Går det mot oppløsning?

MUSIKK

En M2M-oppløsning virker ikke usannsynlig etter at Atlantic Records brutalt stoppet USA-turneen med umiddelbar virkning. Lørenskog-jentene går usikre og spennende tider i møte.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:27

Med eller uten Marit Larsen (19) som makker.

Slike talenter gir ingen i musikkbransjen slipp på uten videre.

Men M2M-kontrakten med Atlantic Records utgår ikke før i 2005, altså om snaut tre år.

Spørsmålet er om M2M kan skille lag uten videre og deretter finne seg nye samarbeidspartnere, uten at Atlantic forlanger en økonomisk kompensasjon for å frigi Ravn og Larsen.

Million-investering

Det finnes etter all sannsynlighet klausuler i platekontrakten som spesifikt binder Ravn og Larsen til plateselskapet, nettopp for å forhindre en situasjon hvor de oppløser duoen M2M og inngår en avtale med konkurrenter, enten under nytt navn sammen eller hver for seg som soloartister.

Atlantic Records og moderselskapet, Warner Music International, har investert flere millioner dollar i M2M i løpet av de fire årene som er gått siden eventyret startet for Lørenskog-venninnene.

På den annen side eksisterer det en situasjon hvor ingen av partene tjener penger.

Det er ingen hemmelighet at M2M-jentene og deres svenske hovedmanager, Thomas Erdtman, har vært meget misfornøyd og frustrert med Atlantic Records.

Den ferdige mastertapen til det siste albumet «The Big Room» forelå allerede i fjor vår med tanke på utgivelse høsten 2001.

Gigant underskudd

Manager Erdtman ønsket seg riktig nok en mer kynisk og moderne popproduksjon med flere bidrag fra rutinerte låtskrivere, men M2Ms amerikanske manager, Ric Aliberte, og Atlantic mente at albumet og singlen «Everything» var skreddersydd for det amerikanske markedet.

Men utgivelsen ble utsatt. Delvis på grunn av omstendighetene rundt 11. september i fjor og den generelle nedgangen som rammet amerikansk økonomi og dermed platesalget i USA.

Atlantic Records satte på alle bremser for å redusere tapene og følge påleggene om å spare penger på grunn av det astronomiske underskuddet i America Online, som eier hele Warner-systemet.

Dermed opplevde M2M at det ikke fantes penger til å markedsføre «The Big Room» da albumet omsider ble utgitt 5. mars i USA.

Ravn og Larsen overlevde det største blodbadet i musikkbransjen siden 1979. Plateselskapet deres satte halve artiststallen på gata og sparket ansatte i øst og vest, men likevel fantes det ikke penger til å pushe «The Big Room» i USA overfor radio og musikkanaler mens albumet var ferskt i butikkene.

Rundt 100 000 eksemplarer endte med andre ord opp som hyllevarmere, hovedsakelig i store platekjeder, og det er ingen gunstig situasjon, mildt sagt.

Mye tyder på at sommerturneen med superstjernen Jewel kom som et plaster på såret. Muligens ønsket plateselskapet å forhindre beskyldninger om at de ikke har fulgt sine kontraktfestede forpliktelser etter at M2M hadde levert varen, altså albumet, som avtalt og innen alle tidsfrister.

Artist- og repertoaransvarlig i Atlantic, Jimmy Bralower, som også har produsert M2M-albumet, gjorde utvilsomt et forsøk på å utsette det uunngåelige.

Nemlig at «The Big Room» skulle legges dødt.

Overkjørte alle

Inntil de høye herrer i Atlantic Records til slutt overkjørte alle og snørte igjen pengesekken med bare syv M2M-konserter igjen av turneen.

- Dette handler ikke om M2M, men om å overleve. Plateselskapet har panikk. America Online synker som et skip og truer med å dra alle andre med seg i samme slengen, mener M2M-manager Thomas Erdtman, som heller ikke vil si noe om duoens fremtid.