladet: «Aldrende herrer på tur». Da var jeg 36 og Øystein 41. Men vi er her ennå, humrer Jan Eggum (62) som slett ikke ser ut til å eldes med uverdighet.

- Vi holder ut så lenge vi kan, til naturen gjør sitt, supplerer Øystein Sunde (67).

Likevel har det vært stille rundt kvartetten etter at Lillebjørn Nilsen ble syk av et illebefinnende på scenen i Bergen i fjor høst og måtte kansellere det neste showet.

Da dukket også spekulasjonene opp om Gitarkameratenes fremtid.

- Vi har egentlig aldri startet og kommer vel aldri egentlig til å slutte. Men vi kommer igjen og igjen, når vi kan og har lyst, sier Lillebjørn Nilsen (63).

En egen visefestival har de snakket om i årevis.

- Britiske Fairport Convention etablerte en sommerfestival for kolleger, venner og bekjente, og det syntes jeg var en knakende god idé. Gitarkameratene er jo også en slags familie, nå utvider vi den med resten av slekta, sier Lillebjørn.

Da tenker han kanskje blant annet på at hans datter Siri Nilsen og Eggums vise kone, Kaia Huuse, også står på plakaten med blant andre Stein Torleif Bjella, Anbjørg Lien, Kråkesølv, Finn Kalvik, Erlend Ropstad, Tonje Unstad og Lars Lillo-Stenberg.

- Det er femti år mellom eldst og yngst. Alf Prøysen har lovlig forfall i jubileumsåret, men Alf Cranner blir på en måte bindeleddet mellom de gamle og de nye, sier Lillebjørn.

Den 77 år gamle visehøvdingen Alf Cranner jobbet nært med Prøysen og skrev flere melodier til tekstene hans på 1960-tallet.

Det er heller ingen tilfeldighet at alle artister på festivalen synger på norsk.

- Dette er alle artister vi liker og samtidig et bevis på at viser lever i beste velgående. Det er ingenting som er bedre enn at yngre artister forstår verdien ved å synge på sitt eget morsmål og får frem et sentralt budskap i teksten. For det er faktisk mange som har et følelsesliv også på norsk.

Men det virker ikke like kult å kalle seg visesanger. Da er man ironisk nok heller en singer/songwriter, påpeker Halvdan Sivertsen (64).

De to konsertene på sin egen visefestival blir deres eneste i år - iallfall etter planen som de aldri planlegger. Sivertsen og Eggum skal turnere videre sammen, Lillebjørn Nilsen holder en rekke konserter i sommer, deriblant sin tradisjonsrike sommerkonsert på Rockefeller i Oslo, mens Øystein Sunde venter til høsten med nye konserter.

Show blir det ikke.

- Det er tungt og tar tid å gå løs på skrivingen av et helt nytt show. Dessuten har Olav Thon sagt nei til å pusse opp Dizzie Showteater, så jeg blir på en måte hjemløs når Dizzie stenger. Og så er jeg jo egentlig pensjonist, sier Sunde.

- Hjemløs pensjonist, gliser Jan Eggum.

- Der har du overskriften din!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder