OPPTRER: Aurora Aksnes under en konsert på Parkteateret i slutten av november for unge under 18 år. Foto: Klaudia Lech , VG

Aurora Aksnes vil redde verden

Denne uken rundet hun av et suksessår med Nobelkonsert. Neste år vil 19-åringenbli flinkere til å snakke høyt, lage den perfekte Aurora-sangen - og begynne med å redde verden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

2015 har vært bratt for Aurora Aksnes fra Os - rett mot stjernehimmelen. Reklamevideoen der hun stemmelegger julekampanjen til et av Storbritannias største varehus, John Lewis, er i skrivende stund sett nær 20 millioner ganger.

Hun er også blitt hyllet av Katy Perry foran hennes da 66 millioner Twitter-følgere, har også ligget på flere internasjonale topplister, og hun toppet året med å opptre på Nobelkonserten 11. desember med blant annet a-ha, Kygo og Jason Derulo. Til sommeren er hun allerede booket til flere store festivaler.

Aurora: – Skremmende å bli kjent.

Slet med å sove

Aksnes synes det beste med det siste årets suksess har vært at hun nå får lov til å være mye i studio og lage musikk sammen med Odd Martin Skålnes og Magnus Skylstad i bandet – det å få se låtene sine bli noe mer enn bare en idé.

STEMME: Aurora vil bruke stemmen sin til å gjøre verden til et bedre sted - bit for bit. Foto: Klaudia Lech , VG

– Det verste er … Jeg savner litt å være hjemme. Jeg bor jo på landet og savner stillheten vi har. Jeg reiste ikke så mye før jeg ble artist. Og verden er veldig annerledes enn på landet på Drange. Lydene om natten er også veldig annerledes. På hotell hører jeg biler og mennesker, og det er ingen fuglelyder i byen, så det er veldig uvant. Jeg slet mye med å sove i begynnelsen, fordi det var så rare lyder. Men nå går det fint, forsikrer Aksnes.

Les mer: – Fans sender meg døde insekter. Det er kjempehyggelig!

Flere ganger har hun fortalt at hun var sensitiv som barn.

– Før leste jeg aldri aviser eller så på nyheter, for jeg ble så trist av det. Det er alltid så mange dårlige nyheter. Jeg klarer ikke å se på det. Men nå er det nesten umulig ikke å få med seg ting som skjer, og da blir man mer inspirert også. Jeg må jo få det ut et sted, og det er egentlig bare via låtskriving jeg kan kvitte meg med de triste nyhetene.

– Gråt i flere timer

Paris-terroren gjorde dypt inntrykk på artisten. Også fordi hun tenkte på alle andre steder i verden der grusomme ting skjer uten at det får så mye oppmerksomhet eller støtte.

– Jeg måtte grine i flere timer for å få det ut. Det er så fælt å tenke på. Men de takler det veldig fint i Paris – og kjemper tilbake med kjærlighet og håp. Så man får veldig håp for menneskeheten, samtidig som man mister det litt når man ser hvor mye vondt vi kan gjøre mot hverandre, sier Aurora.

Bakgrunn: Her møter Katy Perry Aurora.

Hjemmefra har hun i hvert fall full støtte, og frihet til å følge drømmen selv om den krever krysskontinental reising og mye tid borte fra familien.

– Mine foreldre og mine to søstre støtter meg veldig. De ringer meg aldri, og jeg ringer ikke dem, for de vet at jeg drømmer meg veldig mye bort, så det er veldig viktig at jeg kan få lov til å være akkurat der jeg er nå så mye som mulig, i stedet for å savne dem der hjemme. De gir meg veldig mye plass, og forlanger ikke at jeg skal si god natt hver kveld. De er veldig snille, og jeg tror de hadde satt pris på litt fler meldinger. De er veldig fine, forteller hun med varme i stemmen.

SØVNPROBLEMER: Aurora på hotellrommet sitt i Oslo før konserten på parkteateret 21. november. Før slet hun med å sove i byen, men nå har hun vent seg til lydene. Foto: Klaudia Lech , VG

– Hva er dine egne forventninger og drømmer for året som kommer?

– Min første plate har vært ferdig en stund. Man blir jo egentlig aldri helt ferdig med noe, men jeg får ikke lov til å se på den en gang eller lov til å endre på noen ting. Og jeg føler at nå kan jeg så mye bedre, for det var jo nesten et år siden den platen ble ferdig, og musikken min har jo forandret seg så mye på det året. Så nå vil jeg bare få ut platen og gå videre og begynne på neste.

Les mer: Aurora går viralt i Storbritannia.

Aurora tar en liten tenkepause før hun fortsetter.

– Jeg skal bli enda flinkere til å snakke høyt. Det er jo mitt navn som står på alt jeg skal stå for der ute, så jeg skal være enda mer bestemt. Jeg har veldig forståelsesfulle folk på teamet mitt som hører mye på meg, altså, men jeg vil bli enda flinkere. Alle artister vil jo sikkert bestemme alt, men jeg vil bare være skikkelig sikker på at jeg føler at det jeg lager er veldig meg. Og så vil jeg lage den perfekte Aurora-sangen, det vil jeg gjøre neste år!

Vil redde verden

Og fortsetter suksessen, er 19-åringen klar på hva hun har lyst til å bruke den til:

– Den ene positive tingen ved å bli en offentlig person, er at man kan ha mer påvirkningskraft. I stedet for bare å tenke på småting som lyden på basstrommen eller hvordan bildene ser ut, som man lett kan falle dypt inn i det, men det er ikke så viktig sammenlignet med mange andre ting man kan bry seg om. Jeg håper jeg blir flinkere til det. Det blir fint å finne ut hva jeg kan gjøre med denne makten jeg kommer til å få.

Mer om musikk : Norske Matoma med One Direction-remiks.

– Hva har du lyst til å gjøre?

– Åh, veldig mye. Men jeg vil begynne i det små. Man kan være en stemme for mange stemmeløse der ute, så jeg kan begynne med det. Alle vil jo redde verden, og jeg også vil det, sier Aurora og ler litt.

– Men jeg får begynne i det små. Jeg tror man nesten må det, for ikke å bli ulykkelig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder