GA ALT: Tooji ga alt i semifinalen og får skryt av både VGs musikkekspert Stein Østbø og Aftonbladets Tobbe Ek. Foto: Scanpix

Tooji videre til GP-finalen: - Nå skal vi vinne dette her!

Svensk GP-ekspert om Tooji: - Endelig får han til syngingen

BAKU / OSLO (VG Nett) Norges GP-håp Tooji Keshktar (24) er videre til Eurovision-finalen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Både svenske Loreen og norske Tooji kvalifiserte seg videre til den støre finalen i Eurovision-konkurransen under seminalen torsdag kveld.

- Det største øyeblikket i mitt ESC-liv! Dette er litt for godt til å være sant! Det var virkelig ille å sitte der og vente, men nå er det verste over. Nå skal vi vinne dette her!, skriver en overlykkelig Tooji i en SMS til VG i Baku.

- Jeg er dritfornøyd, takk, takk, takk - jeg elsker dere! fortsetter han.

PROTOKOLL: Send din gratulasjon til Tooji her!

Spent mamma

Toojis mor Lily Bandehy er sønnens største fan og har fulgt ham tett gjennom hele GP-deltagelsen. Nå er hun overveldet av gledet for at Tooji har gått videre.

- Jeg er veldig glad. Jeg hadde hjertet i halsen. Jeg har ikke noen ord. Jeg har hele tiden sagt at Tooji kom til å gå til finalen. Nå er det mange tårer her. Jeg gleder meg til å feire med Tooji, sier Bandehy til VG Nett kort tid etter at finalebilletten er sikret.

HOPPENDE GLAD: Programleder Marte Stokstad jublet vilt da Tooji gikk videre. Foto: Mattis Sandblad / VG Foto:

- Hele Europas prins

Også GP-guru og programleder Per Sundnes kjente på nervene da Tooji ikke ble ropt opp som en av finalistene umiddelbart. Nå puster han lettet ut og roser 24-åringen opp i skyene.

- Den norske og persiske prinsen har blitt hele Europas prins, sier Per Sundnes til VG Nett og fortsetter:

- Det var grusomt å vente på å bli ropt opp. Tooji var overlykkelig da vi gikk videre. Han var helt målløs, og alle gråt, sier Sundnes.

Nå er han ikke ti tvil om hva som blir den norske delegasjonens neste mål:

- Nå går vi for gull.

Gjennom MGP-deltagelsen har også Tooji blitt godt kjent med den svenske storfavoritten Loreen, som også gikk videre. Sundnes forteller at hun ventet på Tooji da hun selv var rop opp og han ventet på resten av resultatene.

- Loreen ventet på Tooji på catwalken. Hun har vært en fantastisk støtte hele veien, og det siste hun sa til meg var å be Tooji komme og gi henne en klem, sier Sundnes.

Les om hele semifinaledramaet minutt for minutt her:

22:50: Disse er videre til finalen:

22:58: Storfavoritten Tyrkia går videre som siste land, og jubelen står i taket på presserommet.

VG er på plass i presserommet i Baku og vil gi deg de siste oppdateringene derfra.

De

Glad i Grand Prix? Chat med VGs musikkekspert Stein Østbø om glitter, glam og gode låter nederst i saken!

VG Nett møtte Tooji rett før sending: - Jeg er kjempenervøs

ANMELDELSE: Disse MGP-semifinalistene tror VGs ekspert mest på

GODE VENNER: Tooji og Loreen backstage. Foto: Per Sundnes

22:35: TOOJI TIL VG: - Jeg er glad, men selvfølgelig veldig spent. Nå vil vi feste! Men Loreen og jeg er kjempefornøyde begge to! sier Tooji i en SMS via NRKs pressekontakt Silje Marie Lien.

22:31: Nå venter vi bare på pauseshowet, hvor selveste Alexander Rybak skal opptre - sammen med blant andre Lena Meyer-Landrut.

22:27: - Vi er fornøyde i «Green Room», sier Per Sundnes i en SMS til VG.

22:22: Og da er avstemningen i gang! Du kan ikke stemme på ditt eget navn - og heller ikke stemme mer enn 20 ganger hvis du skulle ønske det.

KJEMPER I KVELD: Svenske Loreen, Ukrainske Gaitana, Tooji og kroatiske Nina Badric er blant artistene som kjemper om finaleplass i kveld. Foto: Mattis Sandblad, VG.

22:17: Litauens Donny er sistemann ut i kveld. Michael Jackson-fanen skaper litt begrenset trampeklapp-jubel. Men - nesten et kinderegg av en sang - to sanger i én.

22:15: Få bryr seg om Bosnia, knapt jubel etter nummeret.

22:13: «Go Norway» er trending worldwide på Twitter.

22:12: VGs Stein Østbø i chatten: «Det der kaller jeg en overbevisende innsats! Liker nok koreografien til Norge atskillig bedre enn Sverige - Loreen ble en smule mystisk i gevantene sine. Og var hun ikke litt nervøs? Veldig bra, Tooji!»

Er du enig med Stein? Bli med i chatten nederst i saken!

22:11: Ingen voldsom jubel fra de andre enn nordmennene, midt på treet mottakelse i presserommet. Men Marte Stokstad sto på stolen og jublet.

FÅR SKRYT: Tooji får skryt av den svenske GP-eksperten Tobbe Ek. Foto: Mattis Sandblad / VG

22:10: - Det er absolutt et fint nummer, og han får endelig til selve syngingen. Den syns jeg han har slitt med. Men i dag sitter den. Han går absolutt videre til finalen, sier Aftonbladets MGP-ekspert Torbjörn Ek.

22:07: Nesten ingen jubel for Slovakia - men nå er vi klare for NORGE!

22:04: Oi! Der er Slovakia på scenen med et skrik.

22:02: Estlands «Kuula» får mye applaus i presserommet.

22:01: Vi er snart klare for Tooji - bare Estland kan gjøre seg ferdig og Slovakia får unnagjort sitt nummer. Da skal det bli stemning.

FANS: Svenske fans heier på Loreen backstage i Baku. Foto: Mattis Sandblad / VG

21:54: #Sweden trender worldwide på Twitter. «Og jeg skal fornorske språket mitt», sier VGs Atle Jørstad som holder deg oppdatert fra presserommet i Baku!

21:50: En gjeng prøver å dra i gang stemningen for Georgia i presserommet, men siden alle har georgiske flagg - og de er de eneste som jubler - blir det litt tamt. VGs anmelder har gitt Georgia terningkast én.

TRAMPEKLAPP: Svenske Loreen hadde salen med seg allerede før hun gikk på scenen. Foto: Scanpix Foto: Scanpix

21:48: «Hun er nervøs, det er ikke 100 prosent, men 97! Jeg skulle også ønske at de brukte mer lys på scenen», sier Aftonbladets ekspert Torbjörn Ek.

21:47: VGs Stin Østbø i chatten: «Ronja Røverdatter har lånt vindmaskinen til Carola, gitt! :)»
VG-chatten (neders i saken) tar av med heia-meldinger til svenske Loreen fra norske fans som ønsker henne videre!

Er du enig? Bli med i chatten nederst i saken!

21:46: Loreen får applaus FØR opptredenen her i salen - og trampeklapp underveis. Første gang i kveld.

21:45: Etter Kroatia kommer Loreen - og det er vel det mest spennende med nummeret til Kroatia, skal vi dømme etter publikum her.

21:41: Slovenias 16 år gamle deltager skaper ikke stor jubel i Baku: Hvis jubelen i presserommet er ledende for hvordan det går i kveld, stopper det her.

21:38: Eva Boto med låten «Verjamem» fra Solvenia er årets yngste Eurovision-deltager. Hun er bare 16 år gammel og går på scenen nå!

21:36: Sofi Marinova fra Bulgaria har prøvd å få bli med i den internasjonale Eurovision-finalen to ganger tidligere. Her er gjengen uengasjerte, men klapper høflig etter opptredenen.

21:33: VGs Stein Østbø er ikke like begeistret for Ukraina: ««Be my guest» hoies det fra Ukraina. Sier nei til visum dit, jeg», skriver han i chatten - chat med Stein neders i saken!

21:31: Ukrainske Gaitana synger som gode, gamle Anastacia, og med partylåten kommer jubel, taktfast klapping og sang fra presserommet. Mange oppe og hopper her nå.

21:29: Portugals Filipa Sousa leverer en smektende ballade, men hvis jubel er et uttrykk for nupper i huden skapte hun lite gåsehud blant pressen og fansen i presserommet i Baku.

21:28: Portugal på på scenen i kjole med kveldens høyeste splitt.

21:25: OK kok i salen under Hviterusslands sang, men ingen stor høydare.

21:20: Maltas Kurt synger om at dette er natten, og det virker som mange er enige med ham i det. Dagens høyeste jubel i salen!

Nederland. Foto: Reuters

21:17: - Herregud, hun synger så ille, og ta vekk de fjærene. Fjern henne fra konkurransen. Hvis hun går videre tar jeg med ørepropper på lørdag, sier Aftonbladets MGP-ekspert Torbjörn Ek til VG Nett om Nederlands innsats.

21:16: Nederland får slakt for kostymet av VGs Setin Østbø i chatten: «hun synger iallfall engelsk med nederlandsk særpreg... og den indianerpryden vet jeg ikke helt om jeg bør si noe om...»

Chat med Stein nederst i saken!

21:12: Makedonia fikk totalslakt av Jan Fredrik Karlsen, Christer Falck og de andre i NRK-programmet Adresse Baku, men skaper god stemning blant presse og akkrediterte fans i presserommet utenfor Crystal Hall. En outsider?

21:09: Makedonia har gått på scenen for å fremføre sitt bidrag «Crno i belo».

21:08: Serbia er en av forhåndsfavorittene, og nummeret skapte en viss stemning i presserommet. Det er likevel langt igjen til balubaen de russiske bestemødrene skapte tirsdag.

21:05: Serbia har gått på scenen for å fremføre sitt bidrag «Nije ljubav stvar».

21:00: Good evening, Europe! Da er vi i gang fra Crystal Hall i Baku, til stor jubel i presserommet.

FIRE FREKKE FYRER: Backstage, fra venstre: Per Sundnes, låtskriver Figge Boström, koreograf Mattias Carlsson og delegasjonsleder Stian Malme. Foto: Atle Jørstad / VG

20:43: Det er spent stemning i presserommet i Baku, folk går rundt og stresser med å gjøre seg klare i løpet av det siste kvarteret før sending.

På presserommets høyst uoffisielle avstemning, hvor journalister og fans med presseakkreditering kan stemme på sin favoritt, ligger Tooji på fjerde plass av landene i den andre semifinalen - bak Tyrkia, Sverige og Serbia.

I kveldens sending synger det norske håpet som nummer 16 av 18. Forhåndsfavoritten Loreen synger som nummer 11.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder