SINGLE: Soulartisten John Legend (26) har ikke kjæreste for tiden. - Livet mitt er altfor stressende med reise og konserter til at jeg kan ha kjæreste akkurat nå, sier han. Foto: Frode Hansen

Soulsuksessen John Legend tilbake i Norge: Legend ferdig som bakmann

Kun tre måneder etter at han var her sist, er John Legend tilbake på Oslo-scenen.

  • Anders Kemp

Artikkelen er over 14 år gammel

Soulkongen med døpenavnet John Stephens har hatt stor suksess etter at han slapp den kritikerroste debutplaten «Get Lifted» i fjor.

Albumet, som er produsert av hiphopkompisen Kanye West, har solgt til gull i Norge (som land nummer to etter USA), og i går var Legend tilbake i Oslo, bare tre måneder etter at han besøkte Cosmopolite i februar.

Soulartisten har tidligere jobbet med navn som Lauryn Hill, nevnte Kanye West, Jay-Z og Alicia Keys. Livet som bakmann er imidlertid 26-åringen ferdig med.

- Jeg elsker å stå foran på scenen. Det er den eneste måten jeg kan ha full artistisk kontroll både som pianist, sanger og låtskriver. Det er en spesiell følelse å få fremføre sine egne låter foran et publikum som synger med på refrenget. Å kunne røre noen direkte.

Nøktern stjerne

Tross den massive suksessen er ikke Legend opptatt av å vise seg frem i dyre biler og svære diamanter, i motsetning til mange av hans hiphopkompiser. Det er et typisk fenomen blant nedre middelklasse og arbeiderklasse, det der. Man forsøker å overkompensere for de materielle drømmene man aldri fikk utløp for da man vokste opp. Jeg skjønner logikken, men har ikke behov for det samme selv. Jeg liker å gå i fine klær og ha et fint hus, men alt i alt er familie og venner viktigst for meg, mener han.

De fleste har kanskje ikke fått med seg at John Legend har universitetsutdannelse med en bachelor i litteratur fra University of Pennsylvania. Noen norske forfattere har han imidlertid ikke lest, selv om han kjenner til Henrik Ibsen.

- Favorittene mine er Toni Morrison, Mark Twain og James Joyce. Jeg skrev avsluttende oppgave om «Dubliners», forteller 26-åringen.

Noen rollemodell for afroamerikansk ungdom føler han seg likevel ikke som.

- Det er fint om man kan inspirere noen til å ta utdannelse. Men jeg føler ikke noe som helst ansvar for å være en rollemodell.

Wonder-inspirert

Selv har John Legend klare forbilder. Jeg er opptatt av artister som har hjertet sitt i musikken, musikk med «soul». Jeg er kanskje mest inspirert av Stevie Wonder, Marvin Gaye og Aretha Franklin, men også artister som ikke opererer i soul-genren, som Jeff Buckley og Fiona Apple.

- Ditt ubeskjedne artistnavn tatt i betraktning - kommer du til å bli en «legende» selv?

- Jeg har hatt en god start, men man blir ikke en legende før man også har hatt en god avslutning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder