NORGES HÅP: Carl Espen Thorbjørnsen stiller med en av kveldens ballader i den andre ESC-semifinalen. Foto: SCANPIX

Eurovision-semifinalen: Vi anmeldte kveldens låter

Norge fikk beste terningkast

Torsdag gikk årets andre semifinale, og VGs Stein Østbø anmeldte kveldens bidrag. Torsdag er det tid for den andre semifinalen i

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I kveld var det Norges tur å stå på scenen i København under den andre semifinalen i Eurovision Song Contest. VGs anmelder mente at Carl Espen ligger godt an til å få en finaleplass med sin ballade, og det mente seerne som stemte ham til finalen også.

Hva synes du om kveldens semifinalister? Si din mening her!

Slik vurderte VG kveldens semifinalister.

VG:s terninger viser 4 prikker

MALTA (Videre til finalen):
Firelight - «Coming Home»

Amerikansk folkemusikk, med dulcimer og greier, er ikke hverdagskost i Eurovision, men denne gjengen har lagt virkelig lagt seg i selen for å lage en positiv sang om å komme hjem til sine kjære. Organisk, oppriktig og oppløftende.

VG:s terninger viser 2 prikker

ISRAEL:
Mei Finegold - «Same Heart»

Finegold synger røykfullt og mørkt med en nesten komisk patos i stemmen. Låten hennes har vi dessuten hørt mange ganger før; EDM-inspirert døgnflue-materie som enhver Eurovision-finale har overflod av fra før.

VG:s terninger viser 5 prikker

NORGE(Videre til finalen):
Carl Espen - «Silent Storm»

Dette er fremdeles en fabelaktig ballade med Eurovisions kanskje mest særpregede stemme. En finaleplass vil ikke avgjøres av kvaliteten på låten - den holder i massevis - men av hvordan den fremføres fra scenen. Lykke til, Carl Espen!

VG:s terninger viser 1 prikker

GEORGIA:
The Shin And Mariko - «Three Minutes To Earth»

Hva med en blanding av impro-jazz og folkemusikk fra Georgia? Ikke det, nei. Og dette kan nok bli vel tungt å svelge for et europeisk publikum av naturlige grunner. Den ligger nemlig nærmere improvisasjonen enn en rytmisk struktur som Eurovision trenger.

VG:s terninger viser 3 prikker

POLEN (Videre til finalen):
Donatan & Cleo - «My Slowianie (We Are Slavic)»

Det er alltid forfriskende når folkemusikken integreres i et oppdatert musikkuttrykk i Eurovision-sammenheng. Vokalist Cleo trøbler riktignok alvorlig med oppstyltet rapping, men tar igjen mye på spenstig rytmikk og en original beat av klappende hender.

VG:s terninger viser 3 prikker

ØSTERRIKE (Videre til finalen):
Conchita Wurst - «Rise Like A Phoenix»

Drag-artisten Conchita Wurst - med helskjegg - vinner kanskje kampen om oppmerksomheten i København, men neppe konkurransen med denne melankolske, strykertunge og klagende balladen. Men den er mer enn kitsch nok for Eurovision!

VG:s terninger viser 4 prikker

LITAUEN:
Vilija Mataciunaité - «Attention»

Det er nesten vanskelig å beskrive denne låten som blander r & b og dubstep - til og med i vokalen! - inn i et mainstream pop-landskap. Vilija briljerer vokalt og låten er lett å like. Men for avansert til å avansere? Håper ikke det!

VG:s terninger viser 4 prikker

FINLAND (Videre til finalen):
Softengine - «Something Better»

Energisk britisk kraft-pop i gaten til Keane og Coldplay. Finnene skårer høyt på et friskt, organisk uttrykk og ungdommelig overmot. Det er umulig å mislike denne låten, selv om den aldri fremstår som en Eurovision-vinner.

VG:s terninger viser 3 prikker

IRLAND:
Can-Linn feat. Kasey Smith - «Heartbeat»

Irene har vanligvis ikke problemer med å gi bidragene sine identitet, men denne gangen sliter Kasey Smith - tidligere medlem av Wonderland - med å gi denne noe anonyme poplåten et musikalsk særpreg som landet hennes er så kjent for.

VG:s terninger viser 2 prikker

HVITERUSSLAND (Videre til finalen):
Teo - «Cheesecake»

Det skal bakes kake i denne semifinalen også - ostekake i kveld - men jeg kan vanskelig se at Norge skal bli slått ut av en funk-flørtende hviterusser som tror han er Robin Thicke og omtaler sin kjæreste som «cheesecake». . .

VG:s terninger viser 3 prikker

MAKEDONIA:
Tijana - «To The Sky»

Tijana har ingen sterk låt, men det skjer faktisk ganske mye i den slik at man ikke rekker å kjede seg så lenge om gangen. Tidsriktig EDM-pop fra en vokalist som behersker et nær maskulint stemmeleie, men tvilsom som finalist.

VG:s terninger viser 2 prikker

SVEITS (Videre til finalen):
Sebalter - «Hunter Of Stars»

Sveits påtvinger oss en lykkefølelse som vi slett ikke kjøper, komplett med håndklapp, plystring (alltid irriterende) og skjeve felesoloer i denne folksy lettvintheten med et krampaktig skjær av amatørskap over seg. Ille.

VG:s terninger viser 1 prikker

HELLAS (Videre til finalen):
Freaky Fortune feat. RiskyKidd - «Rise Up»

Poengløs EDM så fattig for ideer at den knapt henger sammen. Eller forresten er det kanskje nettopp det den gjør; de enerverende repetisjonene av tittelen er jo til stede fra start til mål. Men det er sannelig ikke så mye annet der.
Fantasiløst.

VG:s terninger viser 3 prikker

SLOVENIA (Videre til finalen):
Tinkara Kovac - «Round And Round»

Tinkara både synger og spiller fløyte i denne litt mørke, halvdramatiske poplåten, men tross sitt tunge komp blir hun rett og slett litt for anonym i dette feltet. Mer egnet for lokale radiostasjoner enn en Eurovision-finale.

VG:s terninger viser 3 prikker

ROMANIA (Videre til finalen):
Paula Seling & Ovi - «Miracle»

Norsk-rumenske Ovi og hans partner stiller også i EDM-klassen i år. «Miracle» er langt fra original, men det enkle refrenget og de pumpende house-rytmene - samt det faktum at dette er en ekte duett mellom to gode stemmer - kan føre dem langt.

STEIN ØSTBØ

Se anmeldelsene fra tirsdagens semifinale!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder