SYNGER OM PRIVATLIVET: For første gang er Maria Arredondo klar for å innvite lytterne i hennes egen svært personlige erfaringer. Foto: JAN PETTER LYNAU

Maria Arredondo om nasjonalsang-flausen: Det beste som kunne skjedd meg

Klar med ny single

Bruker «sykt lang tid» på albumet

Har lært å slippe kontrollen

Hun var fortvilet mens det sto på, men i ettertid innser Maria Arredondo (27) at fadesen på direktesendt TV var en øvelse i å gi slipp.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
Maria Arredondo

- Hadde det skjedd for noen år siden, så ville jeg nok gått i kjelleren, sier popartisten om hendelsen i forrige måned .

27-åringen var i Frederikshavn for å synge «Ja, vi elsker» før boksekampen mellom Cecilia Brækhus og Mia St. John, men hun endte opp med ikke å høre musikken. Den mislykkede fremføringen ble et hett tema i sosiale medier.

Det var tungt der og da.

- Turen fra Danmark og hjem til Gardermoen, kommer jeg til å huske lenge. Men da jeg kom hjem og fikk se klippet selv, så knakk jeg sammen i latter. I ettertid tror jeg at dette var det beste som kunne skjedd meg. Jeg kan nemlig være en stor kontrollfreak, forklarer Arredondo til VG.

- Trengte det

- Her hadde jeg ingen kontroll, og det er en opplevelse jeg kan anbefale alle. Selv om det kanskje ikke bør skje på direktesendt TV, ler hun.

ENDTE I FADESE: Nasjonalsangfremføringen i Danmark i april. Foto: NTB SCANPIX

- Jeg hadde godt av det. Det har jo alltid vært litt kjedelig rundt meg... Jeg trengte en sånn erfaring. Jeg har kunnet tulle med det på live-opptredener siden.

Ny single

Arredondo er i ferd med å legge siste hånd på sitt norskspråklige album «Heime Nå», og singlen med samme tittel er nettopp lansert. Hun har gått gjennom en lang prosess siden forrige plateslipp i 2007, og mener navnet på låten er treffende.

- Egentlig er hele albumet bygget opp rundt akkurat denne låten. Jeg har brukt sykt lang tid - tre år - på denne plata, men nå er jeg der jeg ønsker å være, forklarer gullstrupen fra Sørlandet.

Møtte veggen

Hun gikk nemlig på en smell etter Melodi Grand Prix-deltagelsen i 2010 og trakk seg ut av rampelyset. Samtidig opplevde hun å gå gjennom et samlivsbrudd.

Gleden ved å synge forsvant.

- Jeg møtte noen utfordringer og følte en sterk indre uro. Den uroen kjenner jeg ofte på fortsatt. Jeg tror det er en del av det å være artist. Men det har vært viktig for meg å lære å drite i ting og ikke ta alt så seriøst. Jeg måtte gi meg selv en pause. Ting som skjer, er faktisk ikke verdens undergang. Noen dager gjør det vondt, men så blir også det historie, og man går videre. Nå kan jeg igjen fryde meg over å stå på scenen og synge, betror Arredondo.

Blitt tryggere

27-åringen tror at prosessen hun har vært gjennom, i tillegg er en del av det å bli voksen. Hun regner med - og håper på - at det er sånn livet er. At man hele tiden møter nye utfordringer man må jobbe seg gjennom.

NYTER LIVET: Maria Arredondo har blitt flinkere til å gi seg selv pauser og ikke ta alt så seriøst. Foto: MARKUS AARSTAD

- Jeg var 14 år første gang jeg var i studio. Siden da har jeg utviklet meg både som artist og menneske. Jeg har blitt tryggere, både på scenen og rent personlig. Nå kan jeg glede meg over ting og nyte livet. Det var jeg ikke så god til før. Da var alt mest skummelt.

Personlige sanger

På den nye plata har hun jobbet med blant andre musiker og tekstforfatter Kari Iveland.

- Jeg har fortalt mange av mine historier til Kari, så hun har kunnet skrive tekster rundt det. Tidligere har jeg vært ganske så privat, men nå er jeg klar for å fortelle litt - og da velger jeg å gjøre det gjennom musikken. Men folk får tolke det som de vil. «Heime Nå» har blitt en slags kjærlighetslåt om å føle seg hjemme i et annet menneske, men for meg har tittelen flere betydninger.

Hemmelighetsfull

Forholdet til musikersamboeren Jon Bjørnstad tok slutt for halvannet år siden. Hvordan sivilstatusen er for øyeblikket, ønsker imidlertid ikke Arredondo å utbrodere.

- Men jeg kan si at jeg har det fint. Det er det eneste svaret jeg vil gi akkurat nå, smiler hun hemmelighetsfullt.

Opprinnelig skulle platen vært lansert i vår, men nå tror Arredondo at høsten er et mer realistisk mål.

- På et tidspunkt må vi si stopp og si oss ferdig, hvis ikke er jeg redd for at den aldri kommer. Det er nemlig det med denne kontrollen... smiler Arredondo, som altså ikke er fullstendig utlært i det å slippe taket.

Maria Arredondo forklarer at hun selv har hentet inn dem hun ønsket å samarbeide med på platen, deriblant Christian Ingebrigtsen, Gaute Ormåsen, Sigvart Dagsland og Anne Takle. Sistnevnte har skrevet «Heime Nå» og fire andre låter til utgivelsen.

I tillegg bidrar «The Voice»-vinner Martin Halla på den nye singlen og på en duett.

- Martin har en nydelig stemme, og jeg er ekstremt stor fan! sprudler Arredondo - som også har flere duettpartnere som hun så langt ikke vil røpe navnene på.

Familieferie

- Hva skal du gjøre i sommer?

- Jeg skal jobbe med albumet og har en rekke andre jobboppdrag. Og så blir det familie-sommerferie i Spania med totalt 40 slektninger. Med andre ord - det glade galskap!

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder