STOR BRAGD: Astrid Smeplass skriver seg inn i norsk pophistorie med dagens listeplassering i USA. Foto: TROND SOLBERG Foto: ,

Plate med Astrid Smeplass øverst på den amerikanske albumlisten

Astrid Smeplass (18) er den første norske soloartisten som synger på et Billboard-toppende album siden 1997.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Som VG skrev forrige uke, går det strålende på det amerikanske markedet for debutplaten fra kanadiske Shawn Mendes (16), hvor den tidligere «Idol»-finalisten Astrid Smeplass er eneste gjestevokalist, på duetten «Air».

Nå bekrefter bransjebladet Billboard at albumet går til førsteplass på den offisielle amerikanske albumlisten, Billboard 200.

– Jeg tenker det samme nå som da platen gikk til topps på iTunes: Veldig stas og ganske sjukt, sier Smeplass.

Hun forteller at hun har merket effekten av samarbeidet med Mendes godt på sosiale medier.

– Det virker som om mange som har kjøpt albumet hører mye på den låten. Fans av unge gutter pleier jo å være veldig kresne når det kommer en jente inn som duettpartner, men jeg føler meg veldig godt tatt imot.

Samarbeidet kan bety mye for Smeplass' videre karriere i USA, mener Gary Trust, listeansvarlig i Billboard.

– Eksponering via et så prominent album kan så visst være en utmerket utskytningsrampe for henne på det amerikanske markedet. Som alltid handler det mye om det neste hun gir ut, men deltagelse på Mendes' album er en nøkkelplassering, sier Trust til VG.

UNGPIKEIDOL: Shawn Mendes. Foto: AP Foto: ,

Han sammenligner Smeplass' situasjon med en annen artist som først ble kjent via profilert duettdeltagelse.

– Det samme kan skje med henne som med Charlie Puth. Han slapp en duett med Meghan Trainor, «Marvin Gaye», tidligere i år, etter at hun hadde etablert seg med «All About That Bass». Og nå har han låten som topper Billboard Hot 100, «See You Again», sammen med Wiz Khalifa, påpeker Trust.

– Det er jo en annen type musikk enn «Air» jeg kommer til å slippe som soloartist, så vi får se, men jeg håper jo han har rett i det han sier, forteller Smeplass.

Smeplass er nå i eksklusivt selskap. Få norske artister har hatt med et Billboard-toppende album å gjøre, enda færre har sunget på et.

SANG «TITANIC»-MUSIKK: Sissel Kyrkjebø, her under innspillingen. Foto: MORTEN RAKKE Foto: ,

En av dem som har gjort det er Sissel Kyrkjebø, som sang på det multimillionselgende soundtracket til «Titanic»-filmen i 1997.

– Om jeg kan være Sissels etterfølger et det skikkelig kult, ler Smeplass.

Det er også et norsk innslag på den mest solgte platen i verden det siste halvannet året: Koret Cantus er med på filmmusikken til «Frozen» («Frost» på norsk), som også nådde førsteplass i USA.

På samme plate medvirker komponist Frode Fjellheim. Han føyer seg inn i rekken av norske komponister og produsenter med materiale på album som har tronet øverst på Billboard.

Blant disse er Tor Erik Hermansen og Mikkel Storleer Eriksen i Stargate, Cashmere Cat, Lido, David Eriksen, Espen Lind og Amund Bjørklund.

I løpet av de nærmeste månedene lover Smeplass ytterligere to duetter, med en svensk artist og en norsk artist, hvor hun også medvirker som låtskriver.

– Det gleder jeg meg veldig til, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder