Se reveforsker analysere Ylvis

Seniorforsker Nina Eide (43) mener at Ylvis-brødrene bommer i spekulasjonene sine om hva reven sier, men at én av brødrene er på rett spor.

Artikkelen er over seks år gammel

Av FELICIA ALVSING

Eide er seniorforsker ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) og en av Norges fremste eksperter på rev. Hun har holdt på med dette i nesten 20 år, og hun demonstrerer gjerne hva reven egentlig sier.

Eide så musikkvideoen til Ylvis-brødrene Bård og Vegard, «The Fox», forrige fredag. Hun synes først og fremst at den er morsom, og at det er spesielt artig at de har filmet den i skogen.

- Jeg har sett den mange ganger! Den er godt likt her i huset, både blant voksne og barn, sier hun til VG.

VGTV: Se «The Fox» her

I musikkvideoen spekulerer Ylvis-duoen på hvilken lyd reven lager, og de kommer med flere forslag. Eide mener at brødrene gjør et godt forsøk, men at de bommer mye.

TO SHOW I UKEN: Bård og Yegard Ylvisåker er aktuelle med «I kveld med Ylvis» tirsdag og torsdag. Her under premieren i forrige uke. Foto: FRODE HANSEN/VG

- Det er ikke mange av lydene som brødrene lager, som høres ut som en rødrev. Men det som ligner mest, er vel Bård sin «Joff-tchoff-tchoffo-tchoffo-tchoff», ellers er resten av forslagene til brødrene fantasifulle, mener Eide.

VGTV: Reveekspert: Slik synger du «The Fox» riktig

Eide har selv sett videoen mange ganger, og i likhet med mange andre synes hun den er morsom. Hun mener at dette kanskje også retter et søkelys på forskere og det de arbeider med.

- Vi forskere blir sett på som kanskje litt kjedelige. Mange er nok det også, men jeg tror at dette bare viser at du som naturforsker bare er nysgjerrig. Vi trenger jo folk som kan mye om natur og bruker dens ressurser. Det at Ylvis skaper nysgjerrighet ved å være morsomme, er jo ikke noe vi forskere gjør selv. Så det er bra noen gjør det for oss, sier hun.

I videoen kan du se Eide demonstrere hvilke lyder reven egentlig lager, og hun forteller overfor VG at hun tror at musikkvideoen er mest humor for voksne, men at det kanskje er barn som blir nysgjerrige på reven og naturen, og kanskje dermed lærer noe.

- Det vekker nok en interesse for natur hos barn gjennom å gjøre det på den animerte måten, med kostymer og ansiktsmaling. Vi vet relativt lite om rødreven i Skandinavia, og det var vel der det begynte. Jeg var nysgjerrig, og plutselig tok jeg doktorgrad på Svalbard, sier hun.

På YouTube har «The Fox» i skrivende stund blitt sett av over 32,5 millioner mennesker. I forrige uke ble det klart at Ylvis-brødrene også tar USA med storm og debuterer på den amerikanske Billboard-listen med en imponerende 29.plass.

Onsdag forrige uke ble det kjent at Ylvis-låten var brått blitt fjernet fra iTunes på grunn av spørsmål om opphavsrett. Mandag denne uken var sangen tilbake i varmen, og på nytt tilgjengelig i iTunes.

Ifølge Arne Svare, medeier i TV-produksjonsselskapet Concorde, har Ylvis eller produsentduoen Stargate blitt beskyldt for plagiat eller kopiering av hverken låt eller konsept.

- Det handler absolutt ikke om det, har Svare tidligere uttalt til VG.

- Det har ikke vært noen dramatikk eller mystikk knyttet til dette, kun litt papirarbeid, sa Svare til VG mandag kveld.

Les også

 1. «The Fox» er tilbake på iTunes

  Etter å ha blitt fjernet på grunn av spørsmål om opphavsrett, er sensommerens landeplage igjen tilgjengelig på iTunes.
 2. Avviser plagiatpåstander rundt «The Fox»

  Helt siden «The Fox» brått ble fjernet fra iTunes, har det vært spekulert heftig i hvem som satte en stopper for videre…
 3. - Var enige om at «Ylvis-låten» skulle fjernes fra iTunes

  Ifølge produksjonsselskapet til Ylvis-brødrene ønsket alle involverte parter å fjerne «The Fox» fra iTunes.
 4. Skal fremføre Ylvis-låt på NFL-kamp

  Ylvis og deres YouTube-hit «The Fox» har tatt USA med storm og nå vil korpset Ohio University Marching 110 fremføre…
 5. Ylvis inn på Billboard-listen i USA

  Ylvis og deres YouTube-hit «The Fox» tar USA med storm og debuterer på den amerikanske Billboard-listen på en…

Mer om

 1. VG-lista
 2. Medier
 3. Dyr
 4. Ylvis

Flere artikler

 1. «The Fox»-regissøren: - Kunne endt i katastrofe

 2. Her er Ylvis' nye musikkvideo

 3. «Ylvis» går verden rundt - igjen

 4. VGTV: Ett døgn med Ylvis: Hvordan vil du vekke Ylvis i morgen?

 5. Pluss content

  Her startet Ylvis-eventyret

Fra andre aviser

 1. Ylvis med storsatsingen «Stories From Norway»

  Aftenposten
 2. Ylvis gjester The Ellen DeGeneres Show

  Fædrelandsvennen
 3. Klar for Ellen Degeneres Show

  Aftenposten
 4. Ylvis: - Vi liker at ting går galt!

  Aftenposten
 5. Slik blir den nye Ylvis-serien

  Bergens Tidende
 6. Ylvis lover flere musikkvideoer utover høsten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder