SLO GJENNOM: De opprinnelige medlemmene i «The BlackSheeps» fra 2009. (f.v.) Viktoria Eriksen, Agnethe Johnsen, Emilie Nilsen og Alexander Touryguin. Foto: Scanpix.

The BlackSheeps-Agnete vant på alle punkter

Tidligere bandmedlemmer tapte i retten

(VG Nett) Indre Finnmark tingrett slår fast at Agnete Johnsen (17) og Emelie Nilsen (18) ikke må betale erstatning til de tidligere medlemmene i The BlackSheeps.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Frontfigur Agnete Johnsen og Emelie Nilsen i The BlackSheeps vant rettssaken i tingretten mot de to tidligere bandmedlemmene, Viktoria Evensen (18) og Alexander Touryguin (17), slås det fast i dommen som kom onsdag.

Det har foreløpig ikke lyktes VG Nett å få en kommentar fra saksøkernes advokat Arnor Ilstad.

- Vi er fornøyd i utgangspunktet. Men jeg har ikke fått lest igjennom alt ennå, så det er litt vanskelig å si nøyaktig, sier de gjenværende The BlackSheeps-medlemmenes advokat Kjell Hegvold til VG Nett.

BAKGRUNN: Isfront i retten

Evensen og Touryguin mente de hadde krav på erstatning for manglende utbetaling av honorarer, samt tapte inntekter for sommerturneen i 2010, som de var med på å planlegge.

I tillegg ville de at Johnsen og Nilsen skulle forbys å benytte varemerket eller navnet The Blacksheeps.

De vil også ha lik rett på låtene fra albumet fra 2009, deriblant hiten «Oro Jaska Beana».

Saksøkerne tapte imidlertid på alle punkter.

- Nå skal det bli godt å konsentrere seg om musikk, og ikke rettssaken, sier Emelie Nilsen til VG Nett via manager Stein Vanebo.

BlackSheeps-manageren er glad for resultatet, og synes det er bra at bandet igjen kan fokusere på musikken sin.

- Nå er det tilbake i øvingslokalet, og allerede førstkommende lørdag er det konsert, sier manageren.

MØTTE I RETTEN: Emelie Nilsen i retten, sammen med advokat Kjell Heggvoll. Foto: Terje Mortensen, VG.

VG har vært i kontakt med Alexander Tourguins stefar Ivar Winther, men han ønsker ikke å kommentere saken. Verken han eller moren Elena Touryguina har lest dommen foreløpig.

Ikke ensidig skyld

Om erstatningskravet skriver retten at det ikke er bevist at Johnsen og Nilsen har beriket seg på bekostning av de to tidligere medlemmene.

«I rockeband av denne type kan det ikke anses uvanlig om vokalist og sologitarist, de saksøkte i vår sak, får en mer fremtredende rolle enn andre bandmedlemmer. Denne situasjon er i vår sak forsterket ved at de saksøktes foreldre var de toneangivende støttespillere blant foreldrene», skriver Indre Finnmark tingrett i dommen.

Det understrekes imidlertid at man ikke kan legge ensidig skyld for bruddet på en av foreldregruppene.

Om rettighetene til låtene skriver retten at Touryguin og Evensens bidrag til låtene, som trommis og bassist, ikke er av tilstrekkelig betydning til at de kan kalles delaktige som komponister i flere sanger enn det de er registrert i fra før av.

«Agnete er registrert med opphavsrett til alle sangene, Emelie for ni av sangene, Viktoria for seks av sangene, mens Alexander kun er registrert med rett til to av sangene», heter det i dommen.

Saken fortsetter under bildet ...

NYE MEDLEMMER: «The BlackSheeps» med de nye medlemmene, som deltok i Melodi Grand Prix 2011. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix


Om bruken av bandnavnet mener retten at det er Agnethe Johnsen, frontfiguren, som er den som reelt sett kan føre bandnavnet videre.

«Det må imidlertid kunne legges til grunn at det også for bandet BlackSheeps er slik at vokalisten er frontfiguren og grunnlaget for en videreføring av bandet. I motsetning til dette vil bandets karakter lettere kunne videreføres med ny bassgitarist og trommeslager», heter det i dommen.

Til tross for at de saksøkte vant på alle punkter, må begge betale sine saksomkostninger.

Les flere saker på vg.no/rampelys .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder